OTVARANJE IZLOŽBE: “Kadrovi” Ivice Šiška u Studiju Moderne galerije

FaH

Izložba “Kadrovi” Ivice Šiška otvara se u četvrtak u Studiju Moderne galerije Josip Račić, na kojoj će taj doajen suvremene hrvatske grafike predstaviti devet akrilika na platnu velikih dimenzija nastalih prošle godine.

“Riječ je o radovima prigušene eksplozivnosti i titrave kromatike u kojima umjetnik kroz uslojavanje kadrova istražuje novu dimenziju primarnog motiva, a usklađenost tonske palete kolorističkih akcenata i dinamične geste ovdje dovodi do savršenstva”, ističe se u najavi izložbe.

 “U novom ciklusu, u djelima Drvo života, Svečana i Odlazak iz kadra autor slika sučeljenu unutarnju i vanjsku stranu prirode, averse i reverse svojih lajtmotiva, “rasprostirući u različitim planovima samosvojnu fantazmagorijsku ornamentiku”, ocijenila je Biserka Rauter Plančić, ravnateljica Moderne galerije.

 “Stvaralački stapajući imaginativne i zanatske značajke autentična slikarskog djela Šiško nam predstavlja, zapravo, vrlo osobnu poetiku rafinirane ekspresivnosti koja ga svrstava u vrhunce suvremene, ali i svevremenske likovne umjetnosti”, ustvrdila je u predgovoru kataloga.

 Po njezinim riječima, radeći ono što, kako sam kaže, njegov karakter traži, a slikarska mu vokacija propituje, Šiško se ne prestaje suprotstavljati općem okamenjenu poretku stvari ili likovnim trendovima i “već desetljećima uporno i neprestance stvara imaginarni rog obilja s motivima iz organskoga svijeta, figurativnim detaljima i cijelim arsenalom simbola”.

 Rauter Plančić drži kako se tom izložbom, “komornom po broju izložaka, a velikom po razmjerima slika”, željelo upozoriti da “čudesna svjetlost Šiškove palete sja i dalje nesmanjenim intenzitetom”.

 “Profinjena osjećajnost kojom je prožeto slikarovo stvaralaštvo unatrag tri godine i, posebno, svježina i optimizam kojima slike zrače motivirali su nas da iz njegove bogate atelierske građe izaberemo devet slika”, zaključila je, izrazivši nadu da će ta izložba, nakon Šiškovih šest sušnih godina od izložbenih nastupa u Zagrebu, pridonijeti da njegovo slikarstvo “nastavi sjati, a stvaralaštvo rasti. Iz kadra u kadar”.

 Ivica Šiško (Livno, 1946.) završio je Školu primijenjene umjetnosti 1965. godine u Sarajevu, a Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu 1974. na grafičkom odsjeku u klasi profesora Frane Baće. Završio je i poslijediplomski studij grafike kod istog profesora te se od 1974. do 1978. godine nastavio usavršavati kao suradnik slikarske Majstorske radionice Krste Hegedušića i Ljube Ivančića.

Od 1986. radi na zagrebačkoj Akademiji gdje je redoviti profesor grafike na Nastavničkom odsjeku. Monografije o njegovu grafičkom i slikarskom radu objavili su: Jean-Louis Depierris, “Šiško: crtež i grafika” i Jean-Jacques Leveque Rajski vrt“.

Od 1964. godine izlaže samostalno i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i svijetu. Za grafičko i slikarsko stvaralštvo Ivica Šiško odlikovan je nizom uglednih nagrada.

 Moderna galerija priredila je i program u povodu Noći muzeja, kada će otvoriti vrata za obilazak stalnog postava “Hrvatska likovna umjetnost 19. – 21. st”, kroz koje će posjetitelje provesti učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, V. gimnazije i Srpske pravoslavne opće gimnazije iz Zagreba, koje kontinuirano sudjeluju u edukativnom projektu Moderne galerije Deset škola – deset umjetnika.

Osim stalnog postava, posjetitelji će moći razgledati i posebnu sekciju posvećenu Josipu Jurju Strossmayeru, u skladu s ovogodišnjom središnjom temom manifestacije, kroz portretna djela s biskupovim likom iz fundusa Moderne galerije.

Riječ je o djelima slikara Ivana Simonettija i Vlaha Bukovca, kipara Rudolfa Valdeca te medaljera Francesca Bianchija, Johanna Christlbauera, Rudolfa Marschalla i Ive Kerdića, nastalih u razdoblju od 1881. do 1920. godine.

Komentiraj