OTVORENO: Treba li popustiti ili pooštriti mjere i početi kažnjavati neodgovorno ponašanje?

Ljeto, turistička sezona otvorenih vrata, bez prevelikih ograničenja, i opušteno ponašanje građana razbuktali su epidemiju izazvanu koronavirusom. Hoće li broj novozaraženih uskoro početi padati? Hoće li se dolaskom jeseni vratiti teži oblici bolesti Covid-19 ili će klinička slika ostati relativno benigna? Može li se umjerenim mjerama bez zatvaranja gospodarstva i karantene u zimskim mjesecima postići dovoljno dobar učinak u sprječavanju širenja zaraze? Treba li pribjeći kaznama za nepoštovanje preventivnih mjera?

Na ta pitanja pokušali su odgovoriti današnji gosti u Otvorenom, među kojima su bili ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut, član Znanstvenog vijeća Vlade RH za borbu protiv koronavirusa, pročelnik Katedre za javno zdravstvo i voditelj Centra za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu Ozren Polašek, predstojnik Klinike za infektologiju KBC Split Ivo Ivić, voditelj Zavoda za kliničku mikorobiologiju i bolničke infekcije u KBC Osijek Domagoj Drenjančević, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

Novi termin informiranja javnosti

Krunsolav Capak je rekao kako nije obuhvaćeno manje sati. Obuhvaćeno je 24 sata kao i prije, samo što je to sad bilo od 7.45 do 7.45, a prije se radilo od 12.45 DO 12.45.

“Smatramo da je to zbog obuhvata ovih 24 sata kada većina ljudi radi u jednoj ili dvije smjene i većina laboratorija, tad radi i većina epidemiologa. Ujutro neki rade treću smjenu, naročito infektološki odjeli, oni i noću primanju pacijente. U 7.45 imamo približno točnu informaciju što se dogodilo u zadnjih 24 sata. Mediji su anketi izrazili da im više odgovara jutarnji termin”, rekao je Capak.

Očekuje se pad broja oboljelih

“Turistička sezona sad završava, sad počinje postsezona. Dogovorili smo sa županijskim i lokalnim stožerima da usmjere mjere upravi na najveće probleme koje imaju na terenu”, istaknuo je Capak.

Capak je rekao kako je većina županijskih stožera uputila zahtjeve za donošenje mjera i Nacionalni stožer gdje smatra da je to opravdano treba podržati županijske i lokalne stožere odgovara putem odluka.

“Mislimo da će aplikacija tih odluka kroz nekoliko dana dati rezultate”, dodao je Capak.

Čekanje nalaza više nije problem

Krunoslav Capak je istaknuo kako se najveći problem stvorio na dva mjesta oko čekanja nalaza.

“Jedno je u jednoj dalmatinskoj županiji koja je ostala bez reagencija pa su slali na druga mjesta na testiranje što je produžilo čekanje za nekih 12-24 sata. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Grada Zagreba u prvom redu je bila ogromna gužva i ne može se nikoga odbiti kada dođe na vrata da treba uzeti test”, rekao je Capak.

“Imali su problem s tim da su jednu smjenu koja radi u njihovom dijagnostičkom centru trebali staviti u samoizolaciju pa se smanjio broj i to se dogodilo preko vikenda tako da nismo mogli uskočiti u pomoć. U ponedjeljak smo odmah raspodijelili sve te nalaze i mislim da smo sad sustigli da se sad otprilike dobiva za 24 sata”, naglasio je.

 

 

Komentiraj