Patrik Macek/PIXSELL

Otvorena izložba finalista i pobjednika Rovinj Photodays

Izložba fotografija finalista i pobjednika natječaja festivala fotografije Rovinj Photodays otvorena je u utorak u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO), u čijoj će se Zbirci novije fotografije ubuduće čuvati nagrađeni radovi.

Finalisti su nakon dva kruga žiriranja izabrani između 450 autora iz trideset zemalja, koji su na natječaj prijavili 8,5 tisuća fotografija. Glavni selektor bio je teoretičar i umjetnički fotograf David Bate, suzivši izbor na po pet finalista u sedam kategorija – arhitektura, dokumentarna fotografija, portret, priroda, akt, moda i umjetnički koncept, u kojima su i dodijeljene nagrade.

Na izložbi u MUO predstavljen je njegov konačni izbor, s posebnim naglaskom na pobjednike među kojima je troje Talijana, te po jedan fotograf iz Makedonije, Srbije, Slovenije i Argentine. Ove je godine prvi put dodijeljen Grand Prix, koji je osvojio Rodrigo Illescas u kategoriji portreta. Zahvaljujući tome taj će argentinski fotograf na idućem festivalu imati samostalnu izložbu, uz prateću publikaciju.

 

  • Među finalistima je i četvero hrvatskih autora, Ino Zeljak u kategorijama portreta i umjetničkog koncepta, Zvonimir Tanocki i Tjaša Kalkan u kategoriji pejzaža, te Bojan Mrđenović u kategoriji arhitekture.

 

Tom izložbom Muzej za umjetnost i obrt nastavlja kontinuitet bavljenja fotografijom koji traje još od osnutka zbirke 1939. godine, no suradnjom s rovinjskim festivalom dobiva i novu dimenziju jer nagrađeni radovi ostaju u fundusu Muzeja, što je osobito važno jer naša sredina još nije prepoznala fotografiju pa jedva možemo dobiti novac za njihov otkup, rekao je Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO-a.

Direktor Rovinj Photodaysa Denis Redić zadovoljan je što je festival animirao cjelokupnu fotografsku zajednicu organizirajući nizi referentnih izložbi i radionica. “Cilj nam je stvoriti kvalitetnu i zdravu platformu za razvoj suvremene fotografske scene”, istaknuo je.

Po riječima Ive Prosoli, koja je s Dunjom Nekić kustosica izložbe i autorica likovnog postava, glavna karakteristika festivala njegova je otvorenost svima, profesionalcima, studentima i amaterima, ali i to što su fotografije grupirane u tradicionalne kategorije. Upravo spajanjem tih kategorija i svojom otvorenošću festival uspjeva dobiti raznolikost gledanja čemu težimo, napomenula je.

Festival Rovinj Photodays održao se 8. i 9. svibnja u tom istarstkom gradu, s nizom radionica i izložbi, među kojima se ističu “Remek djela povijesti fotografije”, te izložbe legendarnog francuskog fotografa Roberta Doisneaua s njegovim radovima promatranja Gioconde i “Hrvatska novinska fotografija 2014”.

Dosad se održalo osam rovinjskih i šest zagrebačkih izložbi nagrađenih radova, a aktualna izložba u MUO bit će otvorena do 20. rujna, nakon čega bi postav trebao bi predstavljen i drugdje. Natječaj za iduće izdanje festivala bit će raspisan 1. prosinca.

Komentiraj