Skupina aktivistkinja u srijedu je poslala otvoreno pismo SDP-u, u kojem traže da stranka glasa za ratifikaciju Istanbulske konvencije. Njihovo Vam pismo prenosimo u cijelosti:

“Zabrinute zbog izjava predsjednika Davora Bernardića i nekoliko saborskih zastupnika SDP-a, tražimo da se bezuvjetno prekinu najave a onda možda i dogodi sabotiranje ratifikacije Istanbulske konvencije zbog navodnih ograda koje će biti stavljene u interpretativnu prateću izjavu. Sama prateća izjava nema nikakvu pravnu snagu i ni na koji način ne može onemogućiti provedbu ovog prevažnog međunarodnog ugovora kojim se dižu standardi prevencije i zaštite žrtava nasilja – prvenstveno žena, ali i svih slabijih članova obitelji. Isto tako, važno je znati da je rezervacija na Članak 30. Konvencije vezano uz financijske obveze nasilnika i države za naknadu štete koja je predložena od strane Radne skupine za ratifikaciju, ujedno i najčešća ograda i drugih država, a moralo ju se staviti zbog trenutne neusklađenosti hrvatskog zakonodavstva sa sadržajem članka 30. Konvencije. Svaka rezervacija može se povući kada se steknu uvjeti za njezino ukidanje – primjerice u sljedećem, sazivu Hrvatskog sabora.

Ratifikacija Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji civilizacijsko je pitanje koje se ni na koji način ne smije koristiti za unutar- i međustranačke obračune. Ženski životi nisu ni politička, niti vjerska igračka!

SDP već nosi hipoteku Vlade Zorana Milanovića koja je propustila ratificirati Konvenciju. Možda niste svjesni, ali mi znamo da je stranka zbog toga izgubila dio glasačkoga tijela. Zar ste opet spremni izgubiti podršku još većeg broja građanki i građana zbog nevjerojatne političke kratkovidnosti?

U slučaju da vodstvo SDP-a sada ne podrži ratifikaciju, a zastupnici SDP-a za nju u konačnici ne glasaju za ratifikaciju, jedina poruka koja će se u javnosti ponavljati bit će da je SDP po drugi put iznevjerio žene Hrvatske i pomogao fundamentalistima u gaženju ženskih ljudskih prava. SDP će pasti među vlastitim biračima na temi i problemu u čijem ste rješavanju upravi vi trebali biti stjegonoše. Sada nije trenutak za poruke „ili sve ili ništa“, pogotovo što necjelovito prihvaćanje ne umanjuje važnost potvrđenih članaka.

Zar želite ostati upamćeni u povijesti kao socijaldemokratska stranka koja je dva puta propustila, zapravo odbila, ratificirati Konvenciju bez koje, što svi znamo, nema učinkovite borbe protiv nasilja nad ženama i u obitelji?

Probudite se. Učinite ono što se mora. Jednoglasno podržite ratifikaciju Istanbulske konvencije”, navodi se u pismu kojeg potpisuju Sandra Benčić, aktivistkinja za ljudska prava, Rada Borić, aktivistkinja i zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, Lana Bobić, teološka aktivistkinja, Bojana Genov, aktivistkinja iz Ženske mreže Hrvatske, Neva Tölle, aktivistkinja iz Autonomne ženske kuća Zagreb, Sanja Sarnavka, aktivistkinja za ženska ljudska prava i članica Radne skupine za ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Komentiraj