Otvorena izložba Pet stoljeća Marulićeva “Evanđelistara”

Anto Magzan/PIXSELL

Izložba Pet stoljeća Marulićeva “Evanđelistara”, posvećena 500. obljetnici toga Marulićeva djela, objavljenog 1516. godine u Veneciji, otvorena je u četvrtak navečer u splitskoj palači “Milesi”, a tim je povodom položen i vijenac na Marulićev spomenik na obližnjem Trgu braće Radić.

‘Evanđelistar’ se smatra Marulićevim najzrelijim moralnim teloškim djelom koje je u 16. stoljeću bilo veliki hit u tadašnjoj Europi, rekao je djelatnik splitskog centra “Marulianum” Branko Jozić. Taj se centar bavi istraživanjem Marulićeve književne baštine, a organizirao je znanstveni skup posvećen njemu i starijoj hrvatskoj književnosti u sklopu Marućevih dana.  Jozić je dodao kako je to Marulićevo djelo u prvoj polovici 16. stoljeća tiskano u Europi u šest izdanja jer je za nj vladalo golemo zanimanje.

“Evangelistarium” je djelo pisano na latinskom jeziku koje govori o etičkim načelima i moralnim dužnostima kakve se očekuju od kršćanina.

Na izložbi su predstavljena tri primjerka “Evanđelistara” objavljena u prvom izdanju 1516. godine te još devet primjeraka tog djela koje je poslije tiskano u više europskih gradova. Izloženi su i panoi na kojima su navedena imena poznatih osoba koje su čitale to Marulićevo djelo. Na jednom od izloženih panoa je i preslik Marulićeva “Evanđelistara” koji je imao engleski kralj Henrik VIII. (1491.-1541.) , a na kojem se vide i zabilješke tog vladara na marginama teksta.

“Kralj Henrik VIII. je na marginama ostavio oko 400 svojih zabilješki, a to govori kako je Henrik VIII. iznimno detaljno čitao ovo Marulićevo djelo”, rekao je Jozić. Dodao je da je primjerak “Evanđelistara” koji čitao kralj Henrik VIII. u Britanskoj knjižnici u Londonu.

Na izloženim panoima, među ostalim, navodi se ime Thomasa Mora (1477-1535.), engleskog humanista, sveca i mučenika Katoličke crkve kojeg je papa Lav XIII. kanonizirao kao zaštitnika političara. On je također bio jedan od poznatih čitatelja Marulićeva “Evanđelistara”.

Jozić je podsjetio kako je Marulić pišući predgovor “Evanđelistaru” naveo kako u tom djelu razmatra  vjeru, ufanje i ljubav.

“Osim toga, Marulić u ovom djelu navodi i niz praktičnih životnih savjeta, primjerice savjetuje muškarcima da se ne žene sa ženama koje su puno bogatije jer će tako ostati u podređenom položaju”, objasnio je Jozić  Po njegovu tumačenju, postavlja se pitanje koliko je Marulić danas aktualan.

“Ako Marulića čitamo iz njegove perspektive, onda je on aktualan i sada jer Marulićeva perspektiva je vječnost”, rekao je Jozić.

Komentiraj