FaH

Otvorena galerija Plavi salon u zgradi Grada Rijeke

Novi izložbeni prostor u Rijeci, galerija Plavi salon koja se nalazi na prvom katu zgrade Grada Rijeke, neposredno uz ured gradonačelnika i Salon Grada Rijeke, namijenjen protokolarnim programima, otvorena je u ponedjeljak a njena primarna zadaća bit će predstavljati izložbe vezane uz projekt Europska prijestolnica kulture 2020.

Prva u nizu izložaba nazvana je “Rijeka otvorena svima”, u vidu nekoliko fotografija velikog formata riječkih fotografa Marka Gracina i Petra Fabijana, izabranih iz istoimene fotomonografije Rijeke, u izdanju izdavačke kuće Adamić.

Gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je ovom prigodom da se pri nedavnom preuređenju ovog prostora razmišljalo o tome kako taj prostor otvoriti građanima. Tako će se za razgledavanje izložaba, koje će se postavljati više puta godišnje, Plavi salon za građanstvo otvoriti jednom tjedno u određeno vrijeme, rekao je Obersnel.

Privremena direktorica agencije Rijeka 2020, koja upravlja projektom EPK 2020, Irena Kregar Šegota kazala je da je važno da se ova prostor otvorio u okrilju Grada Rijeke, kao nositelja kandidature i provedbe projekta. Fotografije na izložbi su tematski vezane uz tri osnovna pojma projekta EPK 2020, a to su voda, rad i migracije, a i sljedeće izložbe će se nastojati postavljati u skladu s tim temama, rekla je.

Galerijom Plavi salon upravljat će Rijeka 2020 i Muzej moderne i suvremene umjetnosti.

Komentiraj