OTROVNA POLITIKA Postdiplomac Vaso

Dok se Vaso znoji, koalicijski potencijal HDZ-a NEZAUSTAVLJIVO PADA, a dojučerašnji članovi Domoljubne koalicije pretrčavaju Zoki ili napuštaju sami sebe

E Milijane, Milijane, jadna li ti majka. Taman si sve lijepo posložio, preobukao kaput, maknuo se od Velikog Tome u pravom trenutku, kad te ubiše krediti. Brkiću, nekada Vaso, ti si zapravo hodajući politički mrtvac, ali toga još nisi svjestan, rekao bi Stipe Mesić. Kud si iš’o posuđivat’ pare od nepouzdanih ljudi, koji zinu čim ih stisneš? A lijepo ste se dogovorili da kredite HDZ-et nikada neće ni vratiti, jer ima drugih usluga kojima se to moglo ispeglati, zar ne?! I baš su se morali raspričati ti tipovi iz PPD-a, DIV-a i Vijadukta, sad kad se treba uguziti novom Šefu, koji pokazuje neke čudne tendencije k transparentnosti financiranja stranke. “Pa dobro, Andreju, majku mu! Što si navalio ispitivati otkud te pare? Rek’o sam ti da je sve po zakonu!” branio se negdje Vaso, dok je uglađeni Andrej dizao obrve. Nezgodan neki tip, naučio sve trikove u tom Bruxellesu, ne možeš ga ispreskakat! Sa svakim lijepo, ni s kim iskreno – to su temelji stoljetne dubrovačke diplomatske mudrosti, čije postulate Plenki upravo primjenjuje na Vasi i Predsjedništvu HDZ-eta, u kojem sjede svi do jednog Karamarkovi kućni ljubimci. Koje će blago i bez prevelike buke jednog po jednog posmicati, kad dođe vrijeme. Odnosno, kad prođu parlamentarni izbori.

NAKON ONIH UNUTARSTRANAČKIH koji neodoljivo i opet podsjećaju na izbore za druga Tita! Jedan čovjek, jedan glas, jedan kandidat, jedan predsjednik! Kojeg se čak i Haso prepao i odlučio rovariti iz sjene. Predsjednik koji se neće odreći svojih ovlasti, dok cvate tisuću cvjetova unutarstranačke demokracije. Svjestan je toga i do sada nezamjenjivi Milijan, dok ga mediji nemilo rastežu. Kao da mu to nije bilo dosta, nego mu se, nakon mjeseci šutnje, odmah nakalemilo i ono prokleto Stručno vijeće Visoke policijske škole sa svojom nebuloznom odlukom o poništenju diplome. Za koju će se Vaso boriti pravnim sredstvima, jer se usred predizborne igre unutar i izvan stranke, taman nameračio upisati postdiplomski studij. Magistar Vaso, to je oduvijek želio postati. Magistar stranačkih spletkarenja! Baš se mislio baciti na znanstvenu karijeru, a sada mu Vijeće uništilo snove. Eto kakvi su ti ljudi. Da ga je Toma svojedobno postavio za ministra policije, je l’ bi se usudili tvrditi da je prepisao diplomu? Ha?! Šutjeli bi k’o zaliveni i mazali se vazelinom, a ovako… Što ti je čovjek bez vlasti?! Otirač za cipele u rukama nadaleko cijenjenog ‘rvatskog pravosuđa. Koje se baš probudilo, izuzelo sutkinju Jasnu Smiljanić iz trakavice o Sanaderu, a onda i podiglo optužnicu protiv Đure Gavrilovića i njegova ratnog profiterstva! Da ne povjeruješ koliko su efikasni čim nanjuše moguće promjene u vladajućim strukturama. Koje bi možda mogle pomesti i nekoga od njih.

I DOK SE VASO ZNOJI, koalicijski potencijal HDZ-eta nezaustavljivo pada, a dojučerašnji članovi Domoljubne koalicije pretrčavaju Zoki ili napuštaju sami sebe. Napustili ljubavnika Ivana Tepeša i kolegu Peru Ćorića. Kud će, što će ako ih i Plenki napusti, još ne znaju ni sami. Morat će svoj parazitski život nastaviti negdje drugdje, samo što više neće biti pod reflektorima medija. A to boli! Možda bi Tepeš ipak mogao u Europski parlament? Pa nek’ tamo urla “za dom spremni” i baca kokarde po klupama EPP-ovaca. Martin Schulz dočekat će ga zacijelo s odobravanjem! A i Hrvatska će se Europćanima pokazati u pravom svjetlu, sada kada se Plenković, sasvim neuobičajena pojava s desnice u Hrvata, vrati doma.

