Otvoreno pismo potpore Oliveru Frljiću i njegovim suradnicima na predstavi ‘Kletva’ u produkciji kazališta Powszechny

Saša Zinaja

Intendant Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca i Hrvatska drama ovim putem pružaju potporu kolegama, kulturnim radnicima kazališta Powszechny iz Varšave, ansamblu te cijelom autorskom timu predstave ‘Kletva’ na čelu s redateljem Oliverom Frljićem.

Naši kolege iz Poljske posljednjih su nekoliko tjedana izloženi stalnim prijetnjama, napadima i govoru mržnje zbog čega želimo podsjetiti naše europske sugrađane da je umjetnost, a posebice kazališna umjetnost, svoju funkciju izgradila upravo na intenzivnom preispitivanju društvene stvarnosti te da samim time ne može biti izložena bilo kakvom normiranju, a još manje maltretiranju.

Apeliramo još jednom da grad Varšava i poljsko Ministarstvo kulture stanu u obranu umjetnika i njihovog temeljnog prava na slobodu govora i kritičkog promišljanja. Njihova je dužnost očuvati integritet umjetničkog prostora slobode, te poduzeti sve što je u njihovoj moći da zaustave medijski linč i osiguraju nesmetano izvođenje predstave ‘Kletva’, predstave koja je sudeći po odličnim kritikama, izrazito pozitivnim reakcijama stručne javnosti, kao i reakcijama gledatelja, prije svega vrijedna kazališna predstava, dakle umjetnički čin. Poljska je dužna tragom svoje kazališne tradicije reći ne cenzuri i progonu umjetnika.

Oliver Frljić puno je puta surađivao s našim kazalištem, dvije godine ga je izuzetno hrabro vodio kao intendant, na našem repertoaru trenutno igraju njegove predstave Naše nasilje i vaše nasilje te Trilogija o hrvatskom fašizmu, a uskoro obnavljamo i njegovu sada već kultnu predstavu Turbofolk. Podsjećamo da je Oliver Frljić jedan od sukreatora programa Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020, te voditelj kazališnog dijela programa, FlagshipaSeasons of power (Doba moći).

Vidimo se u Rijeci, svi ste dobrodošli.

Marin Blažević, intendant
Jelena Kovačić, ravnateljica Hrvatske drame
Nataša Antulov, dramaturginja Hrvatske drame

Oliver Frljić
Oliver Frljić

Komentiraj