OVAKO SU SE NEKAD ODIJEVALI HRVATSKI POLITIČARI: ‘Ministrice Kitarović, neka se vidi dekolte’

Objavljeno u Nacionalu br. 481, 2005-02-01

Loše skrojena odijela, slabo odabrane kravate i iznošene cipele glavni su modni detalji u Saboru i Vladi: Nacional je zatražio pomoć od vodećeg hrvatskog stilista Nevena Ciganovića u sastavljanju popisa najgore i najbolje odjevenih hrvatskih političara

Imidž i način odijevanja sasvim sigurno nisu prioritet većine hrvatskih političara. Istina, za sada nitko od njih nije sklon napraviti gaf poput američkog potpredsjednika Dicka Cheneyja koji je prošli tjedan na komemoraciju u Auschwitzu došao odjeven u zelene hlače, sportsku jaknu i vunenu kapu, te izazvao zgražanje okupljenih političara. Ali u Hrvatskoj političari i dalje ne paze na to kako će biti odjeveni i, kao što kaže stilist Neven Ciganović, mnogi i dalje izgledaju kao da nisu izišli iz komunizma. Loše krojena odijela, slabo odabrane kravate i iznošene cipele glavni su modni detalji u Saboru i Vladi, i čak ni izbori ne navode političare da razmisle o vlastitoj odjeći i stilu.

Koliko je imidž političara važan prvi put se jasno vidjelo na prvoj televizijskoj predsjedničkoj debati 1960. u SAD-u. Predsjednički kandidati Richard Nixon i John Kennedy do tada su bili izjednačeni u potpori birača. Neposredno prije debate Nixon je dobio gripu i u studio je došao sasvim iscrpljen. Koža mu je bila čudne boje, a budući da je smršavio, ovratnik košulje bio mu je preširok. Iako se u debati dobro nosio s Kennedyjem, protivnik je ostavio bolji dojam i pobijedio na izborima. Ta televizijska debata bila je prekretnica u odnosu američkih političara prema svom imidžu i danas svi jako paze na frizuru ili stil odijevanja.

Tako je demokratski predsjednički kandidat John Kerry na posljednjim izborima nosio istu frizuru kakvu je 44 godine prije imao Kennedy, i to je bila svojevrsna politička poruka. Kandidatima koji dolaze na TV preporučuje se tamnoplavo odijelo i kravate izrazitih, ali ne pretjerano jarkih boja. Osim toga trebaju paziti i na ponašanje: kada je Jimmy Carter obojio kosu, analitičari su to protumačili kao dokaz nesposobnosti da donosi važne odluke. George Bush izgubio je podršku jer je 1992. tijekom televizijskog sučeljavanja s Billom Clintonom u jednom trenutku pogledao na sat.

I u Europi političari sve više paze na svoj izgled. Silvio Berlusconi priznao je da je nedavno bio na plastičnoj operaciji lica, a u Njemačkoj su senzacionalno odjeknuli članci u kojima je pisalo da Gerhard Schroder boji kosu. Kada je Schroder zaprijetio sudskom tužbom, novine su prestale pisati o tome. Njemački premijer pazi i na odijevanje i nosi odijela poznate marke Hugo Boss. Da gaf u odijevanju može stajati pada vlade vidio je Michael Foot, vođa britanskih laburista 80-ih godina. Foot je na polaganje vijenca poginulim vojnicima došao u žutoj jakni i žutim cipelama, što mu birači nisu oprostili i sljedeće izbore je katastrofalno izgubio.

Neven Ciganović posljednjih je godina jedan od najtraženijih hrvatskih stilista, koji se proslavio suradnjom s Ninom Badrić i Ivanom Banfić. Prvoj je krajem devedesetih osmislio njezin najzapaženiji izgled do sada, obojio joj kosu u plavo i zamislio je kao hrvatsku verziju Kylie Minogue, a Ivanu Banfić je transformirao u seksi, fatalnu ženu. Među njegove najuspješniji poslove ubraja se onaj glavnog stilista na snimanjima sapunice “Villa Maria”, a mnoge ga hrvatske estradne zvijezde pozivaju kao supervizora stylinga na nastupima i snimanjima spotova. Njegovi kolege i modni kritičari često su mu spočitavali kopiranje stylinga svjetskih zvijezda, no njegov je odgovor uvijek bio kako Hrvatskoj treba baš takva vrsta glamura. Modnu kritiku Nevena Ciganovića često se može pratiti u TV-emisijama, te u magazinu Extra!, gdje je osim po oštrim kritikama na račun stylinga poznatih bio zamijećen po nesvakidašnjim promjenama imidža javnih osoba.

Redakcija Nacionala i Ciganović napravili su listu najgore i najbolje odjevenih političara. Premda su ukusi različiti, tijekom višetjednih konzultacija skoro da i nije bilo ozbiljnijih razmimoilaženja u mišljenjima.

