Na području Republike Srpske u nedjelju od 7 sati otvorena su glasačka mjesta na kojima se građani tog bosanskohercegovačkog entiteta mogu izjasniti žele li da se 9. siječnja nastavi obilježavati kao dan RS i to unatoč pravorijeku Ustavnog suda BiH koji je zaključio kako je riječ o neustavnom prazniku koji diskriminira Hrvate i Bošnjake.

Povjerenstvo za provedbu referenduma, kojega je formirao entitetski parlament, nije objavio točan broj glasačkih mjesta, a njegov predsjedatelj Siniša Karan ranije ovog tjedna iznio je podatak kako će ih biti između 1900 i 2000.

Dvojben je i popis osoba koje imaju pravo glasa jer je Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) odbilo ustupiti središnji birački popis vlastima RS. Utvrđeno je kako nema zakonske osnove da povjerenstvo RS taj popis koristi za referendum no u Banjoj Luci su nakon toga napravili alterativni popis kompilirajući podatke iz policijskih evidencija o prebivalištu.

Na tom popisu su imena nešto više od 1,2 milijuna osoba.

Glasačka mjesta, osim u RS, u nedjelju su otvorena i u pet država u kojima postoje uredi pod nazivom “predstavništva RS”.

Bošnjački dužnosnici u tijelima vlasti RS i BiH pozvali su Bošnjake da ne sudjeluju na referendumu ističući kako je riječ o protuzakonitom i neustavnom činu koji će imati ozbiljne posljedice po organizatore.

Referendumska glasačka mjesta trebala bi biti zatvorena u 19 sati, a objava rezultata očekuje se prije ponoći.

Zakon o referendumu definira kako je on važeći ukoliko se na njega odazove više od 50 posto građana upisanih u birački popis.(Hina)

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, smatra kako je današnji referendum ‘eskalacija samovolje predsjednika entiteta RS Milorada Dodika’, piše Dnevni Avaz. Također je nadležne u RS podsjetio na obavezu zaštite prava svih građana te upozorio da se povratnici u taj entitet ne smiju zastrašivati.

‘Ustrajavanjem u inatu Dodik vodi entitet RS u izolaciju. U onome što radi nema čak ni podršku Srbije niti Rusije, kojoj se nadao. Zato je vrlo važno sačuvati smirenost i strpljenje. Organi javnog reda i mira u entitetu RS moraju imati na umu da im je dužnost štititi sve građane. Incidenata usmjerenih na zastrašivanje povratnika u ovakvoj atmosferi ne smije biti. Pozivam povratnike u RS da ne nasjedaju na provokacije, da ne napuštaju svoje domove niti mjesta u kojima stanuju’, poručio je Izetbegović.

Kako piše Avaz, pozvao je i na hitnu i odlučnu akciju domaće institucije i međunarodnu zajednicu na zaštiti Ustava i zakona.

‘Međunarodna zajednica, zbog svog kredibiliteta, i u interesu svih, mora učiniti sve što je potrebno da se entitet RS vrati u okvire Daytonskog sporazuma iz kojih ga ovaj referendum vodi. Pravosudni organi u BiH moraju hitno i odlučno djelovati kako bi se zaštitio Ustav, zakon i vladavina prava u zemlji’, zaključio je Izetbegović.

Komentiraj