OTROVNA POLITIKA Od Ine do pakla i natrag

Na domaćoj političkoj sceni, kako u SDP-u, tako i u HDZ-u, NITKO NEMA MUDA REĆI ili, nedajbože, predložiti Velikom Šefu da odstupi, iz moralnih i političkih razloga

Naočita pojava prvog potpredsjednika Vlade Tome Karamarka i njegov nepatvoreni osmijeh, kao i prirodna duhovitost, privukli su milijunsko gledateljstvo svih nacionalnih televizija u Hrvata, dok je on u akciji saniranja štete u aferi JOZO-MOL uvjeravao novinare da afere uopće nema. Maštovita objašnjenja tko mu je sve podmetnuo i s kojim mu je motivima ugrozio obiteljski mir i sreću, bila su toliko uvjerljiva da je drugarčina Milijan Brkić, nekada Vaso, odlučio sanaciju uzeti u svoje ruke i pokazati Šefu kako se stvara privid jedinstva i sloge među redovima nervoznih HDZ-tovaca. Kakve podjele, kakvi bakrači?! Zna Vaso da je napad najbolja obrana pa je odvalio nekoliko šamara lijevo i desno, a naročito je odjeknuo onaj namijenjen ljutitom protivniku u redovima vlastite koalicije Vlahi Orepiću, za čijom pozicijom još uvijek samozatajno žudi. Nije štedio ni Božu Petrova, kojem je poručio da se prihvati posla, ni prvog hrvatskog kemičara Tima, diskretno ga upozorivši da ima slušati one koji su ga postavili. Naravno, nije to radio samo iz čistog altruizma, budući da su baš zbog Joze Petrovića i njegova miješanja u stranačko kadroviranje i nastale trzavice u Tominoj i Vasinoj sretnoj vezi. Lukav kakav jest, Milijan je stao u obranu bratstva i jedinstva u HDZ-etu prije svega zbog ambicije da postane zamjenik predsjednika stranke na izborima krajem ovoga tjedna, a bude li potrebno – i da je svojom čvrstom rukom i preuzme jednoga dana ako Toma baš totalno zabrlja.

NAIME, U STRAHU OD NOVIH kompromitirajućih ugovora megauspješne agencije Drimia koji bi mogli osvanuti po medijima, ljutiti HDZ-tovci navodno bi se rado riješili Tome, prema onom Sanaderovu scenariju: “Doviđenja i hvala na suradnji!” Jer ma koliko bili opčinjeni činjenicom da su kao na vlasti, ipak naslućuju da je ovo što se događa nova Fimi media, koja bi mogla imati slične razarajuće posljedice za HDZ kao stranku, ali i za svakog od njih. Zato ih sve više mrmolji sebi u bradu da bi se na Karamarkovu mjestu maknuli i dali ostavku, da ne bi čekali presude Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa i da su taoci njegovih prčija na štetu interesa Hrvatske. Ali, eto, kako u SDP-u, tako i u drugoj stožernoj stranci na domaćoj političkoj sceni nitko nema muda reći to glasno ili, nedajbože, predložiti Velikom Šefu da odstupi, iz moralnih i političkih razloga. Čudan je taj stranački strah za vlastite guzice koji bi se možda mogao riješiti autogenim treningom. I zato, za sve one koji se tresu kada Karamarko prođe pokraj njih i prostrijeli ih svojim prodornim pogledom ili možda dok frflja svoje nerazumljive rečenice, imam koristan savjet! Navodno postoji odlična vježba za savladavanje iracionalne fobije od autoriteta: državnih, lokalnih, poslovnih, privatnih… Zamislite objekt svoga straha na zahodu! S tvrdom stolicom ili proljevom i spuštenim gaćama. Zatvorite oči i predočite si tu sliku. Velikog Tomu s iskolačenim očima, u stanju napetosti! Vaš strah će se zacijelo istopiti i tako osnaženi, moći ćete glasati po svojoj savjesti, kako na stranačkom saboru, tako i u onom hrvatskom. Jednostavno, zar ne? Dragi HDZ-ejci, ako odlučite poraditi na sebi, znam nekoliko praktičnih tečajeva koje možete pohoditi, pri čemu na velike grupe možete dobiti popust!

