“Moja misija je završena”, izjavio je u srijedu navečer u telefonskom razgovoru s HRT-ovim voditeljem Mislavom Togonalom ministar obrane Damir Krstičević. Minstar unutarnjih poslova Davor Božinović, jedan od gostiju u studiju ‘Otvorenog’, pak, smatra kako njegova misija nije završena, a da Krstičević treba ostati na mjestu ministra obrane složili su se i bvši ministri Željka Antunović i Andrija Hebrang.

“Mislim da se radi o odličnom ministru i ja se nadam da ovo neće biti epilog. Siguran sam da misija generala Krstičevića nije završena”, reka je Božinović i dodao kako smatra da je kod požara u Splitu i okolici odrađen ‘vrhunski posao s obzirom na njegove razmjere. Komentirao je Božinović i izjave predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, za koje kaže da su bile u smjeru svih onih koji su zaključili da je odrađen odličan posao.

Bivši ministar obrane Andrija Hebrang rekao je da je Krstičević jedna od ključnih osoba za stvaranje nove nacionalne strategije sigurnosti. “Ima snaga kojima smeta da na čelu sigurnosti bude hrvatski bivši general i heroj Domovinskog rata”, poručio je Hebrang te kasnije dodao da je uvjeren da Krstičević zna tko to ide protiv njega.

Željka Antunović osudila je ‘zloupotrebu ozbiljnih kriznih događaja kao temu oko koje će se političari nadjačavati i prebacivati odgovornost’. Bivša ministrica obrane istaknula je da su izjave koje su stizale i s ljevice i s desnice bile neprimjerene. Dodala je da integritet ministra Krstičevića ničim nije ugrožen i da bi trebao dobro razmisliti o svojoj odluci.

Novinarka Večernjeg lista Iva Puljić Šego poručila je da odnosi između Pantovčaka i Banskih dvora nisu dobr, ali i kako se ne radi samo o ovoj situaciji. Ispričala je kako su u HDZ-u jako negativno doživjeli predsjedničino sazivanje razgovora o novoj parlamentarnoj većini u jeku krize HDZ-a i Mosta. Smatra da je najveći problem oko izjave Grabar Kitarović o vojsci to što je sve komentirala iz Austrije. “Mogla je doći u Split pogledati što se zbiva na terenu pa onda eventualno uputiti primjedbu”, kazala je.

O Krstičeviću je stekla dojam da je duboko povrijeđen te smatra da je on jedan od ministara koji sa srcem radi taj posao. Misli da će Plenković učiniti sve da ostane jer, osim što je dobar ministar, HDZ-u donosi puno glasova.

Analitičar Igor Tabak rekao je da je Ministarstvo obrane ‘vrlo težak resor’. “U našoj politici ima vrlo malo ljudi koji imaju podlogu, a onda i volju, da to rade na ozbiljan i dobar način”, rekao je.

Komentiraj