OTROVNA POLITIKA Vlada s bipolarnim poremećajem

Osim samoga sebe, Petrov će morati pitati za savjet i Nacionalno vijeće, a Karamarko STRANAČKE JASTREBOVE pa će onda priopćiti mandataru što mu je činiti. Ako ih bude razumio

U DOMU BOŽE PETROVA:

Božo, što ćemo za ručak? Oćeš sarmu?

Ne, ja neću ručati.

Ali Božo, znam te, bit ćeš gladan, a onda si nemoguć.

Neću jest i točka.

Moram počet ručak, reci više – jesi za sarmu ili nešto drugo? Oćeš šnicle?

Kakve šnicle, stavi onda sarmu.

Jesi siguran?

Pa reko sam, sarma i gotovo!

Dva sata kasnije:

Božo, sarma je skoro skuvana. Dođi doma jest.

Pa objasnio sam ti da neću sarmu. Gladan sam?! Ja bi šnicle!

Al rekao si mi da stavim sarmu.

Ne, ja sam rekao da staviš sarmu ako ti hoćeš.

Dobro, ajde, neka sarma bude za sutra, ispeći ću ti šnicle.

Pa ko ti je rekao da pečeš šnicle?

Ti, prije tri rečenice.

Ne, ne, ti si me krivo shvatila, ja sam rekao da bih ja šnicle, ali ti nisam rekao da ih ispečeš. Kad malo bolje razmislim, ja bih zapravo tripice. Uostalom, zar nisi već skuhala sarmu?

Pa jesam.

Dobro, onda ću ja ručati vani.

Eto, pretpostavljam da tako otprilike izgleda život sa psihijatrom Božom koji je sam sebi najzanimljiviji psihijatrijski slučaj. Radi li se o bipolarnom poremećaju, podijeljenoj ličnosti ili samo o nepouzdanoj i ćudljivoj naravi, to će, kad jednog dana provede temeljito znanstveno istraživanje na svom uzorku, Božo pošteno naciji objaviti sam. U obliku poučne knjižice koju će promovirati Tomislav Karamarko.

“Rado sam posegnuo za ovim zanimljivim štivom, jer sam na mnogim stranicama prepoznao sam sebe. Zato, kad mi je teško i kad imam problema s govorenjem istine, donošenjem odluka i dosljednošću, odem do Bože, legnem na kauč i otvorim dušu, a on me onda, kao vrhunski stručnjak, umiri spoznajom da je njemu još gore nego meni. I tako se mi nadopunjujemo. Shvatili smo to one noći kad smo definitivno izbacili Zoku iz igre. On je previše direktan za nas”, bit će iskren, kao rijetko kada, Veliki Toma. Onaj isti Toma koji se zgražao nad Mostom i njegovim nezajažljivim zahtjevima koje “kao čovjek ne može potpisati”. Pa se onda, vođen Zokinim poučkom i pod prijetnjom stranačkog puča, prekobicnuo natrag u igru, ali ne sam. Za razliku od Milanovića, znao je Karamarko koga zvati, kome izglasati proračun, kako zauzdati neposlušne vijećnike u Skupštini Grada Zagreba. Znala je i Autokefalna crkva u Hrvata koga stisnuti, kome zaprijetiti i eto ti, u samo 24 sata, Bože i Tome u zagrljaju i vječnoj ljubavi, kao nekada. Sve se može kad te prosvijetli s oltara i kad te prožme strah od pakla zbog kopulacije s komunjarama, zar ne?

