Izložba Ljubomira Stahova, koja predstavlja kiparsku dionicu bogatog stvaralaštva tog suvremenog hrvatskog umjetnika nastalu u proteklih skoro četrdeset godina, otvorena je u utorak u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu.

Pod nazivom “Stahov – skulpture” izložba prvi put pokazuje umjetnikov cjelokupni kiparski opus koji, kako je na otvorenju rekao autor izložbe i njezina likovnog postava Milan Bešlić, ipak nije sasvim nepoznat.

“Stahov je često na svojim samostalnim i skupnim izložbama izlagao skuplture, no pri pripremi ove izložbe zalagao sam se da predstavimo upravo njegovo kiparsko djelo i otklonimo sve one vrijednosti po kojima ga se prepoznaje u slici i grafici”, istaknuo je.

Bešlić je ocijenio kako izložba u Umjetničkom paviljonu zapravo nije retrospektivna, nego daje temeljni uvid u njegovo dugogodišnje kiparsko stvaralaštvo čije se vrijednosti isprepliću s onima u grafici, slici i crtežu.

“Jedna od njih je uporište u prirodi koje se prepoznaje u mnogim izloženim formama, a važna je i tematska dionica koja se referira na mitologiju”, ustvrdio je.

Kao zajedničko izloženim radovima, nastalima u različitim materijalima, od bronce, kovanog varenog željeza, terakote do glazirane keramike i kroma, ističe okomicu koja “generira vitalnom energijom, a svoji ishodište ima u prirodi”.

“Izložba podvlači vrijednosti Stahova kao suvremenog hrvatskog kipara koji će se sada moći bolje čitati i prepoznati”, zaključio je Bešlić.

Jasminka Poklečki Stošić, ravnateljica Umjetničkog paviljona, je podsjetila kako je Ljubomir Stahov (1944.) završio sarajevsku Školu primijenjene umjetnosti, a diplomirao je na slikarskom odjelu zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, gdje je i predavao do umirovljenja 2014. godine.

Izložba se može razgledati do 17. rujna.

Komentiraj