Isklesano vrijeme - kazališni opus Tomaža Pandura u Hrvatskoj

Otvorena izložba fotografija Aljoše Rebolja posvećena Tomažu Panduru

Izložba fotografija ‘Isklesano vrijeme – kazališni opus Tomaža Pandura u Hrvatskoj’ autora Aljoše Rebolja otvorena je u atriju Palače Sponza, kao završni izložbeni program 68. Dubrovačkih ljetnih igara.

Na otvaranju izložbe govorili su glumac Romano Nikolić te Tomažova najbliža suradnica, dramaturginja i sestra Livija Pandur koja ja pozvala glumicu Pericu Martinović da pročita kratko pismo svoga oca Miše napisano Panduru u čast, za ovu prigodu.

Autor fotografija i nekadašnji Pandurov suradnik, Aljoša Rebolj kazao je kako je Tomaž “uvijek znao inspirirati i od svih tražiti najviše”. Rebolj je istaknuo kako mu je “čast izlagati u impresivnom atriju Palače Sponza, na mjestu gdje se skupljala kišnica, što ima posebno značenje za Tomažov redateljski rukopis”. Voda. Njegov je teatar uvijek imao te momente pa je tako i u Medeji na Lovrjencu vrlo važna bila voda. Bio je lovac za snovima, lovac za ljepotom, a za sve ljubitelje kazališne umjetnosti bar su neki od tih trenuka uhvaćeni za vječnost na ovim fotografijama.

Tomaž Pandur bio je jedan od najznačajnijih suvremenih kazališnih redatelja koji je svojim radom i suradnjom s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu, Dubrovačkim ljetnim igrama i brojnima drugima trajno obilježio i pridonio hrvatskoj kazališnoj sceni, a velik utjecaj ostvario i na brojnim inozemnim pozornicama. Smrt je Tomaža Pandura prerano i iznenada zadesila u dobi od 53 godine. Publika i danas ima snažna sjećanja na prepoznatljivu Tomaževu estetiku i kazališni jezik, a umjetnici koji su imali prilike raditi s njim sjećaju se njegovog vizionarstva te jedinstvenog procesa izgradnje kazališnog narativa i slike u upečatljive, zaokružene te uvijek nove cjeline.

Njegova ‘Medeja’ premijerno izvedena na Lovrjencu 2012. godine s Almom Pricom u naslovnoj ulozi, a u koprodukciji Igara i HNK u Zagrebu, postala je predstava trajno urezana u memoriju festivalske publike.

Izložbu koja je prvo u svibnju bila predstavljena u Laubi, svojom su podrškom omogućili Veleposlanstvo Republike Slovenije u Zagrebu, Web2Print, Printera i Pandur Theaters.

Izložba je otvorena do 01.09., svakim danom od 18 do 22 sata.

Postav izložbe je ostvaren u suradnji s Udrugom Arterarij.

Komentiraj