Igor Kralj/PIXSELL

‘OTVORENO’ Erceg: “Kakvu poruku šaljemo ako ministri prepisuju?”

Domoljubna koalicija ovog je tjedna objavila kako će za novog ministra branitelja predložiti glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića, a o njegovoj kandidaturi u četvrtak su u studiju ‘Otvorenog’ HRT-a raspravljali sam Brkić, SDP-ov Franko Vidović, predsjednik Udruge 100-postotnih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Đuro Glogoški, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Miodrag Demo te sudionik protuprosvjeda u Savskoj Zora Erceg.

Milijan Brkić još je jednom istaknuo kako je počašćen kandidaturom, te dodao da je potrebno pričekati proceduru kroz koju su prolazili i drugi ministri. “Predsjedniku Vlade postavit ću neke svoje uvjete glede branitelja, a ako ne pristane, zahvalit ću se i biti i dalje tajnik HDZ-a”, rekao je Brkić.

Nije mogao izbjeći ni pitanja o aferi s plagijatom diplomskog rada. Ja se duboko nadam da će se u novom sudskom procesu biti poštovana procedura i da će se utvrditi što je bilo”, kazao je i ponovio kako mu cijelu aferu namještaju “oni koji će se prepoznati u mojim riječima, a jako dobro znaju tko su ti”.

Franko Vidović rekao je da je diplomski rad jedna od epizoda koju Brkić mora objasniti javnosti. “Ali, ima tu i još nekih epizoda, poput uhićenja generala Norca. Postavlja se pitanje, ako je jednom odbio naređenje, hoće li i drugi puta”, rekao je i dodao da prema njegovom životopisu, Brkić nije dobar kandidat za ministra. “Zar ne bi on onda trebao biti prvi izbor svoje stranke?”, upitao se.

Miodrag Demo Brkića je opisao kao vrijednog čovjeka koji poznaje braniteljsku populaciju s kojim je dobro surađivao na brojnim projektima. “U gradu Zagrebu smo napravili nadstandard hrvatskim braniteljima, čak i više od zakona”, ustvrdio je Demo.

Đuro Glogoški istaknuo je kako je Brkić bio u Domovinskom ratu, ali kako će tek vidjeti kakav bi bio ministar. Naglasio je da je problem što su hrvatski branitelji pogrešno percipirani u javnosti kao alkoholičari i nasilnici i kako se treba poraditi na dostojanstvu i vraćanju pozitivne slike.

Zoran Erceg podsjetio je kako je Tomislav Karamarko nedavno izjavio sramotnu stvar da moral nije važan. “Ako je moral relativan, onda su zakoni relativni, Domovinski rat je relativan, zar je to poruka koju želimo poslati našim mladima i djeci?”, pitao se Erceg.

Upitao se i kakvu poruku HDZ i Brkić šalju ako se diploma može prepisati. “Zašto djeca i studenti ne bi prepisali?” Brkić je Ercega optužio da je za vrijeme rata bio snimatelj Ratka Mladića, a Erceg ga je pitao ako je to istina, zašto onda nije procesuiran.

Komentiraj