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ
Frizura je čini puno starijom
Ministrica europskih integracija
Ako je ovo osoba koja će nas uvesti u Europsku uniju, onda bi se trebala potruditi da bar malo poštuje modne trendove. Očigledno joj nedostaje ležernosti, frizura je čini puno starijom i apsolutno bi trebala posvetiti više pažnje vlastitu stilu. U politici je vizualni identitet jako bitan, a ona izgleda kao da se i dalje oblači prema savjetima iz Burde. Od žene koja će u Europi predstavljati Hrvatsku i prisustvovati sastancima na kojima se okuplja politički vrh Europske unije očekujem da više prati modu. Nemam ništa protiv hlača, ali pritom sve treba biti malo otvorenije, neka se vidi i dekolte, a ne da je zakopčana do grla. Građa njezina tijela dopušta i suknje, no sakoi bi trebali biti strukirani.
Ocjena: 1

PETAR ČOBANKOVIĆ
Skratiti rukave
Ministar poljoprivrede
Ako Zlatko Tomčić sliči na konduktera, onda Petar Čobanković definitivno izgleda kao željezničar. Čak i ministar poljoprivrede treba izgledati malo civiliziranije ili se barem potruditi u tom smjeru. Mogao je barem skratiti rukave na odijelu, a ne bi bilo loše i kad bi nosio odijela na tanke pruge koja bi ga učinila vitkijim, a time i privlačnijim.
Ocjena: -2

ZLATKO TOMČIĆ
Izgleda kao kondukter
Predsjednik Hrvatske seljačke stranke
Odijeva se klasično što ne čudi za vođu seljačke stranke, koji i odjećom svojim pristalicama želi poručiti da ne podliježe modernim izazovima. Ali to ne znači da treba izgledati kao kondukter. Trebao bi izbjegavati te plave kombinacije – tamnoplavi sako i svijetloplava košulja doista djeluju kondukterski. Ništa bolje nisu ni hlače koje bi trebale biti od istog materijala od kojeg i sako. Ovako sve izgleda kao sklepana kombinacija i nije dobro.
Ocjena: +2

IVAN ČEHOK
Kopija Zlatka Sudca
Predsjednik HSLS-a
Ovaj gospodin nastoji djelovati previše casual za funkciju gradonačelnika koju obavlja, jer ako već nosi dugu kosu, treba je pažljivije njegovati. Još gora je ta zarasla brada koja ga pretvara u kopiju velečasnog Zlatka Sudca. Zapušten je i nedotjeran, premda je njegov tjelesni izgled sasvim u redu. Neurednost i pretjeranu komotnost ne uspijeva popraviti čak ni solidna kombinacija odijela i kravate i pravilno izabrane boje.
Ocjena: 2

BRANKO VUKELIĆ
Fali mu samo karanfil
Ministar gospodarstva
Ministar gospodarstva spada u dugi red hrvatskih političara koji obožavaju crvene kravate, kao da su komunisti i dalje na vlasti. Uz takvu kravatu fali mu samo karanfil na reveru. Sako i košulja čak i nisu tako loši, ali kad u toj kravati stane uz ovaj, rijetko lijepi bor, teško ga se može razlikovati od dekorativnih crvenih kuglica.
Ocjena: -3

RADIMIR ČAČIĆ
Odijelo prikladnije za Tita ili Tuđmana
Predsjednik Središnjeg odbora HNS-a
Ovakvo bijelo odijelo prije pristaje Titu ili Tuđmanu negoli bivšem ministru. Osobno nemam ništa protiv uniformi na državnicima jer u njima znaju izgledati sigurnije, ali Čačić se ne treba pokušavati izdvajati iz okruženja na takav način. Čačić mi je osobno simpatičan i preporučio bih mu klasičnije krojena odijela u kojima bi odlično izgledao.
Ocjena: 3

IVICA RAČAN
Iznošene cipele
Predsjednik SDP-a
Čini se da njemu nije toliko bitno kako će djelovati u javnosti. Ipak se vidi nastojanje da koliko-toliko uskladi odijela i kravate, iako bi bilo dobro da se potrudi biti elegantniji. Ovako više sliči nekakvom anonimnom službeniku negoli bivšem, a možda i budućem premijeru koji treba biti primjer ostalim političarima i građanima. Osobe njegove visine trebaju paziti da sako ne bude predug i on je tu zamku očito izbjegao. Dodatni problem je brada koja predstavlja dio Račanova imidža, no ona ga čini starijim. Kad bi se obrijao, izgledao bi mlađi i samim time prihvatljiviji mlađim biračima. Ima simpatičnu facu i, kad bi se potrudio, mogao bi izgledati puno bolje nego sad. I još nešto, nije mi jasno zašto većina naših političara nosi istrošene cipele.
Ocjena: +3

