Grgo Jelavic/PIXSELL

Otvoreni 13. pčelarski dani

U organizaciji Hrvatskog pčelarskog saveza i Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije u subotu su svečano otvoreni 13. pčelarski dani, Međunarodni pčelarski sajam opreme i pčelinjih proizvoda te stručno-edukativni skup.

U izložbenom dijelu Sale „Barun Trenk“ u Vinkovcima, predstavilo se 40-tak izlagača iz svih hrvatskih krajeva kao i izlagači iz BiH, Srbije i Mađarske, dok su u okviru stručno-edukativnog skupa održana predavanja vezana uz zaštitu i preventivu od pčelinjih bolesti, pravilnom uzimljavanju i izimljavanju pčela, njihovu bržem razvoju te drugim temama vezanim za pčelarstvo.

Prema riječima voditelja Programa potpora Hrvatskog pčelarskog saveza Saše Petrića, prosječno se u Hrvatskoj proizvede između 8.000 i 10.000 tona meda što zadovoljava hrvatske potrebe. Pod okriljem Saveza djeluje 7.500 pčelara, no procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 12.000 pčelara, dok je kvaliteta hrvatskog meda visoka s tendencijom rasta.

Govoreću o novim projektima, Petrić je istaknuo da je pokrenut postupak izradbe jedinstvene teglice za med na području Hrvatske koju će moći koristiti samo određeni, primarni proizvođači, koji proizvode med pod određenim uvjetima, a uskoro se očekuje i javni natječaj za idejno rješenje takve teglice.

Petrić je naglasio da uvoz meda iz godine u godinu raste pa je tako u prvih 10 mjeseci prošle godine samo iz Kine uvezeno više od 400 tona meda. „Zakoni EU omogućuju miješanje meda iz drugih država s našim medom i deklariranje takvoga meda kao meda proizvedenog u Hrvatskoj. Na to konstantno upozoravamo potrošače i savjetujemo da se med kupuje od pčelara kojega se osobno pozna“, rekao je Petrić.

Predsjednik vukovarsko-srijemskog Pčelarskog saveza Stipo Rimac na svečanosti otvorenja 13. pčelarskih dana istaknuo je da su pčelarstvo i pčelinji proizvodi dio ruralne sredine, kvalitetne ishrane i čimbenik očuvanja biološke raznolikosti te stoga trebaju biti potencijal našega razvoja.

„Kroz zdravstvene, turističke, gospodarske, ekološke, gastronomske i druge programe trebamo raditi na daljnjoj afirmaciji pčelinjih proizvoda“, istaknuo je Rimac, te dodao da i ova manifestacija u Vinkovcima, koji bilježe preko 130. godina organiziranog pčelarstva, daje mali doprinos popularizaciji pčelarstva i pčelinjih proizvoda.

Rimac je u izjavi HINI naglasio da pet slavonskih županija kroz posljednji pet godina radi na zajedničkom projektu dobivanja izvornosti slavonskoga meda čime bi taj proizvod dobio prepoznatljivost kako na domaćem tako i na tržištu EU.

U Saveza pčelara Vukovarsko–srijemske županije je 9 pčelarskih udruga s oko 450 registriranih pčelara, a uz neregistrirane pčelare, procjenjuje se da je na području najistočnije hrvatske županije oko 15.000 košnica.

13. pčelarske dane otvorio je vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić, a dodijeljena su i posebna priznanja i to starim pčelarima koji se pčelarstvom bave više desetljeća Jakovu Plavšiću iz Vinkovaca, Dragutinu Kovaču iz Iloka te Žarku Božiću iz Županje kao i Osnovnoj školi „Ivan Filipović“ iz Velike Kopanice koja više od 40 godina ima odjel za pčelarstvo te Ivanu Vukovcu iz iste škole koji je 40 godina radio s djecom prenoseći im znanje o pčelarstvu i pčelarenju.

13. pčelarski dani započeli su u petak izložbeno prodajnim dijelom, a završavaju u subotu u predvečernjim satima.

Pokrovitelji 13. pčelarskih dana su Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, HGK-Županijska komora Vukovar, Vukovarsko-srijemska županija i grad Vinkovci.

Komentiraj