Otvoreno o 22 milijarde eura iz EU fondova

Hrvatskoj su na raspolaganju 22 milijarde eura iz EU fondova i proračuna u idućih sedam godina. Novac bi se među ostalim trebao iskoristiti za razvoj županija, poljoprivredu, ruralni razvoj, demografsku obnovu.

O svemu tome u emisiji otvoreno raspravljali su ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, saborski zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković , Kristijan Kotarski s  Fakulteta političkih znanosti, Tihomir Vinković, komentator HRT-a i  Ivan Miloloža, poduzetnik, tvrtka Munja.

Grlić Radman je naglasio kako se ministarstvo vanjskih poslova od samih početaka epidemiološke krize se prilagodilo.

“Kada sam dobio informaciju da su dvije osobe oboljele, dao sam nalog da se  sve prostorije u ministarstvu dezinficiraju, rekao je.

Vinković je naglasio kako su svi kolege novinari bili zadovoljni hrvatskim predsjedanjem EU.

“Hrvatska je prva zemlja koja je prešla na potpuno digitalno predsjedanje. Konferencije za novinare su bile digitalne i u njih se mogao uključiti svatko tko je trebao. Bilo je zadovoljstvo gledati kako to funkcionira”, rekao je Vinković.

Kotarski je rekao kako ne sumnja da je što se tiče tehničkog predsjedanja sve prošlo u najboljem redu, ali što se tiče strateškog pozicioniranja i korištenja pozicije da se pokušaju pogurati u prvi plan teme koje bi bile od strateškog značaja i za uniju i za Hrvatsku, smatra da se na tom planu moglo učiniti više.

Naglasio je kako smo imali nesreću zbog pandemije, ali po njegovom sudu postoje dvije stvari kod kojih nismo pokazali prepoznatljivost, a to su kada se devet zemalja zalagalo za korona obveznice, Hrvatska je ostala po strani, a druga je stvar što je 17 država osudila Vladu Viktora Orbana koja je osudila njegove izvanredne mjere koje su derogirale demokraciju.

“U tom pogledu nismo bili dovoljno jasni, ali za pohvalu je to što smo uspjeli osigurati da Sjeverna Makedonija, Albanija naprave korak dalje u europskoj priči”, rekao je Kotarski.

Miloloža je naglasio kako je Hrvatska napravila sve što je mogla te da mu je žao da se to omalovažava.

Grlić Radman je naglasio kako je ovakva kriza bez presedana u EU i da je Hrvatska dobila velike pohvale kako je  uspjela koordinirati zemlje koje su bile u krizi.

 

Komentiraj