‘OTVORENO’ Ćorić o obveznom vojnom roku: “Maknuli bismo nezaposlene s ulice, od kocke i kladionica. Dobit ćete čvrste, stabilne muškarce”

Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

O mogućnosti ponovnog uvođenja obveznog vojnog roka sinoć su u emisiji ‘Otvoreno’ HRT-a raspravljali bivša ministrica obrane Željka Antunović, glavni tajnik HSP-a AS Pero Ćorić, dekan VERN-a Vlatko Cvrtila i zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić.

Ćorić vjeruje da je vojni rok neophodan, a ističe kako bi se njegovim vraćanjem ‘maknuli nezaposleni s ulice, od kocke, kladionica…’. “Dobit ćete čvrste, stabilne muškarce, a ženama bih ostavio na odabir žele li u vojsku”, poručio je Ćorić. Također smatra da bi vojnici mogli biti vrlo korisni prilikom vremenskih nepogoda poput poplava ili požara na otocima, ali i zbog okruženja i položaja na kojem jesmo kao zemlja.

Željka Antunović je istaknula kako je politička inicijativa legitimna, ali realna mogućnost i potreba uvođenja obveznog vojnog roka je nerealna i neprihvatljiva. Naglašava pritom nepostojanje tog elementa u dugoročnom planu razvoja snaga, potom potreba promjene Ustava kojim se omogućuje prigovor savjesti (odaziv za služenje je bio sve manji), postoji zakonska nerazvrstana pričuva, a nezanemariva je i mogućnost pada interesa za dobrovoljni vojni rok. Vjeruje da bi se trebalo raditi na naobrazbi zapovjednika. “Vojnika je lako osposobiti u kratkom roku, ali za zapovijednika treba vremena”, kazala je.

Ivić je istaknuo da obvezni vojni rok nije neprovediv. “U Ministarstvu nemamo ništa protiv te ideje, ali smo za to da se napravi analiza koja će odgovoriti na pitanja poput onog imamo li novca”, rekao je. Trenutno smanjenje proračuna smatra privremenim, jer se u budućnosti zbog kriza možda i poveća.

Vlatko Cvrtila je rekao da sigurnosna situacija s izbjeglicama nije tolika ugroza zbog koje bi se uvodio obvezni vojni rok, dodajući da je to u ovom trenutku nemoguće provesti. ““I da se donese politička odluka, trebalo bi proći minimalno godinu dana do uvođenja obveze”, zaključio je Cvrtila.

Komentiraj