Krajem srpnja 2020. NASA je lansirala letjelicu s roverom  koji je opremljen s čak 23 kamere te opremom i senzorima za praćenje vremena, skeniranje površine te radarom koji može prodrijeti ispod površine Marsa. Perseverance sa sobom nosi i mali helikopter koji bi trebalo letjeti iznad površine planeta. Jedan od njegovih brojnih zadataka bit će i prikupljanje sastojaka s površine i njihovo postavljanje u specijalne kontejnere koje bi letjelice u nekim budućim misijama trebale pokupiti i vratiti na Zemlju. Ako sve prođe po planu, slijetanje na Mars očekuje se 18. veljače.

Malo više od dva mjeseca nakon toga na Marsu će im se pridružiti i kineski rover s ciljem proučavanja geologije planeta i atmosferskih uvjeta, a atmosferu i vrijeme na Crvenom planetu proučavat će i satelit Hope koji su lansirali Ujedinjeni Arapski Emirati i koji se na destinaciji očekuje tijekom veljače.

Misija na Mjesec

S obzirom na to da NASA već za tri godine ponovno planira poslati ljude na Mjesec u sklopu misije Artemis, jasno je kako će zemljin satelit biti u sve većem fokusu tijekom sljedećih godina. NASA će u srpnju poslati sondu s instrumentima (koristit će usluge privatne kompanije Astrobotic Technology) za, među inim, navigaciju i tehnologiju za slijetanje. Zanimljivo, s tom misijom na Mjesecu će završiti i DNA Arthura C. Clarka, kao i DNA i urne drugih kremiranih osoba. Još jedna privatna kompanija (Intuitive Machines) poslat će svoju letjelicu na Mjesec, a planove osvajanja našeg satelita imaju i Indijci čija bi misija Chandrayaan-3 trebala odvesti rover na mjesečevu površinu, iako postoji mogućnost odgode lansiranja do 2022.Lansiranje raketa

Veliki napredak napravljen je i u raketnoj tehnologiji, čija će testiranja biti od velike važnosti tijekom ove godine jer je riječ o modelima koji bi ljude trebali odvesti na Mjesec, a možda čak i na Mars. Za ovu je godinu planirano lansiranje NASA-ina Space Lunch Systema (SLS), rakete koja bi tijekom 2024. ljudsku posadu ponovno trebala odvesti na Mjesec. Lansiranje rakete s kapsulom Orion planirano je za studeni.

Velika su očekivanja i od SpaceX-a koji će nastaviti s testiranjima, skokovima i letovima Starshipa u orbitu. Nova generacija njihove rakete mogla bi se u daljoj budućnosti čak mogla koristiti i za zemaljske letove i skratiti putovanja između velikih svjetskih gradova za koja bi trebalo npr. desetak sati na manje od sat vremena. Ipak, primarna uloga bit će letovi prema Mjesecu i Marsu, nada se i vjeruje Musk, kao i slanje satelita i logistike u svemir i na ISS. Što se SpaceX-a tiče, 2021. donijet će i lansiranje novih satelita Starlink u orbitu i širenje mreže svemirskog interneta.

Pored spomenutih raketa, planove o lansiranjima imaju i Bezosov Blue Origin, United Launch Alliance, Mitsubishi Heavy Industries, Arianespace, kao i Boeing sa Starlinerom, možda i s ljudskom posadom. Također, krajem listopada planira se i lansiranje NASA-ina svemirskog teleskopa James Webb koji će zamijeniti Hubble.Svemirska stanica

Ove godine Kinezi bi trebali napraviti veliki korak naprijed prema razvoju vlastite svemirske stanice te se očekuje lansiranje prvog modula stanice koji će biti temeljni element za ostale module. Svemirska stanica Tianche trebala bi biti gotova do 2025. godine. Što se Međunarodne svemirske postaje tiče, na njoj će se i sljedeće godine izmjenjivati astronauti te će nastaviti s novim zanimljivim znanstvenim eksperimentima i istraživanjima.