OTROVNA POLITIKA: Sramota u Zagrebu

Već dulje Andrej Plenković je u braku iz računice s USKOK-ovim optuženikom, zagrebačkim pastuhom Milanom Bandićem, i na lokalnoj i na nacionalnoj razini, gdje se međusobno drže za jaja

Prava drama događala se ovog ponedjeljka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, gdje su se HDZ-tovci i bandićevci natezali oko toga tko će politički, a tko financijski profitirati od izglasavanja ili neizglasavanja novog GUP-a, prema kojem bi milijun kvadrata zelenih površina trebalo biti prenamijenjeno u građevinsko zemljište. Kvorum je srušen, oporba napustila Skupštinu, a onda se nesmiljena makljaža produljila i dalje, do sitnih noćnih sati, kada je sjednica pred glasanje naprasno prekinuta.

Za sada – izio vuk magare, jer je predsjednik Skupštine Drago Prgomet očito dobio zadatak provesti volju velikog vođe Andreja Plenkovića ovako ili onako. I dok se cijeli planet bori protiv klimatskih promjena i spašava ono što se od ugrožene prirode još spasiti da, građani Zagreba bore se protiv betonizacije gradskih pluća i samovolje faraona iz Pogane Vlake Mileta Fontane, kojem uljuđeni i navodno pošteni predsjednik Vlade i HDZ-ta drži ljestve iz sitnosopstveničkih razloga. Nakon svega, postavlja se logično pitanje koje glasi: kako pristojni ljudi, a uvaženi doktor Prgomet to jest, ili je barem bio, pristaju sudjelovati u takvoj gadljivoj farsi koja većinu Zagrepčana tjera na povraćanje?

Neopisiva lakoća nedonošenja odluka, toliko tipična za mandat anemičnog premijera Plenkovića, dostigla je tako svoj vrhunac u sramotnoj političkoj trgovini oko višestruko kontaminiranog Generalnog urbanističkog plana, kojem se protive i javnost, i mediji, i struka. Zahvaljujući genijalnoj ideji o kupovanju vremena amandmanima koje onda treba odobriti Ministarstvo graditeljstva na čelu s HNS-ovim Predragom Štromarom – čemu je Mile, lukav kao prerijska lisica, doskočio sa svojih sedamdeset prijedloga o uništavanju livada i parkova, da bi ih onda isto tako iznenada povukao – agonija oko izglasavanja GUP-a nastavlja se unedogled. Ili možda do završetka unutarstranačkih izbora u HDZ-u.

S kim si, takav si, kaže stara narodna. A već dulje Andrej Plenković je u braku iz računice s USKOK-ovim optuženikom, zagrebačkim pastuhom Milanom Bandićem, i na lokalnoj i na nacionalnoj razini, gdje se međusobno drže za jaja. Taj protuprirodni blud koji nema veze s voljom birača, već je rezultat njihove obostrane nastranosti, dosegao je točku u kojoj im obojici javnost poručuje: DOSTA JE! Ili, što bi rekla hrvatska veleposlanica u Misiji pri EU-u u Bruxellesu Irena Andrassy: Good riddance!

Jer javnost nije veslo sisala i nikakvi oglasi plaćeni novcem poreznih obveznika neće ih uvjeriti u Bandićevu istinu. Kao što ih više ništa ne može uvjeriti u to da Andrej i njegovi jarani nisu umočeni u mutne poslove gradonačelnika koji gazduje rvackom metropolom kao da je njegova vlastita prćija.

Naime, kao što su svi s dva neurona u glavi odavno prognozirali, na zagrebačkom GUP-u testiraju se premijerovo osobno poštenje i integritet, što su mu jasno poručili i brojni stranački drugari kojima se više ne da gutati Miletova govna zbog viših interesa HDZ-tova vodstva.

A osobito nakon što se čak i struka, inače poznata po hrvatskoj šutnji, odnosno sve udruge arhitekata i urbanista Hrvatske, jasno i glasno ustobočila protiv predviđenog silovanja urbanizma i otvorenim pismom premijeru zatražila donošenje novog GUP-a, jer je postojeći toliko zagađen prljavim interesima da je izgubio svaki smisao i vezu s onime o čemu je vođena javna rasprava.

Unatoč svemu, Andrej Plenković, onako civiliziran i uznosit, uporno podcjenjuje inteligenciju svojih sugrađana, do čijeg mu je interesa očito stalo k’o do lanjskog snijega. Jer da mu je i do čega stalo osim do ostanka u sedlu Vlade i HDZ-ta pod bilo koju cijenu, onda bi možda razmislio o prosvjedima na kojima se već treći put zaredom okuplja sve više i više protivnika Manhattana na Savi, uništenja Hipodroma i pogodovanja Miletovim sumnjivim investitorima iz Dubaija.

A možda bi i s malo više interesa pratio ono što objavljuje Dario Juričan, koji je u svojim provokativnim performansima otkrio više netransparentnih radnji rezača etiketa, odnosno Milana Bandića, nego sve pravosudne institucije zajedno.