STIPE MESIĆ
Odijela šivana po mjeri
Predsjednik Republike Hrvatske
Kod predsjednika se vidi da ima nekoga tko se brine o njegovu stilu. Odijela su šivana po mjeri i dobro stoje, premda bih da sam na njegovu mjestu preferirao malo zagasitije nijanse. Ono što zamjeram su kravate koje izgledaju kao da ih je pregazilo vrijeme, vuku na retro stil 70-ih i previše su šarene. Odijelo jednog državnika trebalo bi više sličiti na smoking, a kravate biti tamnijih boja, no unatoč svemu, Mesić ostavlja vrlo dobar dojam.
Ocjena: 4

VESNA ŠKARE-OŽBOLT
Hrabrost da bude trendi
Ministrica pravosuđa
Ona prilično pazi kako će djelovati i to podržavam, jer mnoge su političarke nemarne prema vlastitu izgledu. Upravo zato treba posvećivati više pažnje na detalje poput hlača, koje su očito preduge. Nadam se da je to zato što nije stigla otići krojačici da to malo sredi. Kod nje cijenim hrabrost da s vremena na vrijeme bude trendi, dok joj je minus staromodna i loša frizura. Ne znam zašto naše političarke nose kratku kosu koja nije moderna, a jedini plus je lakše održavanje. Zato bi i Vesna Škare-Ožbolt trebala pustiti kosu i napraviti modernije pramenove.
Ocjena: 4

ĐURĐA ADLEŠIĆ
Promijeniti demode rizuru
Potpredsjednica HSLS-a
Sviđa mi se njezin stil jer ističe ženstvenost. Ima dobar izbor kompleta i vidi se da se dosta brine o tome kako će izgledati. Još kad bi izbjegla gafove poput onog posljednjeg kad se slikala u čipkastim čarapama, cjelokupni bi dojam bio još bolji. Na žalost, tamo se prepustila tuđim rukama, a ispalo je da nije ni trendi ni otkačena ni ženstvena. Treba i dalje ostati vjerna vlastitu stylingu i promijeniti frizuru koja je demode.
Ocjena: 4

JADRANKA KOSOR
Griješi pretjerano konzervativnim stilom
Potpredsjednica Vlade te ministrica obitelji i branitelja
Doista volim tu njezinu sivu kosu, koja je čini specifičnom. Ako po ničemu, bar po frizuri se razlikuje od ostalih političarki. Osim toga, zna se dobro oblačiti pri čemu možda griješi pretjerano konzervativnim stilom. Na taj način biračima šalje političku poruku o vrijednostima koje zastupa, ali trebala bi razmisliti o kompletima koji nisu isključivo crni ili sivi. Ženi njezina izgleda uvijek bih preporučio odjeću tamno ljubičaste, bordo ili toplo smeđih boja.
Ocjena: -5

MIOMIR ŽUŽUL
Moderan i elegantan
Ministar vanjskih poslova
Bivši šef diplomacije zaista izgleda vrlo dobro. Kroj, tekstura i dizajn vrlo su moderni i vidi se da Žužul pridaje pažnju svom izgledu. Volim kad se vidi da si daje truda, za razliku od većine političara koji uopće ne paze na izgled. Očito je odlučio da su njegov styling prugasta odijela koja su povremeno dvoreda, što je moderno i elegantno. Uz sve to pomno bira kravate koje svojim koloritom odgovaraju košulji i odijelu, a nije za odbaciti ni rupčić u malom džepu. Tako odjeven čovjek može se pojaviti bilo gdje u svijetu.
Ocjena: 5

ŽELJKA ANTUNOVIĆ
Vodi računa o figuri i frizuri
Potpredsjednica SDP-a
Vrlo je moderna i očito pazi kako će izgledati. To je smjer kojim bi političarke trebale pratiti modu, a posebno volim njezinu usmjerenost prema kolorističkom. Odjeća joj dobro pristaje, a vidi se da vodi računa o figuri i frizuri. Uz sve to nosi i dobre cipele.
Ocjena: 5

IVO SANADER
Očito ima stilista
Predsjednik Vlade
U svakom slučaju vidi se da je pažljiv i očito ima stilista. Hrvatski premijer nosi dobra odijela, a pozitivnom dojmu pridonosi i stav pravog vođe. Kad bi o političkom uspjehu odlučivao vizualni identitet, Sanader bi sigurno pobijedio Račana. Tu nije riječ samo o visini ili izgledu odijela već o cjelokupnu nastupu. I dok Ivo Sanader djeluje kao netko tko će vas odvesti na Zapad, Ivica Račan odaje želju da se svidi ovozemaljskoj raji.
Ocjena: 5

 

Komentiraj

Source:Nacionalova redakcija