Više od 65 domaćih i stranih nakladnika okupilo se na devetom izdanju Festivala dječje knjige Monte Librić koji je u utorak svečano otvoren u prostorijama Zajednice Talijana u Puli.

Tema ovogodišnjega Monte Librića, “ZvookBook”, istražuje svijet zvukova koji nas okružuju te njihovu ulogu u književnom tekstu pa će upravo šumovi, tonovi, buka, ritam i rima obilježiti ovogodišnje izdanje Festivala koji će do nedjelje na dosad “najglasniji” način ukazati na značajnu ulogu koju književnost ima u dječjem odrastanju.

“Čitanje je sanjanje otvorenih očiju, a s Monte Librićem mi budimo dijete u sebi. Često znamo na život gledati i zabrinutim pogledom, previše se opterećujemo nekim stvarima, no svi zajedno moramo gledati na život očima djece”, poručio je istarski župan Valter Flego, dok je pulski gradonačelnik Boris Miletić izrazio zadovoljstvo velikim brojem naslova, velikim odazivom nakladnika te je stoga obećao kako će Grad Pula i ubuduće biti snažan partner ovom festivalu.

“Pula se tijekom Monte Librića pretvara u grad knjiga za djecu s mnoštvom programa, književnih promocija, literarno-glazbenih radionica, kazališnih predstava, filmova i scensko-glazbenih nastupa, koji u svom pristupu i prezentaciji posjeduju značajnu umjetničku i stručnu dimenziju”, poručio je Miletić. U sklopu Monte Librića ove će se godine održati bogat talijanski program pod nazivom “Piu che una storia” koji u Pulu donosi značajna imena talijanske književne i umjetničke scene.

“Time se i 9. Monte Librić predstavlja posjetiteljima i kao prostor na kojem se spajaju i produbljuju kulturalne raznolikosti hrvatske i talijanske jezične zajednice kao prepoznatljive identitetske vrijednosti naše regije”, naglasio je predsjednik pulske Zajednice Talijana Fabrizio Radin napomenuvši kako će gotovo tri tisuće knjiga do nedjelje biti dostupno po popustima od 10 do 50 posto.

Inače, okosnicu programskog dijela Festivala čine susreti s autorima pa će tako u programu “Piknik s autorom” svoje najnovije naslove predstaviti Julijana Matanović, Roman Simić Bodrožić, Manuel Šumberac, Manuela Vladić-Maštruko, Sonja Smolec, Tomislav Tomić, Snježana Akrap Sušac, Feodora Gubaš Štifanić, naša proslavljena pijanistica Sretna Meštrović te dvije autorice iz Italije, Guia Risari i Emanuela Da Ros. Posebnu pažnju izazvat će i gošća programa “Autorica iz daljine”, poznata beogradska spisateljica za djecu Jasminka Petrović.

Ove godine pokrenut je i novi program “Librić po našu” koji predstavlja istarsku literarnu produkciju i njeguje zavičajnu književnost. U programu će gostovati sveučilišna profesorica Vjekoslava Jurdana sa svojom Malom zavičajnom čitankom – IGRI, ližnjanska naklada Komoč koruna predstavit će najnoviju knjigu “Škura, škura boška” koju je zajedno realizirala obitelj Grgorinić Pađen, a sa zbirkom slikovnica “Od stine do stine” kroz povijest Općine Medulin predstavit će se djeca i odgojitelji Dječjeg vrtića Medulin.

U programu Librić teatrino održat će se rekordan broj kazališnih predstava i scensko-glazbenih nastupa. Iz Trsta dolaze dvije predstave: Bremenski glazbenici Ansambla za djecu i mlade te Clap Clap kulturne organizacije La luna al guinzaglio. Zanimljiv i izrazito popularan Teatar PocoLoco na Monte Libriću izvest će svoju scensko-glazbenu adaptaciju poznate bajke “Palčica”, a naklada Iris Illyrica predstavit će strip junaka Gaturra i to karaokama na španjolskom jeziku.

Helena Minić i ansambl INK-a izvest će scenske interpretacije romana “Dječak Will” autora Vladimira Stojsavljevića, kojom će se na Libriću obilježiti 400. obljetnica smrti Williama Shakespeara. U popodnevnim satima novi likovi Monte Librića – Tone & Tonka (Sedina i Miroslav Cerovac), svakodnevno će uveseljavati djecu u dinamičnoj igri koja spaja knjigu, čitanje i poeziju sa zvukom i ritmom. U pulskom kinu Valli prikazat će se najnoviji Disneyev film Knjiga o džungli te na talijanskom jeziku film Nevidljivi dječak, napuljskog redatelja Gabriela Salvatorea.

Komentiraj