Otvoren 9. riječki festival autora i sajam knjiga “Vrisak”

Goran Kovacic/PIXSELL

Deveti riječki festival autora i sajam knjiga „Vrisak“, na kojemu će se tijekom do sada najobimnijeg programa do 12. lipnja održati 50 književnih događanja, s gostovanjima 150 autora, prevoditelja i nakladnika iz Hrvatske i Europe, svečano je u četvrtak navečer otvoren na brodu “Marina” uz Adamićev gat u riječkoj luci.

Festival je otvoren premijernim programom, koji je vodio Vojo Šiljak, a nastavljen je predstavljanjem knjige pjesama „Stranac“ Rade Šerbedžije. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da „treba glasno vrisnuti protiv onoga što nam se u zadnje vrijeme već kontinuirano nameće, a to je da nam netko određuje što možemo ili ne možemo čitati, kako želimo živjeti, kako možemo i kako bi trebali živjeti.“ Predložio je da „Vrisak“ počne upravo vriskom protiv takvih ideja,  a publika je to prihvatila.

Organizatori Vriska su Izdavačka kuća V.B.Z  i Udruga kulture Vrisak. Kako su istaknuli, Vrisak će i ove godine predstaviti najvažnija djela domaće književne produkcije izdana u prvoj polovici godine. U programu „Knjiga ispod čekića“ svoje nove knjige promovirat će  Rade Šerbedžija, Ivica Đikić, A. Saška Mutić, Ivan Jozić, Marina Vujčić, Ivica Ivanišević, Borivoj Radaković, Ivana Bodrožić, Goran Nuhanović, Bekim Sejranović, Edo Popović, Daša Drndić, Delimir Rešicki, Milan Zagorac, Jurica Pavičić i Drago Glamuzina. U programu „Balkan Express“, uz domaće će  gostovati i književnici iz regije – Dragan Velikić i Velimir Ćurgus Kazimir iz Srbije, Miodrag Popović iz Crne Gore, Ahmed Burić i Jasmin Imamović iz BiH te Jurij Hudolin iz Slovenije.

U posebnom programu „Europom u 30 knjiga“  predstavit će se autori čije se knjige prevode na sve svjetske jezike  – Christos Ikonomou  iz Grčke, Monika Kompaníková iz Slovačke, Myrto Azina Chronidi s Cipra, Tõnu Õnnepalu iz Estonije, Sjón s Islanda, Emil Andreev iz Bugarske i Riikka Pulkkinen iz Finske.

Tijekom programa „Rijeka piše“ održat će se večer poezije na kojoj će svoje stihove čitati pjesnici iz Rijeke, Istre i Ljubljane, a priče polaznici kreativnih radionica pisanja CeKaPe. Po prvi put na festivalu će se predstaviti riječka skupina Ri-Lit.

Novost festivala je glazbeni večernji i zabavni program „Vrisak Musica“ te „Vrisak Cinema“, na kojemu će u Art-kinu Croatia i Galeriji Bačva biti prikazana tri filma snimljena po romanima gostiju iz Europe.

Književni programi održavat će se na brodu Marina, u antikvarijatu Ex Libris, klubu Bačva, book caffeu Dnevni boravak, u dječjem odjelu Gradske knjižnice Rijeka,  Art-kinu Croatia, u Filodrammatici te Gradskoj knjižnici, dok se sajamski održava na tri lokacije –  u V.B.Z. knjižari na Korzu te u kupolama na Jadranskom trgu i Trgu 128. brigade Hrvatske vojske.

Komentiraj