Otvorena izložba “Pasionski motivi u hrvatskoj umjetnosti”

pixabay

“Pasionski motivi u hrvatskoj umjetnosti – Izložba monografija, reprodukcija i grafičkih listova iz fonda Čitaonice priručnika i zbirki Gradske knjižnice u Zagrebu” otvorena je u srijedu u u Auli Gradske knjižnice u Zagrebu.

Na otvaranju izložbe govorio je autor postava i koordinator odjela Čitaonice Igor Pugelnik koji je istaknuo kako je izložba mali pregled velikoga bogatstva hrvatske pasionske baštine koja se čuva u riznici Čitaonice.

Naglasio je kako se pod pojmom pasionskih motiva podrazumijeva prikazivanje kristove muke i smrti s više prizora koji obično počinju Molitvom na Maslinskoj gori, a završavaju Uzašašćem.

Pasionski motivi bili su vrlo česti u kulturno-povijesnom kontinuitetu naše likovnosti kroz razna područja umjetničkoga djelovanja, rekao je dodavši kako su oni nazočni u slikarstvu, kiparstvu, grafici pa sve do suvremenih i novih oblika umjetničkoga izražavanja.

Tako su, istaknuo je, i hrvatski umjetnici od Jurja Dalmatinca, Julija Klovića, Ivana Rangera, Gabrijela Jurkića, Ivana Rendića, Ivana Meštrovića, Zlatka Šulentića, Ambroza Testena, Ive Dulčića preko Ivana Lackovića Croate, Josipa Botterija Dinija, Dimitrija Popovića i Ivana Lovrenčića prikazivali Kristovu muku i patnju.

Naglasio je kako su oni oslikavali zidove, stvarali čudesne vitraje i monumentalne križne putove po hrvatskim crkvama.

“U njihovim umjetničkim djelima i najvažnijim crkvenim interijerima prikazano je bogatstvo i raznolikost hrvatske kulture i njezina povezanost s kršćanskom tradicijom, rekao je dodavši kako su ta djela naš vječni spomen i veza s Kristovom žrtvom.

Izložba je postavljena u sklopu ovogodišnjih svečanosti Pasionske baštine, a  otvorena do 9. travnja.

Komentiraj