Otvoren forum ‘Europska unija – Euroazija: Geopolitičke energetske perspektive’

HGK

Otvoren je drugi međunarodnog energetsko-bankarski forum ‘Europska unija – Euroazija: Geopolitičke energetske perspektive’, koji do petka (28. rujna održava) u Splitu u organizaciji Instituta za europske i globalizacijske studije, pod pokroviteljstvom HGK i Ureda predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

“Za Hrvatsku je ovo područje izuzetno zanimljivo, jer je raznolikost uvoza energije sastavni dio energetske sigurnosti. Iz Azerbajdžana, Kazahstana i Rusije već desetljećima uvozimo naftu i plin. No, u 21. stoljeću ne možemo se i ne smijemo zadovoljiti uvozom. Mogućnosti Hrvatske su u ekspertizi, konzaltingu i tehnologijama koje je uspjela sačuvati naša domaća naftna i plinska industrija. Snaga i potencijal naših tvrtki je u tome da imaju visoko educirane kadrove s dovoljno znanja i iskustva za angažman u naftnim i plinskim projektima u zemljama Euroazije“, rekla je Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK na otvorenju.

Na Forumu su se okupili članovi akademske zajednice, predstavnici ministarstava i gospodarstva, domaći i inozemni stručnjaci za energetiku, predstavnici naftnih kompanija te financijskih korporacija radi uspostavljanja novih znanstvenih i poslovnih kontakata, poticanja suradnje te rasprave o mogućnostima ulaganja u projekte.

“Jug Euroazije ima veliki broj sunčanih sati godišnje i u toj regiji postoji neiskorišteni solarni potencijal, potencijal energije vjetra, kao i potencijal u geotermalnoj energiji. Tu također vidimo poslovni interes za hrvatske tvrtke“, dodala je Mirjana Čagalj.

Forum je fokusiran i na energetski potencijal Euroazije i njezin utjecaj na interese EU, s posebnim osvrtom na kaspijsku regiju u kojoj su značajni energetski igrači Azerbajdžan i Kazahstan. Svrha Foruma je i promišljanje o mogućnosti ulaganja i poslovanja stranih tvrtki u Hrvatskoj, kao i hrvatskih kompanija u državama Euroazije te uspostavljanju novih kontakata na međunarodnoj razini.

“Hrvatske tvrtke naftne i plinske industrije već su učvrstile svoj status pouzdanih partnera za kompanije ne samo na domaćem i tržištima srednje i jugoistočne Europe, već i na tržištima Bliskog Istoka, Sjeverne Afrike, Dalekog Istoka, Rusije i Meksika. Naši inženjeri imaju dugogodišnje radno iskustvo, dragocjeno znanje i potrebne certifikate“, rekao je Mlađan Kordun, predsjednik Zajednice proizvođača opreme i davatelja usluga u naftnoj i plinskoj industriji HGK.

Komentiraj