Otvorene tržnice, dućani rade do 20, bude li kršenja mjera, reagirat će Stožer

Odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite ponovno se otvaraju tržnice, ali prema strogim pravilima.

“Mi smo već nekoliko dana u kontaktu s lokalnim stožerima civilne zaštite objašnjavajući kako sve treba uspostaviti na tržnicama da ne bi postale novo žarište na kojem se širi infekcija koronavirusom. Mislim da smo poduzeli sve preventivne radnje i zbog sigurnosti građana i sigurnosti prodavača. Što se svi budu više držali mjera, taj dio popuštanja mjera će trajati”, najavio je Božinović u Dnevniku Nove TV i dodao da će, bude li kršenja mjera, Nacionalni stožer reagirati.

Potrebno je dodatno osigurati ulaz i izlaz ograničenog broja kupaca te na prodajnim mjestima postaviti pregrade od pleksiglasa. Razmak između prodavača te prodavača i kupaca mora biti od 3 do 5 metara. Isto vrijedi i za prodaju iz vozila, koja također moraju biti udaljena najmanje 3 metra.

Uz to, u tjednu uoči Uskrsa, do subote, produljit će se i radno vrijeme trgovina, koje će sada umjesto do 17 biti otvorene do 20 sati.

“Zagrebačke tržnice će u skladu s odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite biti otvorene, a građani će proizvode moći kupovati i iz svojih automobila na “drive-in” Zelenoj tržnici na Žitnjaku”, rekao je za HRT voditelj Tržnica Zagreb Stanko Gačić.

Zagrebačke tržnice

Radit će tržnice Dolac, Utrina, Jarun, Prečko, Gajnice, Trešnjevka, Kvatrić, Špansko, Volovčica, Dubec, Trnsko, Botinec, Vrapče, Sesvete i Kustošija te “drive-in” Zelena tržnica na Žitnjaku, u Slavonskoj aveniji 50A.

Iz Tržnica Zagreb – podružnice Zagrebačkog holdinga napominju da je do sada na svim lokacijama omogućena prodaja iz zatvorenih objekata – prodavaonica i kioska.

Na tržnicama Dolac, Kvaternikov trg, Trešnjevka i Špansko postavljene su drvene obrtničke kućice iz kojih će obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG-ovi) prodavati poljoprivredne proizvode. Omogućit će se i prodaja mliječnih proizvoda.

Na tržnicama Dolac, Trešnjevka i Utrina radit će i ribarnice.

Upute kupcima

Postojeći pultovi za prodaju ribe su ograđeni pregradama, odnosno zaštitom od pleksiglasa kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača.

Na prostoru Zelene tržnice napravljene su sve predradnje kako bi se omogućila “drive-in” prodaja voća, povrća i cvijeća i za vozila s ciljem pomoći OPG-ovima, ali i mogućnosti da građani mogu doći do domaćih proizvoda.

Pored općih mjera i uputa koje propisuje HZJZ voditelj Tržnica Zagreb Gačić napominje da su postavili i jasne upute na svim ulazima i vidljivim mjestima te osigurali strogo pridržavanje mjera udaljenosti između osoba.

Na tržnicama su postavljeni i punktovi za dezinfekciju ruku djelatnika, zakupaca i kupaca, a osigurano je i nošenje zaštitnih maski za lice djelatnika i zakupaca.

Provodit će se i mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja svih prostora.

Komentiraj