Saša Zinaja

Otvorena prva galerija za studente fotografije

Galerija f8 novi je izložbeni prostor Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, otvoren prošlog tjedna na 45. obljetnicu prve izložbe fotografija studenata Snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Voditeljica galerije je Jelena Blagović Pavičić, 34-godišnja Zagrepčanka koja je diplomirala na studiju fotografije na Istituto Superiore di Fotografia e Arti Visive u Padovi. U Engleskoj je završila preddiplomski i diplomski studij umjetničke fotografije na University of Westminster u Londonu, te je dobitnica više nagrada. Docentica je na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, na Odsjeku snimanja, Katedri za fotografiju.

„Galerija f8 prvenstveno je namijenjena prezentaciji studentskih radova. Javna prezentacija radova već za vrijeme studija višestruko korisna je za studente koji ovako mogu propitati svoj odnos spram zainteresirane publike i naučiti prezentirati vlastitu ideju i proces rada, suočavajući se pritom i s ponekim neočekivanim stavom, pitanjem ili kritikom“, kazala je Jelena Blagović Pavičić.

Kada se 2009. osmišljavao program za diplomski studij fotografije, odlučeno je da se u sklopu nastavnih obveza uvrsti javno prezentiranje studentskih radova i završnih ispita koji su se održavali u gradskim galerijama i muzejima.

„To se tada činila prilično riskantna odluka, ali smo ju realizirali i do danas ostvarujemo uspješnu suradnju s galerijama kao što su SCULUPUHVN, Greta, Kranjčar, Muzejom grada Zagreba. Pokretanje inicijative za prvim vlastitim izlagačkim prostorom ADUbio je logičan nastavak višegodišnjeg kontinuiranog i u javnosti zapaženog rada naših studenata“, govori voditeljica Galerije i kaže da će ovaj prostor omogućiti Akademiji potpunu umjetničku i organizacijsku autonomiju i još više uključiti studente u proces realizacije izložbi i drugih događanja u Galeriji.

‘’Program Galerije f8 osmišljavaju i predlažu članovi umjetničkoga savjeta i uprave Akademije. U planu je novi izložbeni program svaki mjesec za vrijeme trajanja akademske godine. Izložba ‘Alumni – Katedra za fotografiju’, kojom smo otvorili Galeriju f8 i predstavili nove radove naših diplomiranih studenata, pobudila je veliki interes javnosti i medija jer se radi o nagrađivanim i zapaženim mladim autorima“, istaknula je Jelena Blagović Pavičić i dodala da dosad u Hrvatskoj nije postojala specijalizirana galerija za studente fotografije i audiovizualnih umjetnosti, a postojao je veliki interes publike.

„Sveučilište u Zagrebu svake godine raspisuje natječaj za umjetnička istraživanja, a ove godine na tom natječaju dobili smo sredstva s kojima smo mogli krenuti u realizaciju ovog projekta. No bez znatnog ulaganja iz siromašnog godišnjeg proračuna ADU i bezrezervne podrške uprave realizacija projekta ne bi bila moguća. Zasad imamo jako ograničena sredstva i primjerice čuvanje izložbi odrađuju studenti, a svi koji smo uključeni u projekt to radimo na volonterskoj osnovi i s puno entuzijazma, svjesni značaja koji ovaj galerijski prostor ima“, napomenula je voditeljica Galerije. Njezini daljnji zadaci bit će više usmjereni na rad sa studentima, s umjetničkim savjetom Galerije f8 i upravom ADU. Uz ovaj prostor koji će ponajprije služiti studentima, prije nekoliko godina otvorena je i izvedbena dvorana F22, gdje se tijekom cijele godine odvijaju javne studentske ispitne produkcije gotovo svih odsjeka ADU.

„Ovaj polivalentni i sve bolje opremljeni prostor, kolegijalno posuđujemo i primjerice Muzičkoj akademiji za njihova velika događanja i velikim gradskim festivalima s kojima ADU prirodno gravitira, kao što je ZFF, za njihove popratne programe te u njemu organiziramo zanimljiva i vrijedna gostovanja, posebice kolega sa srodnih akademija, kao što je ona u Osijeku. Uz sve to u toj dvorani redovito se odvija nastava, a termini se rezerviraju nekoliko mjeseci unaprijed. U Galeriji f8 održavat će se programi potpuno drugačijeg karaktera, što omogućuje već i ova nova, atraktivna i doista mnogo vidljivija ‘ulična’ lokacija koja priziva na interakciju između galerijskog prostora i gradskih stanovnika“, zaključila je Jelena Blagović Pavičić.

Komentiraj