NO OVA UZNEMIRUJUĆA SITUACIJA ostavila je traga i na psihi saborskih zastupnika. Iznenađeni i uvrijeđeni svim tim aferama, kao i samostalnim izletima mostovljana koji su po raznim medijima nedvosmisleno osuđivali javno-privatno partnerstvo Tome i MOL-a i poručivali da svatko treba snositi odgovornost za svoje postupke, pripadnici vladajuće većine odlučili su si dodijeliti tjedan dana zasluženog odmora. Pa zar nisu već dva puta uspjeli sakupiti kvorum i izglasati dvije značajne odluke: onu o ukidanju Ureda bivšeg predsjednika Mesića, kao i onu kojom su odbili izvješće pučke pravobraniteljice? I jedna i druga nesumnjivo će pridonijeti daljnjem duhovnom, gospodarskom i civilizacijskom napretku Hrvatske na čijem su se miniranju maksimalno upregnuli otkad su se na jedvite jade konstituirali. Da ne spominjemo crnčenje uvaženog akademika Reinera koji je čak uspio izbaciti Darka Stazića iz Sabora jer je bio bezobrazan! Molit ću lijepo! Takav demokratski napor iziskuje odmor i sakupljanje snage za nove radne pobjede u teškom i neprijateljskom okruženju i zato su svojim umornim tijelima odlučili omogućiti cjelotjedni raspust za Tijelovo, o kojem većina Hrvatina i vjernika iz vladajuće većine nema blage veze zašto se slavi. Ali ako je Autokefalna Katolička crkva u Hrvata odredila da je to državni blagdan, ima da ga proslavimo kako valja! Tri dana prije i četiri poslije, da nam Bog ne bi uzeo za zlo!

Dotle je, uoči Tijelova, gospođa Željka Markić svojim tijelom branila ideje naprednog pokreta U ime obitelji na prigodnom maršu. Budući da njenu tvrtku SerMon Cro sponzorira nekadašnja Timova farmaceutska kompanija Teva koja je omogućila posrnulim Hrvaticama i ostalim građankama Republike Hrvatske da kupuju pilulu za dan poslije, nećemo joj to previše uzeti za zlo. Dakle, drage Hrvatice, nemojte na abortus, samo svratite do apoteke u kojoj se prodaju proizvodi iz Tevina asortimana i vaši problemi bit će riješeni! S pozicija gospođe Markić to je vrlo pragmatičan čin, jer biznis je biznis, a vjera je vjera, zar ne? Bogu Božje, a Željki Markić Tevino! IC OKEJ! Ne znam samo kako je supruga našeg premijera Tima, gospođa Orešković (koja navodno nosi visoki čin unutar nevladine udruge Opus Dei) podnijela činjenicu da je u “Hodu za život” stupala zajedno s ratnim zločincem Darijem Kordićem, osuđenim, između ostalog, i za smrt jedanaestero nevine dječice, dok su pred njenim očima privedene mlade aktivistice koje se ne slažu s militantnim pohodom na slobodu mišljenja i prava žene na izbor? Supruzi onog drugog premijera iz Kanade, Justina Trudeauta, koji je nažalost i ostao u Kanadi, tako nešto se ne bi moglo dogoditi jer se on zalaže za slobodan izbor svake žene i kaže da nije na državi da određuje što će žena učiniti sa svojim tijelom. UZ DUŽNO POŠTOVANJE uvjerenjima koje zastupa, gospođa Orešković ipak bi morala znati da više nije privatna osoba i da njene pomalo agresivne izjave u mikrofone državnih televizija ne pridonose slici demokratske i napredne Hrvatske, o kojoj se možda toliko i ne raspravlja na zornicama i molitvenim doručcima koje organizira. Tamo se vjerojatno malo više priča o paklu i tko će sve u njemu završiti. Veliki Toma ili Zoka Milanović – ili obojica.

Kad smo već kod toga, otkad se Nacional grubo umiješao u bračnu idilu prvog potpredsjednika Vlade i počeo čačkati po Ini, on ni o čemu drugome i ne razmišlja, osim o paklu u koji bi poslao cijeli SDP! Kao nekad neumrlom Franji, priviđaju mu se crni, zeleni i žuti vragovi i jedino ga muči hoće li s njima u isti odjel ili postoje različite uprave kod Nečastivog, određene prema političkom uvjerenju.

NO U SVOM TOM CRNILU ima i jedna dobra vijest! Naime, dok se na državnoj razini mostovljani i HDZ-ejci očima ne mogu vidjeti, po općinama, selima i gradovima cvate ljubav. I to muška. Koliko je snažna i iracionalna, možda najbolje dokazuje slučaj predstavnika Nezavisne liste mladih u Vrgorcu kojeg je zguza u muškom WC-u napao brat čelnika vrgoračkog HDZ-a Mate Primorac. Ta strast bila je toliko žestoka da je jadni Ante doživio i fizičke ozljede. Vjerojatno su obojica dobili packe od svojih šefova jer nije zgodno da se vole po zahodima ako mogu javno. Ipak smo mi demokratsko društvo koje poštuje različitosti i pravo na istospolnu ljubav. Samo dok se ne žene i ne usvajaju djecu. Sreća u nesreći je da u ovom slučaju ne trebaju pilulu za dan poslije! A ne moraju ni na abortus! Amen.

Komentiraj

Source:Zrinka Vrabec Mojzeš