Otvoren obnovljeni varaždinski autobusni kolodvor

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Autobusni kolodvor, u čiju je obnovu Presečki grupa uložila sedam milijuna kuna, otvoren je u petak u središtu Varaždina.

Autobusni kolodvor u Varaždinu, kroz koji na dan prođe četiri tisuće putnika, izgrađen je 1965. godine i od tada nije obnavljan. Tromjesečni radovi obuhvaćali su adaptaciju i dogradnju zgrade, promjenu krova i ličenje nosive čelične konstrukcije, izgradnju terase i zelenog krova, a građevina od 290 metara čevornih dobila je još 80 te terasu na građevini od 75 metara četvornih.

Obnovljeni autobusni kolodvor u Varaždinu otvorio je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

“Ja se samo nadam da ćemo mi političari u Hrvatskoj odraditi tako da nećemo previše govoriti idemo li lijevo ili desno, nego samo naprijed i da ćemo napraviti situaciju da s ovog kolodvora mladi ljudi neće ići u Irsku i Njemačku, eventualno na studij i vratiti se opet ovdje, na ovaj kolodvor u Varaždin, u Varaždinsku županiju“, rekao je tom prigodom Štromar.

Varaždinski župan Radimir Čačić podsjetio je da je kolodvor važan ponajprije učenicima koji čine 40 posto putnika.

“Objekt koji je arhitektonski čist, jednostavan, nepretenciozan, ali potpuno funkcionalan, s prvorazrednim materijalima, napravljen u jednom, za današnja vremena i navike, izuzetno kratkom roku, držeći se svih programa koji su bili zadani, a ovdje je to bilo nužno jer se radi o djeci”, rekao je Čačić.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok dodao je da se jedan grad, kultura stanovanja i življenja njegovih stanovnika prepoznaju najprije na mjestu dolaska u taj grad, na kolodvoru.

“Nažalost, generacije Varaždinaca i svi oni koji su dolazili u Varaždin, kad bi mjerili po izgledu dosadašnjeg kolodvora, onda bi zaobišli naš grad. Imali smo baš pravi balkanski kolodvor, ali zahvaljujući grupaciji Presečki, gospodinu Presečkom i svima onima koji su sudjelovali imamo kolodvor koji se estetski uklapa u grad, rješava njegove prometne, ali i druge potrebe građana”, rekao je Čehok.

Presečki grupa, vlasnik tvrtke Autobusnog prijevoza, u kupnju varaždinskog autobusnog kolodvora prije tri godine uložila je sedam milijuna kuna, a toliko je ove godine uložila i u obnovu.

“Kolodvor je bio u takvom stanju da stvarno više nije bio za upotrebu. Rekonstruirali smo stari kolodvor koji predajemo građanima Varaždina i županije i našim putnicima. Ovo je prvi autobusni kolodvor koji možemo nazvati zelenim, sa zelenom površinom na krovu, ali i punionicom za električna vozila”, rekao je vlasnik Presečki grupe Antun Presečki.

Najavio je drugu fazu obnove kolodvora – uređenje južne strane na kojoj su kiosci i gdje će biti postavljena punionica za električne autobuse, što je, kako je rekao, sljedeći korak u razvoj autobusnog prijevoza tvrtke.

Komentiraj