Budući da je bio u Portugalu, na sastanku famozne skupine Prijatelja kohezije, premijer na prosvjedima protiv “klijentelističkog sustava koji guši i devastira Zagreb” očito nije primijetio transparente sa svojom fotografijom na kojima jasno piše: „Meet the Major’s partner!“ Što nije jasna poruka samo Miletu, već i njemu osobno i politici koju vode on i njegovi poslušnici u zagrebačkoj organizaciji HDZ-ta. Uskoro će valjda i oni morati dolaziti na sjednice Gradske skupštine okruženi zaštitarima, kao i zagrebački gradonačelnik. Jadna ti je vlast koja se boji gnjeva vlastitih građana!

Je li moguće da je premijer toliko zaslijepljen svojom velevažnom ulogom među Europćanima i u Vatikanu kod Pape, da ne vidi kako mu u Zagrebu izmiče tlo pod nogama. I badava mu sva obilaženja Dalmacije, Slavonije i Like, kada sve tamošnje županije zajedno ne mogu skupiti toliko birača na sljedećim parlamentarnim izborima kao jedan jedini grad Zagreb. Tko izgubi Zagreb, izgubio je izbore – to je činjenica o nakaradno centraliziranoj Rvackoj koju je Plenki, onako mudar, već odavno morao spoznati.

Kako to da nije ništa naučio iz europskih i predsjedničkih izbora, kada su mu birači u rvackoj metropoli odvalili glasnu šamarčinu zbog koje je popušio i jedne i druge? A upravo je tu najvidljivija štetočinska koalicija s Miletovom strankom BM 365, koju mu ne samo tuđe, već i vlastito biračko tijelo ne može oprostiti. Zanemarimo ideološke podjele i natjecanja u pravovjerju i domoljublju – u Zagrebu je na djelu legalizirana korupcija koja smrdi do neba, gore od Jakuševca i smeća nagomilanog po kvartovima.

A sve to Plenkiju će sladostrasno staviti na nos napaljeni stranački izazivači, koji mu vade crijeva i rade o političkoj glavi. Nije li apsurdno da se predsjednik HDZ-ta i Vlade doveo u situaciju u kojoj se desničarski pretorijanci opasnih namjera i ideja otvoreno protive koaliciji s Bandićem i naslađuju vlastitom navodnom dosljednošću i poštenjem?

Zar mu do sada nije doprlo do mozga da su Kolindu Nacionale – koja je poput Marilyn Monroe zavijala „Happy Birthday“ na gradonačelnikovom rođendanu, a onda najavila i da će mu nositi kolače u zatvor ako ga ikada osude – građani Zagreba kaznili glasanjem za Zorana Milanovića?

A sada bi, za početak, Andreja mogli kazniti članovi vlastite stranke glasanjem za Miru Kovača, Davora Ivu Stiera i Ivana Penavu, takozvanu trojku za promjene. Osobito nakon što je i Milijan Brkić, nekada Vaso, izišao iz ormara i javno im pružio podršku, optuživši premijera da njeguje kult ličnosti. Time očito počinje strasna i emotivna unutarstranačka kampanja koju je najavio HDZ-tov glasnik loših vijesti Gordan Jandroković Njonjo.

Uostalom, možda je Plenkiju nebitno kako će Zagreb izgledati u budućnosti kad ionako namjerava živjeti negdje drugdje, jednom kad HDZ izgubi parlamentarne izbore. Na primjer u Bruxellesu, Strasbourgu ili Parizu. Pa što ga onda briga što će biti s Hipodromom, smećem i podzemnim garažama, kao i koje će zelene površine Mile zabetonirati? Nakon novog manevra kojim je Andrej Plenković još jednom dokazao da mu je više stalo do vlasti nego do sprečavanja totalne devastacije Zagreba u interesu rodijaka i kumova Mileta Fontane, poruka koju mu šalju mediji i javnost mogla bi se kratko i jasno sažeti u: SRAMI SE! Jer to što se događa u glavnom gradu bila bi sramota i za nekog operetnog diktatora u banana državi, a kamoli za istaknutog člana Europskih pučana, velikog pouzdanika Angele Merkel i predsjedavajućeg Europskim vijećem, koji se diči čistim rukama, poštovanjem europskih vrijednosti i vladavine prava. Dakako, kada nisu njegova guzica i Bandićevih 11 žetončića u pitanju! Jedino kako bi Andrej mogao pokušati sanirati već počinjenu štetu jest da njegovi zagrebački puleni u Gradskoj skupštini sruše GUP. Pa makar Bandić skinuo rukavice i promijenio ploču, kako mu je javno zaprijetio. A za to, osim fakulteta i poznavanja pet jezika, treba imati i muda. Koja premijeru kronično nedostaju. Svoja sramotna kalkuliranja s opstankom kvarnih ministara do sada je uspio politički preživjeti. Pitanje je hoće li preživjeti ovu sramotu u Zagrebu. Što se tiče građana, odgovor je jednostavan. Neće!

Komentiraj