Nikola Cutuk/PIXSELL

OTVORENO PISMO PREDSJEDNICI: Pomoć u sprječavanju gradnje odlagališta radioaktivnog otpada

Aktivistica i članica “Regionalnog foruma za okolišnu sigurnost i suradnju” Dijana Savić uputila je u četvrtak u ime stanovnika Dvora, otvoreno pismo predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović u kojemu moli za pomoć u sprječavanju planirane gradnje odlagališta nisko i srednje radioaktivnog otpada u staroj vojarni Čerkezovac na Trgovskoj gori.

 Pišem Vam kao žena, aktivistica i članica ‘Regionalnog foruma za okolišnu sigurnost i suradnju’ koja živi i želi ostati živjeti u Dvoru, navodi u pismu Savić, dodajući kako se ime njihove općine već 15-tak godina provlači kroz medije kao lokacija potencijalnog odlagališta za nuklearni otpad.

 “Još 1999. godine kada je Trgovska gora unešena u Prostorni plan RH kao potencijalna lokacija traje naša borba; 2003. godine sakupljeno je 16.000 potpisa iz cijele regije; 2007. godine tadašnji premijer Ivo Sanader je dao obećanje da ne moramo brinuti jer odlagališta u Dvoru neće biti. Ove godine priča kreće ispočetka, a vodi je Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost čiji je ravnatelj Saša Medaković. Gospodin Medaković je čak u nekoliko navrata javno rekao da ukoliko narod ne prihvati odlagalište da će se svi procesi prekinuti”, navodi u pismu Savić.

 Dodaje kako su stanovnici Dvora rekli “NE već tri puta do sada”, a i susjedna Bosna i Hercegovina i njeni stručnjaci su također protiv jer je riječ o lokaciji koja je manje od jednog kilometra udaljena od granice te traže hitan prekid svih daljnjih aktivnosti, te  najavljuju pokretanje međunarodnih sporova.

 “Zašto se ne poštuje volja građana ove zemlje? Možete li zamisliti što bi 5000 tona radioaktivnog otpada značilo za naš kraj jer svi živimo isključivo od poljoprivrede?”, istiće u pismu aktivistica Savić.

 Podsjeća da se kao potencijalna lokacija odlagališta navodi stara vojarna Čerkezovac, koja je tik uz obale rijeke Une koja je njihovo nacionalno blago i nalazi se pod zaštitom međunarodne mreže NATURA 2000, ali i Ministarstva zaštite okoliša i prirode, a mnoge biljne i životnjske vrste su zaštićene. Na tom području obitava i vuk, a nalazi se i određen broj izvora pitke vode koji su od iznimne važnosti, ali i velika kulturna baština.

 Savić navodi da je ta lokacija također nepovoljna zbog seizmičkih aktivnosti, a zadnji potres na tom području osjetio se i u Zagrebu.

 “Mi znamo da vladajući ne vide nas i našu djecu dok donose odluke, ali je nepravedno da nakon 20 godina zaobilaženja naše općine prva velika investicija treba biti ‘Centar za nuklearni otpad’. Naše more je naša Una, naša maslina je naš kesten po kojem smo nadaleko poznati. Zar ćemo se svega što smo imali sjećati samo gledajući fotografije i videosnimke? Uništavanje budućnosti jednog kraja ne može proći bez posljedica”, stoji, uz ostalo, u pismu aktivistice i članice “Regionalnog foruma za okolišnu sigurnost i suradnju” Dijane Savić.

Komentiraj