OTROVNA POLITIKA: Za novi dan nespremni!

Umjesto odlučne osude nemilog događaja, rvacki teoretičar zavjere na čelu Vlade odmah je vidio da je riječ o namjernoj i dogovorenoj provokaciji

Na veliku sreću i olakšanje milijardi demokratski nastrojenih građana diljem svijeta, inauguracijom novog američkog predsjednika Joea Bidena u SAD-u je svanuo novi dan i označio kraj laži i podjela.

Da je svanulo i Europi i saveznicima – od kojih se njegov neuravnoteženi i narcisoidni prethodnik Donald Trump za svog burnog mandata izolirao i uspio podžapati oko svake teme, pod parolom „America first!“ – moglo se iščitati i iz čestitki upućenih njemu i potpredsjednici Kamali Harris koje su pljuštale sa svih strana. Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen poručila je da Europa nakon duge četiri godine ponovo ima prijatelja u Bijeloj kući, Charles Michel, gazda Europskog vijeća, ustvrdio je da treba vratiti povjerenje i zdrav razum i podmladiti transatlantske odnose, dok su Boris Johnson, Emmanuel Macron, Angela Merkel, Pedro Sanchez, Papa Franjo, pa čak i venezuelanski Nikolas Maduro, iranski Hassan Rouhani i naš Zoki Milanović svi redom isticali kako počinje novo doba nade i suradnje s SAD-om na dobrobit međunarodne zajednice

Svijetu je laknulo što se nakon četiri godine loše i opasne šale, na čelu Amerike konačno pojavio čovjek koji je svojim inspirativnim inauguracijskim govorom, pozivom na zajedništvo i iskazanom empatijom djelovao kao melem na ranu ne samo podijeljenog američkog društva, već i cijelog čovječanstva, suočenog s pandemijom covida-19 i teškom recesijom koja slijedi.

Naravno da je Biden zatekao krš i lom u vlastitoj zemlji koja je nakon napada Trumpovih radikalnih sljedbenika na Capitol Hill još uvijek na rubu građanskog rata, dok se broj umrlih od covida-19 popeo do gotovo pola milijuna, a broj nezaposlenih narastao u nebo, ali činjenica da se povjerenje u demokratske institucije i znanost, kao i iskrena osuda rasizma, vratilo u Bijelu kuću, probudila je optimizam milijuna američkih građana zabrinutih za golu egzistenciju.

No dok u SAD-u sviće novi dan, u Rvackoj ništa novo. Jer iako je svojedobno i uljuđeni Andrej Plenković obećavao novi dan i novi početak s novom vladom u novom mandatu, ništa od toga nije se dogodilo, a za neiskorjenjivi lopovluk i ustašofiliju u redovima vlastite stranke i nesposobnost upravljanja krizom pronalazi krivce među unutarnjim neprijateljima u opoziciji. I dok su se svog teoretičara zavjere Donalda Trumpa, koji je za sve optuživao ljevičare, Antifu, komuniste, sotoniste i Kinu, u Bijeloj kući riješili, rvacki mali Trump s Markova trga ni retoriku ni ćud promijenio nije.

Usprkos njegovoj nultoj toleranciji prema mažnjavanju javnog novca i deklarativnoj osudi fašizma kao takvog, sve je isto kao lani ili prije dvadeset godina – korupcija među lokalnim šerifima iz navodno reformiranog HDZ-ta cvate, trbušasti crnokošuljaši s natpisima „za dom spremni!“ paradiraju na komemoracijama, a premijer, kao i uvijek, nije spreman beskompromisno osuditi evidentno kršenje zakona i Ustava, već u svemu nalazi elemente zavjere.

Čak i kada se, prema već viđenom scenariju, sedam HOS-ovaca mašući zastavama s ustaškim insignijama pojavi na obilježavanju obljetnice vojne operacije Maslenica, iako HOS u njoj nije ni sudjelovao, a predsjednik Milanović sa zapovjednicima Hrvatske vojske zbog toga demonstrativno odbije prisustvovati skupu, staloženi Andrej ne nalazi razlog za pretjerano nerviranje oko takvih gluposti dok sa sinom slaže Lego kocke.

Umjesto odlučne osude nemilog događaja, rvacki teoretičar zavjere na čelu Vlade, naime, odmah je vidio da je riječ o namjernoj i dogovorenoj provokaciji koja, dakako, dolazi s ljevice: „Nisam bio dolje, ali ne djeluje mi da je to bilo tek spontano. Mi smo uoči parlamentarnih izbora lani imali dvije teme: korupciju i ideološku podjelu. Sad se uoči lokalnih izbora događa ista stvar, koju nameću lijeve opcije.“ Logično, nema sumnje da su Rada Borić, Tomislav Tomašević i Peđa Grbin platili dečkima u crnom koju kilu pečene janjetine i gajbu piva da se malo postrojavaju po Zadru, samo da napakoste Plenkiju.

