Otvoreno pismo premijeru i ministrici poljoprivrede: SDP-ove zastupnice traže zaštitu međimurskog konja

SDP-ove saborske zastupnice Martina Grman Kizivat i Boška Ban Vlahek uputile su u petak otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću i ministrici poljoprivrede Mariji Vučković u kojem traže hitne mjere za zaštitu međimurskog konja, autohtone hrvatske pasmine radnih konja.

Zastupnice u pismu upozoravaju da je “Međimurec” najugroženija hrvatska autohtona pasmina domaćih životinja.

“Međimurski konj je prepoznatljiv dio međimurskog identiteta. Stoga, apeliramo da ne gledate ravnodušno kako propada dio kulturno-povijesne baštine Međimurja i Hrvatske”, pozivaju zastupnice Grman Kizivat i Ban Vlahek.

“Dok se vi gospodo iz Vlade hvalite milijunima koje ulažete u hrvatsku poljoprivredu, mi svakog dana gledamo sve veću propast. Tako niti jedna zemlja članica EU ne bi dozvolila da njezina autohtona pasmina bude prepuštena izumiranju, dapače, autohtone pasmine domaćih životinja kao i autohtone sorte biljaka s ponosom se čuvaju i paze.

Zašto se onda i u tome ne ugledate na druge zemlje? Pokažite da brinete o onome što smo naslijedili od naših djedova i baka te čuvate i štitite ono što trebamo ostaviti budućim generacijama!”, stoji u pismu.

Najugroženija pasmina

Prema dostupnim podacima, kažu, “Međimurec” je i najugroženija pasmina konja na svjetskoj razini.

U Međimurju ga još ima svega nekoliko desetaka primjeraka (manje od 40), a njegov razvoj vuče korijene još iz 18 stoljeća. Do danas se očuvao samo zahvaljujući entuzijazmu malog broja uzgajivača i pomoći brojnih stručnjaka volontera.

Da bi se očuvao biološki minimum krda kao preduvjet važno je hitno pokrenuti novi ciklus razmnožavanja i razmotriti mogućnost osnivanja ergele za uzgoj i njezino financiranje iz EU-ovih fondova.

“Spasite ovaj hrvatski i međimurski zavičajni simbol dok ne bude kasno. Nemojte dozvoliti da i on doživi sudbinu ptice Dodo”, poručuju SDP-ove zastupnice.

Komentiraj