OTROVNA POLITIKA: Splitski sexgate

Je li tom gelipteru koji se dao navući na takvu provokaciju i koji se očito ne zna ponašati u skladu s funkcijom kojoj teži, doista mjesto u ozbiljnoj gradskoj vlasti, čiji je plan iz korijena promijeniti način upravljanja Splitom i obračunati se s mafijom?

Tko je mogao sanjati da će se kampanja za prijevremene lokalne izbore u Splitu pretvoriti u prvorazrednu seks-aferu! Tim više što je izbore svojom ostavkom izazvao dosadašnji gradonačelnik Ivica Puljak, pomalo uštogljeni doktor nuklearne fizike kojeg i uz najbujniju maštu teško da itko može povezati s nekim raskalašenim seksualnim ponašanjem. Recimo, s bičem i mamuzama, u ženskim halterima, dok svoje nedolične fotografije šalje nepoznatim obožavateljicama na web stranicama za upoznavanje u komšiluku.

No, eto ti ga vraže! Ni pazar, ni autobusni kolodvor, ni istočna obala, ni regulacija kaosa u prometu, ni uklanjanje štandova, ni gradske garaže nisu toliko užarili medije ko dopisivanje dvojice Puljkovih suradnika – Luke Baričića i Bojana Ivoševića – s bujnom Aleksandrom i navodno maloljetnom Milicom iz Srbije na društvenim mrežama. Što bi se reklo: postali smo svet! Za razliku od europskih ili američkih, ni rvacki mediji ni politički oponenti uglavnom se nisu bavili lascivnim nestašlucima stranačkih i nestranačkih kandidata, već se nastojalo iskopati što više blata iz sfere korupcije i nepotizma, bespravne gradnje, lažnih doktorata, namještanja poslova kumovima i rodijacima, što je uobičajeni sport u našem regionu.

A to što netko šara u braku, ima izvanbračnu djecu, treću ženu trideset godina mlađu ili drpa tajnice, uglavnom nije bila tema. Zašto? Pa zato što se u jednoj katoličkoj zemlji kakva je Rvacka to podrazumijeva. A Bože moj, svi smo mi od krvi i mesa, a griješiti je ljudski. Osobito ako imaš sreću da si rođen kao muško pa za tebe vrijede neki drugi standardi. Zato se lijepo čovjek ode ispovjediti nedjeljom, iskreno se pokaje, posipa pepelom, pojede hostiju, izmoli par Očenaša i Zdravomarija, uplati kakvu izdašnu donaciju Crkvi i stvar je riješena.

Uostalom, iz iskustva znamo da su porocima najčešće skloni najgrlatiji branitelji obiteljskih vrijednosti sa zlatnim križinama oko vrata, koji se na sva zvona busaju u svoja vjernička prsa i s gnušanjem osuđuju proklete bezbožnike koji svojim liberalizmom ugrožavaju rvacku tisućljetnu konzervativnu i patrijarhalnu tradiciju. Takvih, logično, najviše ima u najvećoj stožernoj demokršćanskoj stranci desnog centra, čitaj – u HDZ-tu, u kojoj se i našlo najviše preobraćenika koji su iz komunizma, bez pardona, pretrčali ravno u tuđmanizam. I naglo postali uzoriti katolici koji se drže Biblije ko pijan plota, usput mažnjavaju sve što stignu i mijenjaju ljubavnice ko čarape.

Kod protestanata je malo zajebanije, tamo to s Očenašima i Zdravomarijama ne pali, oni ne prihvaćaju sakramentalnu ispovijest kao način pomirenja s Bogom pa se svatko sa svojim grijesima mora batrgati kako god zna, dok oprosta u Crkvi nema. Neće im oprostiti ni puritansko biračko tijelo, koje od svojih političara očekuje da budu moralne vertikale, odnosno da takva barem bude njihova slika u javnosti. Ako i varaju svoje bolje polovice, posjećuju kupleraje ili se upuštaju u cybersex, to je njihova stvar, dok se ne sazna. Zato u američkim kampanjama toliko i ruju za mračnim tajnama iz kreveta republikanaca i demokrata i zato su se globalno poznati moralni prijestupnici među američkim predsjednicima, poput Billa Clintona ili Donalda Trumpa, iz petnih žila trudili dokazati da sve te misice, manekenke, starlete ili pripravnice lažu ko psi o neprikladnim odnosima s njima kao oženjenim uglednicima ili nedajbože šefovima.

Istina je, mi nismo tako daleko dogurali, ali seks je konačno postao vruća roba i na rvackim izborima, pa makar i lokalnim. I to je nešto. U toj splitskoj seks-aferi bez seksa naivni protagonist postao je Luka Baričić, bivši gradski vijećnik stranke Centar, cijenjeni intelektualac, jedan od organizatora splitskih prosvjeda za kurikularnu reformu i Marša za znanost, inače osoba s invaliditetom. To je svemu dalo jednu drugu, prilično mučnu dimenziju. Dok su svi ostali ispali glupi, licemjerni i pokvareni, a ne tamo neki napaljeni jebači.

