Otvorena izložba fotografija “ZG Cycle Unit” u Gradskoj upravi

Zarko Basic/PIXSELL

Izložba fotografija “ZG Cycle Unit”, na kojoj su predstavljeni sadašnji i budući projekti i programi koje Grad Zagreb provodi radi unaprjeđenja biciklističke infrastrukture i prometne kulture grada, otvorena je u ponedjeljak na prvom katu zgrade Gradske uprave, na Trgu Stjepana Radića.

“U posljednih 10 godina napravili smo jako puno u promicanju prometa i kulture te snošljivosti i pješaka prema biciklistima i biciklista prema automobilima i automobilista prema biciklistima i pješacima, a ta sinergija, odgovornost, zajedništvo i tolerancija jednih prema drugima, kao i gradnja kvalitetne infrastrukture, budućnost je ovoga grada”, istaknuo je, otvarajući izložbu, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Dodao je da je tijekom proteklih 10 godina napravljeno gotovo 300 kilometara biciklističkih staza te da prioritete određuju ljudi koji se voze biciklima, a tako će, kaže, biti i ubuduće. “Gdje god možemo odvojiti biciklističke staze od pješaka i automobila, gdje imamo široke ulice, to ćemo napraviti, a tamo gdje ne možemo, morat ćemo to raditi na postojećoj prometnoj infrastrukturi, tolerirajući jedni druge”, poručio je Bandić.

  • Upitan od novinara što kaže na kritike udruge Sindikata biciklista da su biciklističke staze nepovezane te da Grad može za bicikliste napraviti i više, Bandić je poručio neka im se pridruže i naprave više. “Svi su dobrodošli, zahvaljujem na prijedlozima, sugestijama pa i kritikama jer jedino tako možemo napraviti više”, rekao je Bandić te pozvao i sve ostale da doprinesu poticanju vožnje biciklom.

U Zagrebu ima 450.000 automobila i 900.000 pješaka te 200.000 biciklista, rekao je Bandić. Naglasio je da se bicikl sve više koristi kao prijevozno sredstvo te pozvao Zagrepčane da bicikl voze što više.

Podsjetio je da je Zagreb Cycle Unit, radna skupina čiji je on predsjednik, a koja je u godinu dana koliko postoji uspjela realizirati pojedine projekte i programe za unaprjeđenje biciklističke infrastrukture i promociju cikloturizma. Na izloženim fotografijama je prikaz dijela projekata, primjerice projekt BOB – biciklom na autobus, Bike totem – brojač bicikala, projekt Greenway – kojim se planira izgradnja biciklističke prometnice uz rijeku Savu. Na fotografijama su prikazane i aktivnosti iz Europskog tjedna mobilnosti i iz programa Europskog biciklističkog izazova. Fofografije prikazuju i izgrađene biciklističke trake i staze, te parkirališta za bicikle.

Koordinatorica Zagreb Cycle Unit-a Darinka Jug istaknula je kako je izložba rezultat uspješne suradnje građana, udruga i gradskih ureda koji sudjeluju u radu na infrastrukturi, edukaciji i promicanju prometne kulture, kao i uvođenju bicikala u prometni sustav. Jedan od ciljeva izložbe je potaknuti građane da svojim kritikama i prijedlozima budu kreatori budućnosti zagrebačkih prometnica, poručila je Jug.

Komentiraj