Galerija f8, novi izložbeni prostor zagrebačke Akademije dramske umjetnosti (ADU) otvoren u srijedu nedaleko ADU-a na Trgu Republike Hrvatske 8, prva je specijalizirana galerija za studente fotografije koja, kako je tom prilikom rečeno, označava važan pomak na hrvatskoj umjetničkoj sceni na kojoj do sad nije postojao prostor susreta između zainteresirane publike i studenta – umjetnika.

Dekanica ADU-a Franka Perković Gamulin istaknula je kako je taj projekt rezultat višegodišnjih nastojanja poteklih prvenstveno od bivšeg dekana Borne Baletića da se studentima osigura adekvatan prostor za javnu prezentaciju i valorizaciju svojih radova.

Dio sredstava za njegovu realizaciju osiguralo je Sveučilište u Zagrebu, te je ADU tako bio u mogućnosti za tu svrhu unajmiti prostor od Grada Zagreba na Trgu Republike Hrvatske 8.

“Otvaranje Galerije f8 trenutak je velikog uzbuđenja za sve nas koji radimo na ADU, osobito za sve s Odsjeka snimanja i Odsjeka za fotografiju. To je jedan mali ali čudesan prostor, gdje studenti od sada mogu prezentirati svoje vrijedne radove”, poručila je Perković Gamulin.

Galerija je zamišljena kao mjesto prezentacije i propitivanja odnosa između zainteresirane publike i studenta – umjetnika, s ciljem prezentiranja često nevidljivog studentskoga rada sudu javnosti, te približavanja prvenstveno medija fotografije, ali i ostalih segmenata audiovizualnih i izvedbenih umjetnosti zainteresiranoj javnosti.

Otvaranje prvog “svojeg vlastitog” izložbenog prostora ADU-a poklopilo se s 45. obljetnicom prve izložbe fotografija studenata Snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a otvorenje je obilježila izložba “Alumni – Katedra za fotografiju”, na kojoj su predstavljeni novi radovi 12 alumnija diplomskog studija fotografije Odsjeka snimanja ADU-a.

Prvu izložbu studenata fotografije organizirao je 1972. godine profesor na ADU Enes Midžić, ujedno i osnivač Katedre za fotografiju te akademije. Midžić je kazao kako je tada bio student a fotografija je u ono vrijeme bila “tretirana kao nezakonito dijete tadašnjeg rektora Koste Spajića, kojeg je kazališna akademija kao zločesta maćeha bila tek prigrlila”.

“Kao mladi gnjevni student odlučio sam napraviti izložbu fotografija da i mi pokažemo što radimo. U tome sam uspio i to je ušlo u legendu”, rekao je Midžić.

S desetljećima zakašnjenja, Katedra za fotografiju osnovana je 2004. godine u okviru Odsjeka snimanja ADU-a, no sve dosad nije postojala specijalizirana galerija za studente fotografije. Stoga je otvaranje Galerije f8 važan pomak na hrvatskoj i zagrebačkoj umjetničkoj sceni.

Ispred Katedre za fotografiju Odsjeka snimanja ADU-a okupljene je pozdravila voditeljica ADU Galerije f8 Jelena Blagović Pavičić. “Dugo smo sanjali ovaj prostor, a zahvaljujući bezrezervnoj podršci naše dekanice i bivšega dekana to nam se i ostvarilo”, rekla je Blagović Pavičić.

Istaknula je kako ju posebno veseli što se upravo tom prigodom ponovno okupila “zlatna generacija” toga odsjeka, prvi studenti diplomskog Studija fotografije osnovanog 2010. godine, koji su se odazvali pozivu da svojim novim radovima predstave “život nakon diplome”.

Izložbom su obuhvaćeni radovi Igora Ilića, Tjaše Kalkan, Luke Kedže, Davora Konjikušića, Ane Mihalić, Marka Miščevića, Tomislava Može, Petre Mrše, Nevena Petrovića, Nikole Šerventića, Marine Paulenke i Borka Vukosava.

Uz izložbeni program, u prostoru Galerije održavat će se i javne prezentacije studentskih radova, umjetničkih istraživanja studenata i nastavnika Akademije, te tribine i okrugli stolovi uz predavanja profesora i gostujućih umjetnika, projekcije filmova i slično.

Komentiraj