Glup je, kao prvi, ispao Bojan Ivošević, dosadašnji neukrotivi zamjenik splitskog gradonačelnika koji se već proslavio izljevima svog neobuzdanog dalmatinskog temperamenta. A kojeg Puljak iz samo sebi poznatih razloga beskompromisno i tvrdoglavo brani i zbog kojeg se i ide na nove izbore. Jer Ivošević stvarno mora biti glup da se, nakon funkcije koju je obnašao i usred izborne kampanje, upušta u seksi dopisivanja s nepostojećom Milicom kada bi svakom s dva neurona u glavi bilo jasno da se radi o namještaljci, i to lošoj.

Glup je ispao, da prostite, i uvaženi profesor Ivica Puljak, koji se trebao ispričati javnosti zbog Ivoševićeva, najblaže rečeno, nedozrelog i neodgovornog ponašanja na internetu, osobito nakon što je u nepismenoj prepisci simulirano da se radi o maloljetnici. Jer, htio – ne htio, Bojan Ivošević je javna osoba i sve što radi više nije samo njegova vlastita prćija. Da ne kažemo da ga je Puljak nakon ovoga mogao i povući s mjesta kandidata za svog zamjenika, jer ovako ispada da ga Ivošević nečim ucjenjuje i drži za jaja.

Objašnjenja da je to privatni život, da Ivošević nije ništa ukrao i nije ni na koji način oštetio Grad Split i njegov proračun svakako stoje, no je li tom gelipteru koji se dao navući na takvu provokaciju i koji se očito ne zna ponašati u skladu s funkcijom kojoj teži, doista mjesto u ozbiljnoj gradskoj vlasti, čiji je plan iz korijena promijeniti način upravljanja Splitom i obračunati se s mafijom i njenim nasljeđem? Nitko ne sumnja u Ivoševićevo poštenje, ali s rasuđivanjem i samokontrolom čovjek očito ima problema, usprkos tečaju komunikacije i obuzdavanja bijesa koji navodno pohađa.

Posve druga priča su licemjeri i moralizatori koji se javno naslađuju i snebivaju nad ovim seks-skandalom ne bi li zagrabili koji politički bod, kao da sami nisu do grla umočeni u blato i kaljužu. Naprimjer, vječni pretendent na mjesto gradonačelnika Splita Željko Kerum, koji puca od ćudoređa, osebujni populist poznat po prostačenju u svakoj prilici, smjerni katolik koji je ‘ladno ostavio prvu ženu da bi sreću potražio s mlađom i ljepšom, na sva usta zgraža se nad „retardima“ koji su posljednjih godinu dana vodili Split. Inače, neke svoje aktivnosti dok je bio na čelu grada svojedobno je slikovito opisao novinarima: “A šta da vam kažem, jebem ko Hektor, svake godine po jedno dite.” Budući da jebe ko Hektor, iza njegova razornog mandata Split je ostao dužan ko Grčka. Ali to mu je sveti Ante, na kojeg se uporno poziva, već oprostio. Jer je izgradio križ od 13 metara na vrhu Marjana, za koji radovi izvođačima također nisu do kraja plaćeni.

Zgraža se, naravno, i nestranački kandidat HDZ-ta, uvaženi znanstvenik i doktor za spavanje Zoran Đogaš, kojeg je „duboko potreslo ovo što se dogodilo”. Kao da ne zna s kim se i u što upustio. I kao da ne zna da je Kerum godinama bio vjerni partner HDZ-ta i dijelio vlast i slast u Splitu, koji je danas u stanju kakvom jest.

I Veliki vođa HDZ-ta i Vlade Andrej Plenković također je sa svojih nedodirljivih visina osudio poruke Puljkovih suradnika izmišljenim curama iz Srbije i u njima vidi sramotu koju se ne smije tolerirati. Kao da on ne tolerira malo krupnije prijestupnike u svojim redovima, koji su počinili nešto veći grijeh od glupave prepiske na društvenim mrežama. Odnosno, prepiska se u slučaju HDZ-tovaca obično odnosi na ozbiljan kriminal i trpanje javnih para u vlastite džepove, a ne na dogovaranje sladoleda na rivi.

Ukratko, tko god da je navukao protagoniste u ovu seks-aferu kojoj je cilj bio izbaciti Puljka i Ivoševića iz igre, mogao bi ispasti jako glup. Taj očito ne zna gdje živimo, s obzirom na to da takve seksualne insinuacije, suprotno njegovu očekivanju, mogu sasvim naprotiv – podići rejting ulovljenim političarima. Da je Clinton, naprimjer, bio francuski, srpski ili možda rvacki predsjednik, vladao bi šest mandata. Ali da su umjesto Aleksandre i Milice u vruću seksi prepisku bili uključeni Aleksandar i Milan, i to još maloljetni, e to bi bio skandal! Ovako bi čak i Puljak, koji nema ništa s tim, mogao na koncu ispasti frajer pa od svega i politički profitirati.

Komentiraj