I u slučaju Siska lukavi je premijer okrenuo pilu naopačke pa umjesto da se posipa pepelom zbog nekoordinirane reakcije države i njenih službi na prirodnu katastrofu, sisačku gradonačelnicu iz redova SDP-a Kristinu Ikić-Baniček optužuje za samoreklamu i skupljanje jeftinih političkih bodova. A sve zato što se usudila pobuniti zbog namjere Vlade da se Sisak obnavlja po modelu Zagreba, iako se nalazi na području od posebne državne skrbi.

Vjerojatno je ona kriva i za dugogodišnje marifetluke HDZ-tovog župana Ive Žinića, koje je potres razotkrio u svoj njihovoj raskoši. Puste državne nekretnine u kojima uživa također su valjda dio urote lijeve opozicije protiv poštenjačine premijera, koji je Žinića konačno smijenio sa svih stranačkih funkcija. No iako je odjednom postao preveliki teret za HDZ, ostaje na mjestu župana kako bi do lokalnih izbora upravljao parama za obnovu Sisačko-moslavačke županije. Neki bi rekli, kao da su lisici prepustili da čuva kokošinjac. Gdje će suza neg’ na oko!

Plenkoviću, dakako, ne pada na pamet da slučajno sam preuzme političku odgovornost jer je, između ostalog, bio izbornik na posljednjim lokalnim i parlamentarnim izborima i nije imao muda obračunati se s mangupima u vlastitim redovima i zabraniti upotrebu ustaškog znakovlja u javnosti. Već je od silne želje da istovremeno bude jeben i pošten, osnovao famozno Povjerenstvo za prošlost, koje je nakon godinu dana kilavljenja donijelo odluku da protuustavni ustaški simboli mogu biti ustavni na komemoracijama HOS-ovaca. To bi se moglo definirati kao „ni vrit ni mimo“, baš kao i premijerov karakter.

Gotovo smo već zaboravili i njegovu pompoznu najavu borbe protiv radikalizacije društva, a koju je primijetio tek kad je nesretni mladić opranog mozga zapucao na zgradu Vlade i ranio policajca. Na pitanje što je premijer konkretno napravio da bi se borio protiv radikalizacije i revizionizma, odgovor je sličan kao i u prethodnom slučaju. Zadužio je Koordinaciju za sustav domovinske sigurnosti da napravi analizu o stanju radikalizacije koja dovodi do nasilja i ekstremizma. Koordinacijom predsjeda poznati šatoraš Tomo Medved, koji se do sada radikalizaciji uglavnom nije protivio. Budući da je u međuvremenu stavljen na čelo Stožera za sanaciju štete nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, čovjek nema vremena smisliti mjere protiv svojih bivših pajdaša s kojima je svojedobno namjeravao Savsku ulicu dignuti u zrak plinskim bocama. Dakle – izio vuk magare.

Umjesto Tome Medveda, donošenje zakona o zabrani upotrebe ustaškog znakovlja i pozdrava „za dom spremni!“ inicirao je predsjednik Židovske općine Zagreb i koordinator židovskih općina Hrvatske Ognjen Kraus. Sastanku koji je sazvao nazočili su predstavnici svih saborskih klubova – osim Domovinskog pokreta i MOST-a, koje, iz očitih razloga, nije ni kontaktirao. Dakle, i HDZ-tovci su se pojavili u Židovskoj općini, da se ne bi među Europćanima pročulo da nisu i odglumili da su spremni podržati donošenje novog zakona koji ni ne može proći bez njihovih ruku. Licemjerni kakvi jesu, dan poslije nisu bili voljni jasno i glasno izreći svoj stav, kao što se ni veliki antifašist Andrej Plenković nije odrazio o tom pitanju. A čujte, ipak se približavaju lokalni izbori.

Uostalom, prema njegovoj teoriji, opozicija je valjda kriva i što je nepoznat netko prošloga tjedna uništio Kamen spoticanja u Amruševoj 8, postavljen u sjećanje na Miroslava Šaloma Freibergera, zagrebačkog nadrabina koji je ubijen u Auschwitzu. Zacijelo su ga pod okriljem noći iščupali Gordan Maras, Anka Mrak Taritaš ili možda Joško Klisović, ne bi li raspizdili premijera.

Dakle, ni koronakriza, ni potresi, pa ni obljetnice pobjeda u Domovinskom ratu, ne mogu nas natjerati barem na privremeno političko zajedništvo. I jedno, i drugo, i treće ekipa iz HDZ-ta na čelu s napuhanim Plenkovićem spretno iskorištava kako bi opoziciju prozivala za zloupotrebu ljudske nesreće u predizborne svrhe i režiranje provokativnih situacija s namjerom destabilizacije Vlade i demontiranja države bla bla bla. Za razliku od suosjećajnog Joea Bidena koji poziva i demokrate, i republikance, i sve Amerikance da se ujedine kako bi se zajedničkim snagama iščupali iz govana, Plenković svojom arogancijom i samovoljom nastavlja dijeliti hrvatsko društvo, u kojem je HDZ odavno prisvojio isključivo pravo na domoljublje. I dok je tako, Rvacka će za Novi dan biti nespremna!

Komentiraj