OTROVNA POLITIKA: Uloga skijanja u predsjedničkim izborima

Postoje i oni drugi ljubitelji skijanja na koje HDZ također računa. Oni će, poput Vase, ostati u voljenoj domovini, a svoju kartu za mjesto u dijamantnom šatoru na Snježnoj kraljici na Sljemenu platiti gotovo koliko i sedmodnevno zimovanje u Francuskoj

Zahvaljujući nezgodnom datumu na koji nas je prije dvadeset godina zauvijek napustio neumrli Franjo, izbori u Rvata redovito se preklapaju s božićnim ludilom, nekontroliranim predblagdanskim shoppingom, ponoćkama i petardama, kao i skijanjem na koje tradicionalno odlazi oko 200 tisuća birača visoke platežne moći. Ili onih kreditno sposobnih, gepeka pretrpanih sarmama, smrznutim grahom, čvarcima i sušenim kobasama. Iako je skijaška legenda Janica Kostelić završila karijeru kao državna tajnica za sport u vladi Andreja Plenkovića, ono što ih čini politički zanimljivom grupacijom jest činjenica da ih je, prema procjenama nekih mudrih analitičara, većina orijentirana od centra prema lijevo.

E baš na te skijaške besramnike koji pune budžete stranih država uvijek računa HDZ, dok lukavo smišlja datum drugog kruga predsjedničkih izbora. Tako je najlakše riješiti se tuđih birača i osigurati onih nekoliko postotaka koji obično dijele pobjednika od luzera. Tko zna nisu li prefrigani sljedbenici doktrine Milijana Brkića, nekada Vase, u talu s onim turističkim agencijama koje su davale senzacionalne last minute popuste, bez prava na povrat novca ako se razbolite, umrete ili naprosto želite izaći na izbore. Budući da urbani ljubitelji skijaških padina nisu vojska poput HDZ-tove disciplinirane sljedbe, svatko normalan radije će izabrati odlazak u Austriju, Italiju, mrsku Sloveniju ili Francusku, umjesto da čami u domovini i nervira se pred velikim, malim i srednjim ekranima zbrajajući postotke osvojenih glasova predsjedničkih kandidata u izbornoj noći.

Ne prestajući trabunjati o domoljublju, zajedništvu, vjeri, obitelji, narodu, braniteljima i neumrlom Franji, predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović, u posljednjem tjednu očajničkog juriša na drugi mandat, pozvala nas je da damo svoj glas za pravu Hrvatsku. I ubrzo napravila još jedan legendarni gaf, uputivši rvacke ljude da zaokruže kandidata pod brojem jedan, a to je Zoran Milanović. Građani su se kao pojam u njenom govoru opet negdje izgubili, što vjerojatno pretjerano ne smeta njenim biračima, od kojih je 40 posto samo s osnovnom školom.

Njima je kristalno jasno da svi koji glasaju za Zorana Milanovića predstavljaju, dakako, krivu Hrvatsku. Naime, oni bez dozvole za pljačkanje i uhljebljivanje, koju im garantira članska iskaznica HDZ-ta, i nisu pravi Hrvati, nego neki slučajni okot. Ne mislite valjda da bi Čokolinda njima željela biti predsjednica koja okuplja, a ne dijeli narod? Naravno da ne, jer njena je ambicija i dalje biti na čelu prave Rvacke kojoj je upravo Europska komisija odvalila žestoku šamarčinu zbog neprovođenja reformi u pravosuđu, mirovinskom i zdravstvenom sustavu, a posebno u borbi protiv korupcije. Dakle u svemu onome čime se anemični premijer samozadovoljno hvali u naručenim intervjuima. Toliko se raspištoljio da je po dobrom starom Tuđmanovom običaju počeo optuživati medije da dezinformiraju javnost, pretpostavljajući valjda da su rvacki građani retardirani i da ne vide da je car gol. Usprkos zdravoj pameti, koju ipak pokazuje kolektivni intelektualac, to jest narod kojem se HDZ-ova kraljica gafova neprestano nesuvislo obraća, uljuđeni Europejac Andrej Plenković ne prestaje tvrditi kako ona vodi odličnu kampanju i kako nam je u Rvackoj bolje nego ikada. To je valjda čuo na takozvanoj javnoj televiziji, na kojoj se, baš kao i mračnih devedesetih, ne smiju pojavljivati oni s crne liste nepodobnih, koji bi mogli kritički progovoriti o stvarnom stanju u državi. A na čelu te katolibanske medijske utvrde, glavni ravnatelj programa veliki je ljubitelj skijanja Bruno Kovačević.

Zato se i postavlja logično pitanje predstavljaju li oni koji će zapaliti na skijanje pravu ili krivu Hrvatsku. Budući da Zoka Milanović ne skriva žaljenje što svoju skijašku opremu ove godine neće koristiti, dočim kandidatkinja HDZ-ta najviše voli nogomet, vjerojatno su baš skijaši autohtoni predstavnici krive Hrvatske, koja Čokolindu ionako ne zanima. I zato neka lijepo odu što dalje i ne glasaju uopće. Čemu da se nepotrebno opterećuju građanskim pravima i sudjelovanjem u konzumiranju demokracije?

