Izložba „Domi sum“ otvorena je u ponedjeljak navečer u dubrovačkom Prirodoslovnom muzeju, a  rezultat je višegodišnjeg istraživanja o povijesti ustanove koja je osnovana 1872. godine kao Domorodni muzej, istaknula je ravnateljica muzeja te koautorica izložbe Ana Kuzman.

Prirodoslovni muzej u Dubrovniku ima zanimljivu i dugu povijest, preživio je ratove i veliki potres 1979. godine te je često selio, podsjetila je ravnateljica Kuzman.

„Muzej je otvoren 1872. godine u općinskoj palači pa je potom preselio u tvrđavu Svetog Ivana, zatim u palaču Crijević Pucić pa u Benediktinski samostan na otoku Lokrumu. Nakon toga opet u tvrđavu Svetog Ivana, a za vrijeme Domovinskog rata najvrjedniji dio zbirke nalazio se u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu. Na današnjoj lokaciji u Androvićevoj ulici je od 2009. godine, kada je opet osnovan, prvi put u povijesti kao samostalna ustanova“, rekla je Kuzman.

Sve te nedaće utjecale su na fundus i zbirke, koje su oštećene i smanjene obimom, dodala je.

„Oni najvažniji predmeti, sama srž muzeja, sačuvani su zalaganjem djelatnika koji su kroz prošlost radili u muzeju, počevši od utemeljitelja Antuna Dropca preko Balda Kosića, Lucijana Marčića, Zore Karaman, Milivoja Ulage do Ivana Tutmana i Andrije Lesingera“, istaknula je Kuzman.

Koautorica izložbe Jadranka Sulić Šprem rekla je kako je  izložbom odgovoreno na brojna dosad neodgovorena pitanja o povijesti muzeja.

„Dosad smo znali više o povijesti muzeja prije 140 godina, nego o posljednjih 40 godina. Odgovori koje imamo danas povećali su vrijednost zbirke jer smo u potrazi za odgovorima došli do dokumenata koji su nam jako potrebni u obradi zbirke“, naglasila je Sulić Šprem.

„Postav izložbe zamišljen je kao dom, jer je muzej dugo bio u potrazi za novim domom, a i sami djelatnici su kroz povijest muzej smatrali upravo svojim drugim domom. Za izložbeni prostor iskorišteno je dosad neiskorišteno stubište, koje smo podijelili na predsoblje, radnu sobu, blagovaonicu te dnevni boravak, a u njima smo izložili biografije zaslužnih istaknutih pojedinaca“, objasnila je Sulić Šprem.

Koautor izložbe Frane Čizmić istaknuo je kako izložbu prati dvojezični katalog na oko 140 stranica, koji donosi pregled povijesti dubrovačkog Prirodoslovnog muzeja.

„Temeljem arhivskih dokumenata i pregledom privatnih fondova povijest Prirodoslovnog muzeja je točno rekonstruirana te su rasvijetljena tamnija desetljeća, za koja smo se pitali što se s muzejom događalo. Pokušali smo razriješiti određena pitanja te istaknuti neka razdoblja koja dosad nisu bila dovoljno poznata, ali i donijeti biografije istaknutih pojedinaca koji su svojim radom obilježili povijest muzeja. Na afirmativan smo im način odali priznanje“, rekao je Čizmić.

Autori izložbe „Domi sum“ su Jadranka Sulić Šprem, Ana Kuzman i Frane Čizmić, autorice likovnog postava izložbe su Jadranka Sulić Šprem i Ana Kuzman, a autorica vizualnog identiteta je Ana Demović.

Komentiraj