Izložba grafika “Andrija Medulić Schiavone iz fonda Grafičke zbirke NSK u Slovniku Ivana Kukuljevića Sakcinskoga” otvorena je u četvrtak u čitaonici Zbirke u nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Voditeljica Grafičke zbirke NSK Mikica Maštrović je na otvaranju izložbe naglasila kako je izloženo petnaest grafika iz serije “Krist i apostoli” koje je Ivan Kukuljević Sakcinski u “Slovniku” pripisao Andriji Meduliću, a nastali su, najvjerojatnije, u razdoblju od 1548. do 1550. godine.

Uz grafike izložen je i Kukuljevićev “Slovnik” koji je inače u digitalnome obliku dostupan na mrežnim stranicama Bavarske državne knjižnice, istaknula je voditeljica Maštrović.

Autorica koncepcije izložbe Vesna Vlašić Jurić podsjetila je kako je Ivan Kukuljević Sakcinski bio hrvatski političar, povjesničar, književnik i bibliograf. “Bavio se historiografijom, arhivistikom, bibliografijom, književnošću, epigrafikom, a utemeljio je i brojne ustanove”, rekla je dodavši kako se svojim radom osobito istaknuo u području leksikografije i povijesti umjetnosti.

Naglasila je kako je često boravio u Veneciji, Beču i Budimpešti kako bi u tamošnjim knjižnicama proučavao bitne izvore koji odražavaju njegove interese.

Po njezinim riječima kao jedan od prvih istraživača u području povijesti umjetnosti u Hrvatskoj Ivan Kukuljević Sakcinski bio je svjestan potrebe za stvaranjem prvoga nacionalnog biografsko-bibliografskog leksikona.

U razdoblju od 1858. do 1860. godine objavljen je Slovnik umjetnikah jugoslavenskih, prvi hrvatski biografski leksikon i prva bibliografija iz nacionalne povijesti umjetnosti, dodala je Vesna Vlašić Jurić.

Podsjetila je kako je najopširnija biografija u “Slovniku” Andrije Medulića te dodala kako je Kukuljević prezime Medulić izveo od prezimena Meldolla doseljene obitelji u Zadar.

Medulić je sam svome prezimenu dodao nadimak Schiavone, rekla je.

Vlašić Jurić istaknula je kako je Medulić radio uljene slike na platnu i drvu, freske, crteže i grafike biblijskoga, mitološkoga i alegorijskoga sadržaja. “Njegovi bakropisi i bakropisi u kombinaciji sa suhom iglom, tehnikom koju je prihvatio među prvima u Italiji, obilježeni su eksperimentiranjem i spontanim crtežom”, rekla je.

Izložene slike, kako je rekla, nabavio je na aukciji u Ljubljani 1921. Ljubo Babić.

Izložba se može razgledati do 30. rujna.

Komentiraj