Ivica Galovic/PIXSELL

Zbog suhe i tople zime u Australiji očekuju veći broj zmija u staništima

Ove godine možemo očekivati veći broj zmija u njihovim prirodnim staništima, suha i topla zima je rezultirala polaganjem većeg broja jaja.

Rekao je to Rex Neindorf iz Centra za reptile u australskom gradu Alice Springs, nakon što je morao izaći na teren i uhvatiti zmiju, koju su pronašli radnici tijekom radova i kopanja u vrtu. Bili su  iznenađeni kada su je primjetili u rupi u zemlji.  Nasreću, zmija nikog nije ugrizla, a prošla je i neozlijeđena.

Neindorf je odmah utvrdio kako je riječ o australskoj smeđoj zmiji, koja obično živi u suhim područjima. Pastelne boje, svjetli trbuh i tamnija glava su znakovi za prepoznavanje ovog gmaza, koji može narasti do dužine od dva metra. U Australiji postoji više podvrsta, no nema razloga za strah jer su ove zmije  plašljive i često se skrivaju. Ipak, kada se naruši njihov bliži prostor ili ugrozi stanište mogu ugristi malim očnjacima i ispustiti opasan otrov.

Na području Australije je počela zima i mlade zmije mogu biti aktivnije od starijih primjeraka, koje se spremaju za hibernaciju i zimski san u rupama, otvorima, suhim prostorima ispod kamenja.

 

Komentiraj