Otvoren Salon suvremene sakralne likovnosti

Ivo Cagalj/PIXSELL

Salon suvremene sakralne likovnosti na kojem je u splitskoj palači Milesi izloženo sedamdesetak radova 50 hrvatskih umjetnika otvoren je u subotu prvi put u sklopu Dana “Dana kršćanske kulture”.

“Salon suvremene sakralne likovnosti je novost manifestacije ‘Dani kršćanske kulture’, a radi se o natječajnoj izložbi na koju je prijavljeno mnoštvo radova od kojih je umjetničko vijeće odabralo oko 70 za izložbu”, rekao je ravnatelj “Dana kršćanske kulture” Miro Radalj.

Pobjednici prvog Salona suvremene sakralne likovnosti su akademski slikar Vladimir Meglić i akademski kipar Kruno Bošnjak kojima su kao ravnopravno prvonagrađenim na otvaranju Salona uručene pobjedničke plakete.

Radalj je objasnio da će Salon suvremene sakralne likovnosti u obliku zajedničke izložbe biti održavan svake dvije godine na “Danima kršćanske kulture, a u međugodinama će se “Dani kršćanske kulture” otvarati samostalnom izložbom umjetnička čiji je rad osvojio prvu nagradu u Salonu prethodne godine.

Salon suvremene sakralne likovnosti i na nacionalnoj razini izniman događaj

Predsjednik saborskog Odbora obrazovanje, znanost i kulturu Andro Krstulović Opara istaknuo je da značaj Salona suvremene sakralne likovnosti u sklopu “Dana kršćanske kulture” i na nacionalnoj razini.

“Kvaliteta produkcije, mnoštvo radova i eminentan imena koja izlažu smještaju Salon suvremene sakralne likovnosti i na nacionalnoj razini kao izniman događaj”, ocijenio je Krstulović Opara. Po njegovim riječima, sakralna umjetnost u Hrvata u zadnjih dvadesetak godina doživljava procvat te je bilo i vrijeme da se sva raskoš tih radova i produkcije približi publici i izloži na Salonu kakav je ustoličen u sklopu “Dana kršćanske kulture.”

“Radovi koji su izloženi na ovom Salonu dokazuju da likovna sakralna umjetnost u Hrvata diktira tempo hrvatske likovne produkcije”, ocijenio je Krstulović Opara.

Meglićevi “Abrahamovi posjetitelji” i Bošnjakov “Mesija” osvojili prvi Salon

Vladimir Meglić je nagrađen za sliku pod nazivom “Abrahamovi posjetitelji,” izrađenu u ulju na platnu veličine 200×200 centimetara, a u obrazloženju se ističe kako je to djelo snažan i impresivan prizor koji u svojoj likovnosti sažima cijelu starozavjetnu priču u kojoj Abraham postaje dio Božjeg plana prepuštajući se Božjoj milosti.

“Gust, pastozan namaz boje u plavo-ljubičastim preljevima u sebi sažima crvenu boju Božje ljubavi prema čovjeku i plavu boju neba koja odvaja čovjeka od navezanosti na zemaljske zakone. Abraham i Sara uz svu svoju ljudsku sumnju i slabost, u vlastitoj slobodi odabrali su nepokolebljivo povjerenje u nebeskog Oca Stvoritelja i zaronili u plavetnilo spasenja. Kroz ovu sliku zaranjamo i mi u cijeli taj ključni događaj biblijske povijesti koja je ujedno i povijest spasenja ljudskog roda”, navodi se u obrazloženju nagrade.

Dodaje se kako Vladimir Meglić odabirom teme i vlastitim likovnim rukopisom artificira svoj savez s Bogom kao vječnim nadahnućem i širi ga dalje. Tako slika postaje saveznik svima nama vezujući nas uz vječne biblijske teme kao polazište za razmišljanje i razgovor s trojstvenim Bogom, istaknuto je.

Kruno Bošnjak je nagrađen za skulpturu “Mesija,” koja je, kako je obrazloženo, svojom razigranom, ali nadasve dostojanstvenom formom, nadahnuta Handelovim istoimenim velebnim glazbenim oratorijem.

“Uranjajući u prostor svojom titravom epidermom, skulptura predstavlja vrhunaravnog dirigenta i skladatelja svemira pod čijom palicom se usklađuju sve partiture svijeta. Prateći dinamiku Handelova djela, Kruno Bošnjak izgradio je puno obličje koje u ritmu veličanstvenog aleluja, zauzima vlastiti prostor u tišini do tada praznog mjesta koje je samo čekalo svoga umjetnika da ga kiparski ispuni,” navodi se u obrazloženju.

Također se navodi, kako je kompozicija ove skulpture uskladila prikaz dostojanstva veličanstvenog Mesije sa smirenošću i blagošću njegove ustrajne i nesebične nakane da nas u ljubavi privede sebi.

“Bošnjakov Mesija privukao nas je sebi u ime onoga koga predstavlja, a to je Krist!”, stoji obrazloženju koje je pročitano prilikom objavljivanja dobitnika nagrada na Salonu suvremen sakralne likovnosti u sklopu “Dana kršćanske kulture.”

Laureatima prvog Salona usvremene sakralne likovnosti čestitala je i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović dopisom koji je pročitan na otvaranju Salona.

Komentiraj