KAKO PLENKI STISNUT OKOLNOSTIMA namjerava ulijeviti prema centru, Zoka je upravo odlučio udesniti i dodvoriti se narodu, s kojim se baš nije navikao družiti i čije se pretjerane blizine inače grozi. U tome bi mu trebao pomoći neodoljivi Krešo Beljak, onaj kojeg voli svaki seljak, prema kojem je odlučio biti široke ruke. Je li Beljak toliko potentan partner da su u stvaranju Narodne koalicije SDP-ejci baš morali šutnut Laburiste, vidjet ćemo na izborima. No iskustvo govori da će se sindrom rogova u vreći nastaviti i u toj kombinaciji. Kako Milanović misli pomiriti stavove Marijane Petir i, na primjer, Vesne Pusić, bez da netko nekoga otruje, bit će zanimljivo pratiti. Još ako mu se pridruži Mile Banderas, koji je pragmatičnim potezima prošloga tjedna nadmašio samoga sebe, taj ideološki čušpajz bit će nemoguće provariti. Kako izgleda Crni vrag? To je svojedobno jedini znao Franjo Tuđman, kojem su se priviđali i zeleni, žuti i crveni, a u novije doba najbolje je o tome informiran eto baš Mile Banderas. Sad bi i s Crnim vragom na vlast, naravno, isključivo zbog dobrobiti Hrvatske. I sebe samoga… A da Vrag možda nema prosijedu kosu, loš ten i još gore manire? Da ga nije svojedobno Mile tužio zbog klevete i kleo se da s njim nikada ni mrtav neće ući ni u tramvaj, da bi sad povukao tužbu? Ah, da, bilo je to prije no što je Zoki rejting porastao za 10 posto. Mam se druga slika kaže, rekli bi Gruntovčani. I zato se Banderas lukavo i otvoreno nudi na tržištu, s još nekoliko lijevih otpadnika koji također pikiraju na centar. Svi oni će zajedno delati po tunelima i čuvati preko ljeta kućne ljubimce, ne bi li privukli što više onih koji razočarani mostovljanima i Ivanom Viliborom ne znaju za koga bi. Dakle, ako imate psa ili mačku, a htjeli biste na more, pozvonite u Bužanovoj 4.

AKO NEMA MILETA DOMA, vjerojatno dežuraju Radimir Čačić ili Ivo Baldasar. Ako nije otvorio pseći hotel u svom stanu u Splitu, gdje ga je Zoka baš raspustio. I dok se oko narodski osviještenog Milanovića skupljaju kao muhe na drek i oni koje nije priželjkivao, a Plenki se artikulirano bavi turnejom po županijama, dotle HDZ-ovi ministri koriste svoju tehničku funkciju do jaja i nastoje napraviti što je više štete moguće. Smjenjuju, imenuju, zapošljavaju. Po sistemu spaljene zemlje. Hodajuća provokacija, ministar Haso koji traži vještačenje nad Tomićem kako bi dokazao da nije retard, pojavljuje se gdje stigne, od izložbi do Dubrovačkih ljetnih igara, daje intervjue, slika se po novinama, očito u strahu od povijesnog zaborava u koji će uskoro upasti. Šteta što mu neki pomidor nije doletio u glavu dok je stajao u svečanoj loži ispred Orlandova stupa i slušao onu: O lijepa, o draga, o slatka… Bilo mu je to tri u jedan. Prvi, zadnji i jedini put. Sljedeće godine neće ga nitko zvati, osim možda sudovi. Sličnu hiperaktivnost u tehničkom stanju pokazuje i HDZ-tovo čudo iz Rijeke, ministar Šustar, koji je odlučio zapišati sve što može. Ne samo kurikularnu reformu, već i Veleučilište u Kninu! Što ne bi imenovao novo povjerenstvo za analizu strategije obrazovanja, smjestio prijatelja iz Komunalnog i sestru Josipe Rimac u upravu Kninskog veleučilišta, još dok je u sedlu! Kad je bal, nek’ je bal! Jednom si ministar!

I naš tehnički premijer na apaurinima Tihomir Orešković odlučio je koristiti sve blagodati svoje pozicije i uštedjeti na ljetovanju brojne si obitelji. Šteta bi bilo da državna vila u Rijeci zjapi prazna dok premijer ne zna što bi sa sobom. Pa se uselio da porazmisli o reuformama. I douk razmiušlja, druži se s građevinaouma, pije pivo i šeće ženu! Čovjek je hedonist – uzmi sve što ti život pruža, pa što košta da košta. Porezne obveznike. Keep calm and govern on! Ostanite hladni i vladajte na – tu će krilaticu Tim iskoristiti do kraja, dok ga Teva opet ne pozove! Ako nacija ne zna zašto je došao i što je radio u Hrvatskoj – Tim zna! A Božo Petrov?

Komentiraj

Source:Zrinka Vrabec Mojzeš