VJEROJATNO ĆE OD ISTOG BIPOLARNOG POREMEĆAJA namah početi patiti i novi mandatar Tihomir Orešković koji je, kao deus ex machina, uletio na političku scenu iz daleke i prijateljske Kanade. Kako će on funkcionirati između Bože i Tome, teško možemo zamisliti. Jer osim samoga sebe, Petrov će morati pitati za savjet i famozno Nacionalno vijeće, a Karamarko stranačke jastrebove, pa će onda priopćiti mandataru što mu je činiti. Ako ih bude razumio. Čovjek, naime, hitno treba na ubrzani tečaj hrvatskog kako bi ga “građevine” čiju podršku želi, mogle bolje shvatiti, bez simultanog prevoditelja. Ukratko, bit će neobično samostalan u svojim odlukama, odličan izbor za spletkarenja bez kraja i konca unutar vlade na koju neće imati ikakvog utjecaja. Jer kao što smo svi primijetili, budući premijer pao je s kule bjelokosne među iskusne političke ajkule (one koje se priviđaju Petrovu) i nema pojma tko je tko i što su mu sve u stanju podmetnuti. Na taj mali detalj možda nisu računali uigrani momci iz stoljetne organizacije OPUS DEI, čijom je zaslugom, po svemu sudeći, farsa oko koalicijskog pregovaranja završila točno onako kako smo davno predvidjeli. Uz malu pomoć sisačkog biskupa Košića i njegovih Facebook poruka. Zbog kojih je Božo problijedio i shvatio da mu je bolje odustati od SDP-a jer će ga inače uvaljati u katran i perje i spaliti, zajedno s javnim bilježnikom kod kojeg je potpisao dokument da neće ni mrtav s ikim u koaliciju. Pa je onda pristao na suradnju, koja nije koalicija, ako vam nije jasno.

I DOK ĆE NOVI MANDATAR u čudu spoznavati notorne činjenice o hrvatskoj političkoj sceni, bit će zanimljivo pratiti njegove neformalne izlaske u javnost, koje će mu zacijelo preporučiti magovi PR-a Domoljubne koalicije. Red je, naime, da predsjednik nove vlade upozna malo svoje “građevine” i seljake koji, prema tumačenju naše predsjednice Kolinde, nisu građani Hrvatske. Tako će, na primjer, Tiho otići na Dolac (bez opasnosti da ga netko prepozna) gdje će mu se obraćati kumice na čistom kajkavskom, prigorskom i šestinskom. Vjerojatno će tom prigodom taj kanadski državljanin i međunarodno priznati stručni domoljub, pribjeći onome što je Ćaća Sanader slikovito opisivao kao body language i snalaziti se uz pomoć vlastita šarma i neupitna komunikacijskog iskustva. U tome bi mu svakako mogao pomoći njegov koalicijski partner Mile Banderos, koji je i sam sebe iznenadio što je dao svoja dva saborska potpisa čovjeku kojeg nikad nije vidio. To se zove nepogrešivi instinkt za preživljavanje, kako na lokalnoj, tako i na nacionalnoj razini! Učite, amateri, učite! A što se tiče suradnje s predsjednicom – s njom će Tihomir Orešković na tečnom engleskom s lakoćom raspravljati o dobrobiti Hrvatske, bez suvišnog hrvatskog. Za taj čudni jezik novopečenom mandataru očito su posebno “potumplana vuha”, jer ako u pet godina nije uspio svladati padeže, teško će mu biti dovoljan cijeli mandat da sam od sebe napiše neki politički govor, a kamoli sudjeluje u nekoj javnoj debati. Na hrvatskom. Možda bi se predsjednica mogla obratiti srpskom kolegi Tomislavu Nikoliću da joj objasni kako su Srbi naučili svojedobno premijera Milana Panića, također uspješnog menadžera u farmaceutskoj industriji, ali iz Amerike, da ne baljezga gluposti na jednako tako čudnom jeziku srpskom. Čovjek je, doduše, na toj poziciji izdržao samo godinu dana. Mala plata, brate, a stalno te razvlače po novinama. Pa kome se to isplati? Bre!? Budući da država nije tvrtka, a i nije patentirala ništa slično Sumamedu, iskreno dvojim hoće li naš Tihomir Kanađanin, raspet između dviju koalicija s bipolarnim poremećajem, biti izdržljiviji. Što kaže pjesma: D FJUČR Z NOT AURS TU SI, KE SERA SERA!

Komentiraj

Source:Zrinka Vrabec Mojzeš