Otvoreno pismo bivših specijalizantica iz Popovače županu Žiniću

Pixabay

Četiri liječnice uputile su u petak otvoreno pismo sisačko-moslavačkom županu Ivi Žiniću (HDZ) te apeliraju da “naloži prekid njihova progona” od  strane uprave Neuropsihijatrijske bolnice “Dr. Ivan Barbot” u Popovači, koja sudski od njih potražuje milijunske odštete zbog prijevremenog raskida specijalističkog ugovora.

Uoči drugog kruga lokalnih izbora, na kojemu se Žinić bori za još jedan mandat, apeliraju na HDZ-ova kandidata da učini sve kako bi se završio njihov progon u slučaju u kojemu, tvrde, bolnica sustavno ne poštuje pravilnike o specijalističkom usavršavanju doktora medicine, pa tako krši i zadnji izmijenjeni pravilnik koji je donio aktualni ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Ravnateljica NPB “Dr. Ivan Barbot” u Popovači Marina Kovač odbija postupiti po pravilniku o specijalizacijama, a protiv pet bivših specijalistica pokrenula je sudski postupak u kojemu im prijete milijunske kazne, navode u pismu liječnice Tatjana Kandučar, Maristela Šakić, Iris Sarajlić Vuković i Maja Živković.

Bolnica u Popovači je 2013. podnijela je protiv njih tužbu zbog prijevremenog raskida ugovora s bolnicom jer su umjesto ugovorenih osam odradile četiri godine nakon završene specijalizacije i nastavile raditi u drugoj javnozdravstvenoj ustanovi u Hrvatskoj. Ugovore su raskinule u vrijeme tzv. “Milinovićeva pravilnika”, koji je takvu mogućnost dopuštao i po kojemu je značajan broj zdravstvenih ustanova postupio te liječnicima ponudio izmjenu ugovora.

U postupku koji je ravnateljica Kovač protiv njih pokrenula, na temelju prvostupanjske presude, svaka od liječnica trebala bi platiti više od milijun kuna, uključujući iznose zarađenih bruto plaća, od kojih su, kako ističu, uredno platile porez državi.

Kako nije poštivala Milinovićev pravilnik,  ravnateljica bolnice u Popovači tako je kršila i pravilnik o specijalističkom usavršavanju ministra Darija Nakića te zadnji izmijenjeni pravilnik donesen ove godine te im nije ponudila anekse ugovora. Umjesto aneksa, poslana im je obavijest da se sudski postupci nastavljaju.

Napominju  i da su liječnici zbog nepoštivanja “Milinovićeva pravilnika”  tužili Bolnicu u Popovači, da se taj predmet trenutno nalazi na Ustavnom sudu, “dakle korak od Europskog suda u Strasbourgu gdje je neupitno da li ćemo spor dobiti budući da se radi o otvorenoj diskriminaciji”.

Nije im, kažu, u interesu da Republika Hrvatska plaća velike sudske troškove i odštete, te pozivaju Žinića da im pomogne da se “ova nemila situacija riješi povoljno za njih i unutar naše države”.

Na Žinića apeliraju da pokaže da je “čovjek koji ne diskriminira, koji poštuje ministra zdravstva, koji ne dozvoljava zlouporabu položaja i koji poštuje propise i zakone Republike Hrvatske te naloži prekid progona i pokaže  ljudima da imaju zašto u nedjelju za njega glasati”.

“Kao razuman čovjek sigurno ste svjesni da se kvalitetni ljudi mogu zadržati isključivo boljim uvjetima rada, omogućavanju napredovanja, dobrim upravljanjem i profesionalnim poticajima – nikako diskriminacijom, progonom, zlostavljanjem i ucjenama. Malo nas je, vrijedni smo i trebate nas. Pokažite svim novim mladim liječnicima koji dolaze u Vašu županiju u kojoj je svaka od nas odradila preko 10 godina, da ste toga svjesni i da ćete se prema njima ponašati fer. Župane, nismo lošije od drugih, nemojte nas onda stavljati u lošiji položaj. Naše obitelji pate, zbog svog stresa kojim smo izložene ovim  progonom koji traje pet godina, a milijun kuna nemamo, jer ih nismo mogle steći poštenim radom kao liječnice u javnozdravstvenom sustavu Republike Hrvatske”, navode u pismu.

Komentiraj