Otvoren Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom sezone

Pixabay

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u subotu je u Zadru sudjelovao na otvaranju Stožera za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone 2018. te poručio kako će taj centar, u suradnji sa svim ostalim mjerodavnim službama, prikupljati informacije o svemu što se događa na obali i tako pridonijeti sigurnosti u sezoni.

“Imamo realnu sliku onoga što se događa na prometnicama, u gradovima, na moru. Sve te informacije slijevat će se u ovaj centar, a odluke o usmjeravanju, korištenju i preusmjeravanju određenih snaga donosit će se ovdje. Centar je u Zadru, ali ovo je nacionalna institucija, institucija Ravnateljstva policije koja djeluje zajedno s partnerima iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Ministarstva obrane, žurnih službi”, izjavio je Božinović novinarima.

Naglasio je kako moderna policija mora biti fleksibilna i mobilna te se organizirati funkcionalno, kako bi prikupila sve informacije sigurnosnog karaktera relevantne za sezonu. Dodao je da se, kad je riječ o turizmu, uglavnom govori o broju gostiju, o hotelima, investicijama, ali da u pozadini toga stoji činjenica da je Hrvatska prepoznata kao sigurna turistička destinacija zbog svih službi koje 24 sata na dan brinu o sigurnosti domaćih ljudi, ali i svih gostiju.

Broj turista raste, sezona je sve duža, što znači i više posla za službe

Božinović je naglasio kako se broj turista svake godine povećava, da se za ovu sezonu već sad može govoriti o značajnom povećanju, da i sezona traje sve dulje, što znači i više posla za službe koje brinu o sigurnosti.

“I to je jedan od glavnih razloga za organiziranje ovog stožera koji okuplja ne samo policijske službenike, nego i naše partnere koji su na istom zadatku, a to je osiguravanje nesmetanog boravka naših gostiju, pogotovo  u priobalju”, ustvrdio je ministar i dodao kako će iskustvo i lekcije iz ove prve ovakve sezone svima koristiti i za ubuduće.

Na otvaranju stožera ministar Božinović dobio je video-linkom iz Istre izvješće o stanju na prometnicama i granicama u prvom, kako je naveo, pravom ljetnom turističkom vikendu s gužvama na cestama.

Stožer će biti povezan i sa svim drugim informacijskim sustavima u Hrvatskoj, ali bit će i u koordinaciji s policijama iz 18 zemalja koje su se pridružile akciji sigurne turističke sezone s obzirom da svake godine, naveo je, sve više stranih policija želi sudjelovati u sigurnosnoj akciji jer turisti iz njihovih zemalja dolaze u Hrvatsku.

Stožeru u Zadru glavni posao bit će iz policijskog djelokruga

Na novinarski upit hoće stožer u Zadru djelovati u slučaju požara, ministar je podsjetio je kako je nedavno u Divuljama otvoren operativni centar za protupožarnu sezonu.

“Stožeru u Zadru glavni će posao biti iz policijskog djelokruga. Međutim, svi smo uvezani i razmjenjujemo informacije. Policija dnevno donosi bezbroj odluka, danas ste mogli čuti da samo tijekom noći imamo više od 200 kaznenih dijela. To je prosjek i netko o tome mora voditi računa i provoditi radnje. Ovdje je fokus na preveniranju i provođenju kriminalističkih istraživanja vezanih uz turističku sezonu i goste od kojih neki mogu biti žrtve, a neki i počinitelji”, istaknuo je.

Stožer će raditi do 15. rujna, a sjedište će mu biti u Policijskoj upravi zadarskoj.

Komentiraj