OTVORENO: Što se može očekivati u novom sazivu Sabora?

Konstituiran je novi, deseti saziv Hrvatskog sabora. Hoće li sabornica biti mjesto svađe ili konstruktivne rasprave, je li epidemijom ugrožena tanka većina i kako će proći glasanje o potpori novoj Vladi?

U Otvorenom su na ta pitanja pokušali odgovoriti  HDZ-ov Mario Kapulica, SDP-ova Mirela Ahmetović,  MOST-ov Nikola Grmoja, Furio Radin i Tomislav Tomašević iz platforme Možemo.

Na pitanje kako će, obzirom na pandemiju, odraditi posao do kraja s tankom većinom od 76 ruku Mario Kapulica kazao je kako će to biti lakše nego u njemačkom Budestagu gdje su vladajući odradili mandat s jednim mandatom više, a zastupnika je bilo više od 700. Smatra da će Sabor u međustranačkom dogovoru naći model kako funkcionirati.

Most za dopisno i elektronsko glasanje građana i dijaspore

“Kada treba Vladi za tanku većinu onda igra i glasovanje putem maila, a kad građani trebaju ostvariti svoje pravo onda ne može ni dopisno glasovanje”, odgovorio je Nikola Grmoja na pitanje bi li mogao prihvatiti izmjene Statuta i moguće glasovanje zastupnika videolinkom iz samoizolacije.

Najavio je da će Most u Saboru ponovno pokrenuti pitanje uvođenja dopisnog i elektronskog glasovanja i uvjetovat će podršku takvom prijedlogu da se isto to omogući građanima i dijasopori na idućim izborima.

Što može za vladajuće, a ne može za građane?

Tomislav Tomašević upozorio je kako u zagrebačkoj skupštini nisu mogli elektronski glasati. Smatralo se da je ta sjednica nevažeća. Nakon što se milijun puta tražilo da se to regulira, došlo je mišljenje Ministarstva uprave da sve skupštine mogu imati on-line glasanje, elektronske sjednice, putem telefona, videolinka. Na pitanje hoće li podržati Mostov prijedlog odgovorio je pitanjem: Što je to što može za vladajuće, a ne može za građane?

“Hrebak po uputama epidemiologa nije smio doći u Sabor”

Mirela Ahmetović je napomenula kako je Dario Hrebak danas bio u Saboru kako bi držao većinu, a da su prema uputama epidemiologa svi vijećnici koji su sjedili u prva tri reda trebali izbjegavati kontakte.

Hrebak je, dodala je, sjedio u prvom redu. I SDP je spreman podržati neke izmjene Statuta kako bi podržali digitalizaciju, ali kako je rekla “ne da nas ugrožavaju oni koji pošto-poto žele osigurati većinu kao što su to danas napravili vladajući”.

Komentiraj