Da je pravoj Rvackoj voda došla do grla i da aktualnu predsjednicu od nje same i njenog glavinjanja trebaju spašavati teška artiljerija i udarnici HDZ-ta i države, potvrdilo je i nenadano ukazanje Milijana Brkića, nekada Vase, u njenom stožeru. Ufajući se u njegove nadnaravne moći i spektakularne organizacijske sposobnosti, pozvalo ga da spasi kampanju i natjera prave Hrvate na izbore. A on je jasno poručio da su oni koji ne glasaju za Kolindu izdajnici i Jude! Gdje ćeš boljeg poticaja za HDZ-tovu glasačku mašineriju? Budući da Vasu do sada nismo imali priliku gledati kako juri niz snježne padine, jasno je da su mu miliji borilački sportovi i da nije slučajno član uprave Karate kluba Alfa. Pa se zato umjesto po Alpama ovih dana rastrčao ne samo po Ercegovini, već i po Rvackoj. Otišao je malo provjeriti na terenu tko to od njihovih ima hrabrosti ne izaći na izbore i ne fotografirati svoju osobnu uz Kolindino ime koje je zaokružio. Navodno se među prestravljenim ovisnicima o privilegijama kojih su se domogli uz pomoć HDZ-ta, širi zastrašujuća poruka – čuvaj se Vasine ruke! I nemoj da se netko ne pojavi na biralištu! Ili, ne daj Bože, ode na skijanje.

Naravno, postoje i oni drugi ljubitelji skijanja na koje HDZ također računa. Oni će, poput Vase, ostati u voljenoj domovini, a svoju kartu za mjesto u dijamantnom šatoru na Snježnoj kraljici na Sljemenu platiti gotovo koliko i sedmodnevno zimovanje u Francuskoj. Jest da je skupo k’o svetog Petra kajgana, al’ će zato biti viđeni u pravom društvu. Među političkom i estradnom elitom, misicama, sponzorušama, tajkunima, poduzetnicima i Miletovim kumovima, što će prenositi svjetske televizije. Jer, molit ću lijepo, to besmisleno natjecanje na brdu ispod tisuću metara, koje Zagrepčane košta puste milijune kuna i hektolitre vode za umjetni snijeg, gledat će u preko pedeset, sto, petsto, bla bla bla zemalja svijeta. Vridilo je, reći će svi koji dožive svoju sekundu slave dok pijano teturaju niz Sljemensku cestu. Naravno, nakon što su ujutro prije mise i sljemenske utrke uredno glasali. Za koga? Za ZNA SE! Snježnu kraljicu Kolindu! E, to su predstavnici prave Hrvatske. Zbog njih će Andrej Plenković obući sportski elegantnu skijašku jaknu i ozareno mahati zastavicom iz počasne lože, iako više voli košarku.

Tako je smisao ovog velebnog i elitnog natjecanja na Sljemenu, koje je, dakako, inicirao Mile Fontana, u potpunosti postignut. Iako su prije više od sto godina stari Zagrepčanci s drvenim skijama dolazili jesti bažul i piti kuhano vino na Panjevini, sada Crvenom spustu ne smiju ni prismrditi tjednima prije ni poslije zimskih praznika. Ipak se zna što su prioriteti i čemu služi Sljeme! Promociji gradonačelnika, dakako. Skijanje je zahvaljujući njemu postalo sport za odabrane, one koji u dugim bundama, srebrnim šubarama, zlatnim bucama i skupocjenim skafanderima arlauču op op op oop! s masno plaćenih tribina opremljenih dekicama i grijačima. Pa nije to za običnu bagru!

No kad Dubrava, Sesvete i Kozari Bok vide kako je Mile, koji inače ne zna voziti ni plužne zavoje, izliječio provincijski kompleks skijaške pripizdine i doveo svjetske skijaške face na izborni dan u prijestolnicu svih Rvata, svi će pohrliti glasati za Čokolindu. Jer Mile, koji je podržava, obećao im je kanalizaciju i nogometni stadion i nema smisla igrati se s obećanjima vizionara iz Pogane Vlake.

A što će tisuće prevarenih, obespravljenih i poniženih koji o skijanju, pa čak i na Sljemenu, mogu samo sanjati, a ne vjeruju Kolindinom prenemaganju i Plenkijevoj samohvali? Jesu li oni prava ili kriva Hrvatska? Šteta što je Milanović pokazao svoj poznati prezir prema medijima i nije se pojavio na sučeljavanju na N1, koje je tako dugo prizivao. Da je došao, možda je mogao uvjeriti kritično gledateljstvo te televizije da se ipak isplati izaći na izbore. Ovako je dao gušta HDZ-tovcima koji tvrde da je kao poznati neradnik zaspao u devet ujutro. Bilo bi šteta da oni koji nisu otišli na skijanje prespavaju izborni dan. Pa da uđemo u novo desetljeće sa starim jednoumljem na grbači.

Komentiraj