Otvoren postupak za novog slovenskog veleposlanika u Hrvatskoj

HINA / Daniel NOVAKOVIČ / STA

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je objavilo interni natječaj za mjesto novog slovenskog veleposlanika u Zagrebu, nakon što je od kandidature i nakon što je dobio agreman odustao diplomat Aleksander Geržina, žaleći se na izostanak potpore državnog vrha.

Mjesto slovenskog veleposlanika u Zagrebu, kako se pretpostavlja, ostat će nepopunjeno do studenog do kada bi trebao biti završen izbor i imenovanja nasljednika prijašnjeg veleposlanika Vojka Volka. Do tada će slovensko veleposlanstvou voditi otpravnik poslova u trenutku kad su odnosi dviju država napeti zbog arbitražnog skandala, navode slovenski mediji.

 

  • Slovenski mediji kao najvjerojatniji izbor navode Iztoka Mirošiča kojemu je upravo istekao petogodišnji mandat veleposlanika u Italiji, a navodno ima potporu i predsjednika države Boruta Pahora.

 

Uz medijsku kampanju koja se vodila protiv njega u javnosti, raniji kandidat Geržina je kao razlog za svoje povlačenje naveo i to što Pahor nikad nije zanijekao medijske napise po kojima se osobno zalaže da u Zagreb ide Mirošič, a ne Geržina.

Mirošić je rođen 1968., a završio je Fakultet političkih znanosti u Ljubljani, te diplomatski ispit za veleposlanike. Među ostalim je bio i veleposlanik u Velikoj Britaniji. Iako je nekoliko mjeseci nakon što je imenovan na to mjesto 2005. tadašnja nova vlada Janeza Janše zahtijevala njegovo povlačenje, kako se pretpostavljalo želeći na to mjesto dovesti svog čovjeka, za Mirošičem se nisu vukle posebne političke afere. Na početku karijere bio je i šef ureda nekadašnjeg ministara vanjskih poslova Dimitrija Rupela. Mirošičev otac Drago Mirošič bio je prvi slovenski veleposlanik u Sarajevu.

Komentiraj