FaH

OTVORENI PREGOVORI Nikolić: Poglavlje 35 pokazat će želi li EU Srbiju u svom članstvu

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić sugerirao je nakon otvaranja pregovaračkih poglavlja o članstvu u EU da treba biti oprezan jer će “poglavlje 35 pokazati želi li Europa Srbiju želi u svojem članstvu, sa ili bez Kosova i Metohije” te je zatražio od pregovaračkog tima da sve informacije o pregovorima u tom poglavlju budu dostupne javnosti.

Nikolić je u intervjuu za RTS, te u autorskom tekstu za Večernje novosti istaknuo da će, za razliku od ostalih država koje su pregovarale o članstvu u EU, Srbija imati dodatno opeterećenje kroz poglavlje 35.

Jedna od posebnosti pregovora sa Srbijom jest u tome što će se oni voditi i u poglavlju 35 – Ostala pitanja. To je tehničko poglavlje u kojem nijedna zemlja do sada nije vodila pregovore i u njega su se ranije stavljale odredbe kojima nije mjesto ni u jednom od 34 preostala poglavlja.  To se poglavlje uvijek otvaralo i zatvaralo na zadnjoj pristupnoj konferenciji. Međutim, u slučaju Srbije u okviru toga poglavlja, pratit će se njezini odnosi s Kosovom, stoga se ono otvara među prvima a bit će zatvoreno kao zadnje poglavlje u pregovorima.

“Uz 34 standardna poglavlja, Srbija ima opterećujuće poglavlje 35. Ono se odnosi na Kosovo i Metohiju i najviše će biti predmet razgovora, i oko toga će biti najteže  uspostaviti s Europom princip: šta Srbija može ispuniti od zahtjeva iz tog poglavlja, a šta ne”, navodi Nikolić u  Večernjim novostima.

Ocjenjujući da će to biti “najteže poglavlje”, Nikolić poručuje da o tome treba postignuti “opći, srpski konsenzus”.

“Sva ostala poglavlja uređuju život u Srbiji na bolji način nego što je on bio uređen do sada. Poglavlje 35 je izmišljeno zato što je veći broj članica priznao nezavisnost Kosova i zato što žele konačno taj problem skinuti s dnevnog reda. To u biti znači da ne žele problem poput Cipra. Za Srbiju bi, s druge strane, to bilo idealno rešenje, što znači punopravno članstvo u granicama kao članica UN, a da poslije toga razgovaramo”, ocijenio je Nikolić, ustvrdivši kako će Europa tražiti dogovor  “prije nego što uđemo” u EU.

“Dakle, o tome treba razgovarati mirne glave i o tome treba postići opći, srpski konsenzus”, poručio je srbijanski predsjednik.

U intervjuu za RTS Nikolić je u utorak navečer sugerirao da EU razmisli o potpori Srbiji i Kosovu.

“Europa treba razmisliti treba li podržati jedan otcijepljen teritorij ili suverenu državu”, rekao je predsjednik Srbije, ocijenivši da EU neće prihvatiti Srbiju u članstvo, kao što je to učinila s podijeljenim Ciprom.

“Otvaranje poglavlja 35 znak je da ćemo imati poseban tretman u pregovorima, ali ne znam kako će to izgledati kada su mnoge članice EU priznale Kosovo”, izjavio je Nikolić za RTS, naglasivši da je otvaranjem poglavlja 35 i 32 “Europa postavila Srbiju na mjesto s kojeg nema povratka” na putu ka članstvu u EU.

Srbijanski predsjednik je i uoči otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja Srbije i EU rekao da je ta vijest “ohrabrujuća, ali nije vrijeme za euforiju”.

“Vidjet ćemo služe li poglavlja da još bolje uredimo državu i postanemo članicom EU ili, eventualno, da nam netko u Europi pokaže da nas ne želi. Ipak, mislim da je ovo ohrabrujući čin. Srbiji treba mir, mudra i razumna glava”, poručio je Nikolić prije otvaranja pregovaračkih poglavlja.

Komentiraj