Otvoren novi postav Ornitološke zbirke u Metkoviću

Novi stalni postav Ornitološke zbirke Prirodoslovnoga muzeja u Metkoviću, s 368 preparata i primjercima gotovo svih dosad zabilježenih vrsta na području Neretve jedne od najvećih u Europi, otvoren je u petak navečer u zgradi nekadašnje Duhanske stanice “Vaga”.

  • Ornitološka zbirka tog muzeja formirana je zaslugom uglednog ornitologa iz Zagreba Dragutina Rucnera i Lovačkog društva Metković, odnosno 98 donatora.

 

U novom polivalentnom prostoru zbirka zauzima više od 700 četvornih metara i kroz devet cjelina predstavlja biljni i životinjski svijet različitih staništa s posljednje hrvatske delte, na rijeci Neretvi.

Otvarajući Muzej, ministar kulture Berislav Šipuš na prigodnoj je svečanosti izrazio uvjerenje da će novi postav pridonijeti razvoju svijesti o vrijednom prirodoslovonog naslijeđu toga kraja i daljnjem gospodarskom i turističkom razvoju grada i regije, te postati nezaobilazna kulturna točka Dubrovačko-neretvanske županije.

“Rucner nije nepoznato ime u glazbi, niti su ptice rijetke u glazbenim kompozicijama i siguran sam da će ono što ćemo vidjeti za sve nas biti veliko iznenađenje zbog arhitektonskog rješenja Gorana Rake, koncepta Nikole Tvrtkovića i likovnog postava Nikoline Jelavić Mitrović”, rekao je.

“Tim je projektom potvrđeno kako muzejsko-galerijska djelatnost u Hrvatskoj slijedi suvremene muzeološke tendencije”, istaknuo je Šipuš, zahvalivši i prethodnim ministrima kulture koji su pratili i poticali razvoj tog muzeja.

Ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Metković Ivana Baće naglasila je da se otvaranjem novog postava spajaju dvije važne točke iz kolektivne memorije Metkovića, zgrada popularne “Vage” i metkovske ornitološke zbirke. Novi muzej nastao iz nekadašnje ornitološke zbirke svakako je i začetak novih zbirki koje će se iz njega dalje razvijati, napomenula je.

U postavljanju zbirke s donacijama je veliku ulogu imao i Hrvatski prirodoslovni muzej iz Zagreba, čija je ravnateljica Tatjana Vlahović izrazila zadovoljstvo tom bliskom suradnjom i ustvrdila kako je sada pred novim generacijama da dalje razvijaju muzej koji govori i o području na kojemu žive.

Metkovski gradonačelnik Božo Petrov izrazio je nadu da će Prirodoslovni muzej brisati i širiti granice, jer “kao i ptice, kultura ne poznaje granice”, istaknuvši da tim muzejem “ulazimo u svjetski sustav prirodoslovnih muzeja”.

Andro Krstulović Opara, savjetnik hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, ustvrdio je kako održivi razvoj u Metkoviću očito nije samo želja, nevo i realnost s obzirom na uspješan spoj prirodne i kulturne baštine.

I zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Marija Vučković zahvalila je Ministarstvu kulture, koje je u Muzej uložilo 25 milijuna kuna, te svima koji su doprinijeli njegovu razvoju.

Na otvorenju su nastupili, na violončelu i violi, Snježana i Dragan Rucner (sin Dragutina Rucnera), a moglo se i čuti nekoliko anegdota iz povijesti ornitološke zbirke, među kojima i ona o prvoj prepariranoj ptici s kojom je utemeljena, a koju je lovac ustupio tek nakon što je dogovorio da će za nju dobiti 15 kilograma junetine.

Donji tok i ušće rijeke Neretve spada u biološki osobito bogata i zanimljiva područja Sredozemlja, a o njegovu bogatstvu pisao je još rimski pisac Katon. Dragutin Rucner (1910.–1996.) je ptice Neretve počeo istraživati 1947. i pet godina kasnije zbirka je otvorena za javnost. Od sada će ona u suvremenom polivalentnom prostoru uz geološku prošlost i povijest nastanka muzeja, predstavljati svu bujnost života neretvanske delte. Prolazeći kroz muzej posjetitelji mogu čuti pjev raznih ptica te uz pomoć multimedije doživjeti atmosferu močvara, šikara i močvarnih šumaraka u kojima su obitavale.

Komentiraj