Udruga Mlada pera ove godine pokrenula više natječaja i podijelila literalne nagrade

facebook.com

Ova godina definitivno je bila uspješna za Udrugu Mlada pera.

Nakon samo devet mjeseci postojanja Udruga je dodijelila je svoja prva priznanja mladim literatima osnovnih škola. Nakon natječaja na temu različitost i ocjene žirija, u ožujku uručene su plakete Zlatno, Srebrno i Brončano pero autorima triju  najoriginalnijih radova odabranim između 266 mladih autora/ica. Svi pristigli radovi objavljeni su u zborniku ‘Različitost je najzanimljivija boja života’, a svoj besplatni primjerak zbornika dobili su svi mladi autori i njihove školske knjižnice.

U periodu od početka travnja do 15. srpnja trajao je natječaj ‘Nikad ne bi pogodio!’ u dvije kategorije: za osnovnoškolce i srednjoškolce. Cilj je bio potaknuti mlade na razmišljanje o vlastitu zavičaju i o tome što je za njih rodni kraj. Ljepote nekog zavičaja najbolje se predstavljaju simbolima, a udrugu je zanimalo što je literatima najvažniji simbol zavičaja. To je mogla biti osoba iz prošlosti ili sadašnjosti, određeni događaj, legenda ili običaj, objekt ili životinja.

Ljeto je bilo posvećeno srednjoškolcima uz natječaj ‘Ljetni dnevnik, ali na moj način!’. Cilj nije bio vidjeti tko je ljepše proveo ljeto, nego tko je kreativnije opisao provođenje ljeta. Uz predstavljanje udruge po medijima, na nastupe na televiziji pozivani su i mladi literat,i jer je Udruga osnovana zbog njih.

Stigao je i prosinac, vrhunac ovogodišnjeg djelovanja udruge. U jednoj godini izašao je i drugi zbornik dječjih radova u nakladi udruge Mlada pera pod nazivom koji apsolutno opisuje tko su mladi literati – ‘Top generacija’. U zborniku su objavljeni svi radovi pristigli na natječaje ‘Nikad ne bi pogodio!’ i ‘Ljetni dnevnik, ali na moj način!’ te izbor između 227 literarnih uradaka objavljenih na portalu Udruge Top generacija.

Svoj besplatan primjerak zbornika dobivaju svi pohvaljeni autori, ali i tri mentora i njihove školske knjižnice koji su pokazali izuzetnu aktivnost u radu s djecom na navedenim natječajima:

  • Vladimir Papić i knjižnica OŠ Šijana, Pula,
  • Lidija Novak Levatić i knjižnica OŠ Gornji Mihaljevec,
  • Dunja Janko i knjižnica SŠ „Vladimir Gortan“, Buje

Odano je i priznanje školama koje su se posebno iskazale u literarnom radu s djecom i odazivom na oba natječaja za osnovnoškolce. Titula ‘Izvor literarnog izražavanja mladih’ poslana je OŠ Šijana u Puli, a OŠ Gornji Mihaljevec bit će uručena na predstavljanju zbornika ‘Top generacija’.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]