Patrik Macek/PIXSELL

OTVORENO Rasprava oko pobačaja, Bauk branio HDZ

U sinoćnjoj emisiji ‘Otvoreno‘ raspravljalo se o odluci Ustavnog suda o Zakonu o pobačaju. U emisiji su gostovali: Milan Kujundžić, ministar zdravstva (HDZ), Arsen Bauk (SDP), Krešimir Planinić, udruga “U ime obitelji”, Sanja Sarnavka, Platforma 112.

Milan Kujundžić rekao je da pozdravlja odluku Ustavnog suda i dodao da on, kao većina Hrvata, smatra da život počinje začećem.

“Mislim da smo mi svi protiv abortusa kao čina i treba učiniti sve da se sačuva život. Nekoliko puta istaknuo je da država mora osigurati uvjete da se majke ne boje roditi i da djetetu mogu priuštiti mlijeko, pelene, jaslice i kasnije školu. Istaknuo je kako zabrane nikada nisu riješile problem, već su ga samo produbile i iskomplicirale”, rekao je Kujundžić.

“Nemojte pričati bajke”, rekla mu je na to Sanja Sarnavka. “Naravno da će u državi koja je ekonomski jaka, ima dobru edukaciju i besplatnu kontracepciju – broj pobačaja biti mali”. Dodala je kako nema zagovornika pobačaja, nego samo zagovornika prava žene na izbor i naglasila kako nitko e smatra da je pobačaj kontracepcijsko sredstvo.

Kujundžić joj je na komentar o bajkama odgovorio da ‘država na barem sto mjesta neopravdano daje novac koji bi trebalo uzeti i dati majkama’.

“Kontradiktorno je da sudac kaže da je pravo na život iznad svakog drugog prava”, rekao je Krešimir Planinić dodajući kako se odluka temelj na plagijatu. “Uspoređujući odluku Ustavnog suda Slovačke s ovom odlukom, naišli smo na identične rečenice”, tvrdi.

SDP-ov Arsen Bauk naglasio je kako SDP neće prihvatiti niti jedno riješenje koje bi ženi otežavalo pravo na izbor. “Uvijek ćemo biti predvodnik onih snaga u društvu koje se zalažu za ljudska prava”, poručio je.

U emisiji se razvila i rasprava o tome koliko je HDZ demokršćanska stranka. Planinić je rekao da se HDZ, u slučaju da ne misli mijenjati Zakon o pobačaju iz 1978., više ne bi trebao izjašnjavati kao demokršćanska stranka.

“Onda pola Europe nisu demokršćani, moram braniti HDZ ovaj put”, rekao je na to Bauk. Nadovezala se i Sarnavka: “To je kao da ISIL kaže da svi drugi koji ne misle kao oni – nisu pravi muslimani”.

Komentiraj