Nel Pavletic/PIXSELL

OTVORENO PISMO: HUBOL traži pravnu zaštitu liječnika od agresivnih pacijenata

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) uputila je u srijedu otvoreno pismo tehničkom ministru pravosuđa Anti Šprlji u kojemu traži hitnu pravnu zaštitu zdravstvenog osoblja, nakon dva napada pacijenata na liječnike na njihovom radnom mjestu u srpnju ove godine.

Zadnjih godina dogodilo se više desetaka prijavljenih napada na liječnike na radnom mjestu, što zahtjeva hitnu reakciju jer je situacija postala nepodnošljiva, upozorava HUBOL u otvorenom pismu.

Potaknula su ih, kažu,  dva “nemila događaja”, 11. i 31. srpnja, kada su u Zadru i Osijeku pacijenti napali i ozlijedili liječnike na njihovom radnom mjestu.

Naglašavaju kako nije riječ o izdvojenim slučajima, već “najvjerojatnije o usvojenim obrascima ponašanja koji zdravstvene djelatnike stavljaju u nezavidan položaj”.

O tome, kažu, svjedoče i  podaci iz  “Svijeta sigurnosti”, objavljeni u prosincu 2015., po kojima su u porastu verbalni i fizički napadi na zdravstveno osoblje. Po njima, 2013.  zabilježeno je 169, a 2014. godine 794 verbalnih napada na zdravstveno osoblje. Čak 122 fizička napada zabilježena su u 2014. godini, za razliku od 99 napada u 2013. godini.

HUBOL navodi primjere  iz Opće bolnice Dubrovnik i KBC-a Sestre milosrdnice kada su pacijenti liječnike napali nožem,  u Slavonskom Brodu  vješalicom za odjeću, u KB Dubrava prijetnje medicinskom osoblju škarama i kontaminiranim iglama, prijetnje  u Općoj bolnici Zadar bombom i “dizanjem bolnice u zrak“.

Udruga navodi da raspolaže neslužbenim podacima, po kojima je Ministarstvo pravosuđa od Ministarstva zdravlja u ožujku ove godine dobilo prijedlog dopuna Kaznenog zakona, koji “do danas nije upućen u pravnu proceduru te se na taj način, najvjerojatnije propustilo spriječiti neželjene događaje i napade na liječnike na radnom mjestu”.

“Zbog svega navedenog i situacije koja za zdravstveno osoblje postaje neizdrživa, tražimo hitnu pravnu zaštitu zdravstvenog osoblja, ali i svih službenika u javnim službama (nastavnika, profesora i stručnih suradnika u školama i učeničkim domovima, profesora na visokim učilištima, sveučilištima i javnim institutima te radnicima u ustanovama socijalne skrbi). Tražimo promjenu Kaznenog zakona i striktno poštivanje njegovih članaka članaka 138. i 139. Kaznenog zakona na zdravstvene radnike u zdravstvenim ustanovama, odnosno službenike u javnim službama”, navodi HUBOL u otvorenom pismu ministru pravosuđa.

Komentiraj