Tvrtka L’Oreal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture raspisali su jedanaesti po redu natječaj za Nacionalni program stipendiranja ‘Za žene u znanosti’.

Pojedinačnim stipendijama u vrijednosti od 5 000 eura nagradit će se četiri najbolje hrvatske znanstvenice iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja, za njihov doprinos u znanstvenim spoznajama na nacionalnoj i svjetskoj razini. Cilj ovog jedanaest godina dugog nacionalnog programa stipendiranja jest dodatno motivirati, inspirirati i podržati žene znanstvenice u njihovoj daljnjoj karijeri.

Prema pravilniku natječaja kandidatkinje za nacionalnu stipendiju ‘Za žene u znanosti’ ne mogu biti starije od 35 godina na dan zatvaranja raspisanog natječaja te se ne mogu prijaviti dvije godine zaredom, a moraju biti hrvatske državljanke sa stalnim prebivalištem u Republici Hrvatskoj i imati preporuku mentora. Također, jedan od uvjeta za sudjelovanje u natječaju je da svoj istraživački rad moraju obavljati u znanstvenim institucijama Republike Hrvatske te biti u završnoj fazi izrade doktorske disertacije.

Stipendistice-2016.-Andreja-Vukasović-Marija-Marguš-Dunja-Margeta-i-Mateja-Dumbović
Stipendistice iz 2016. godine – Andreja Vukasović, Marija Marguš, Dunja Margeta i Mateja-Dumbović

O dobitnicama stipendija među prijavljenim kandidatkinjama odlučuje Izborno povjerenstvo sastavljeno od vodećih hrvatskih znanstvenika na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem, predsjednikom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te predsjednikom Izbornog povjerenstva ‘Za žene u znanosti’. Cijenjeni dugogodišnji članovi Izbornog povjerenstva ovog programa stipendiranja dugog više od jednog desetljeća su, uz akademika Zvonka Kusića i akademici Vida Demarin, Sibila Jelaska, Krešimir Nemec i Vladimir Paar te prof. dr. sc. Ivan Vicković, dr. sc. Katica Biljaković i prof. dr. sc. Helena Jasna Mencer.

Hrvatske znanstvenice svojim istraživanjima i postignućima doprinose znanstvenim spoznajama u zemlji i svijetu, a kroz ovaj program stipendiranja osvještava se javnost o značaju njihova rada i veličini njihova doprinosa. Nacionalni program stipendiranja ‘Za žene u znanosti’ puno je više od tek financijske stipendije, predstavlja svojevrsnu afirmaciju hrvatske znanosti i hrvatskih znanstvenica, mijenjajući tako predodžbu o ulozi i doprinosu žena u znanosti te u društvu u cijelosti. Prošlogodišnje istraživanje francuskog instituta OpinionWay pokazalo je da je takav pristup prijeko potreban – čak 89% Europljana smatra da žene imaju više afiniteta za bilo koju drugu djelatnost osim za znanost, a 67% Europljana smatra da “nedostatak sposobnosti” sprječava žene da postanu uspješne znanstvenice. Također, izuzetno je poražavajući podatak da je 1990. godine u cjelokupnoj istraživačkoj znanstvenoj zajednici bilo svega 26% žena, a da dvadeset godina kasnije, 2010. godine, taj postotak iznosi 29% odnosno pokazuje rast od tek 3%. Rezultati provedenog istraživanja prošle godine najbolje prikazuju koliko je važno nastaviti sa snažnim osvještavanjem javnosti o ulozi, doprinosu i izvanrednim sposobnostima znanstvenica na nacionalnoj i svjetskoj razini, čime projekt ‘Za žene u znanosti’ dobiva dodatno na važnosti zbog odgovornog zadatka da mijenja trenutnu društvenu zbilju.

Prijave za ovu prestižnu stipendiju traju do 20. siječnja 2017. godine, a svi detalji natječaja dostupni su na službenim stranicama Ministarstva kulture.

Komentiraj