OTROVNA POLITIKA Dugmad, puce, gumb i štrace

Dalija Orešković izgledala je KAO DA JE UGLEDALA DUHA i kao da će svakoga trena pasti u nesvijest od straha. Možda je i o njoj Toma otkrio da je štraca i tužio je kardinalu Puljiću

Stisnite dugme! Gumb! Puce! Tako je iznervirano piskutao uvaženi akademik Reiner, očajnički pokušavajući u Saboru okupiti kvorum kojeg treći petak za redom nije bilo ni za lijek. Odbjegli HDZ-ejci koji su i ovoga puta imali pametnijeg posla od dolaska na svoj posao, vjerojatno su umirali od straha da ne nalete na šaku predsjedniku svoga kluba Ivanu Šukeru, koji je toliko kiptio od bijesa da smo se i mi pred malim ekranima posakrivali iza kauča, impresionirani snagom njegove pojave. Još jedan vrhunski triler u organizaciji Domoljubne koalicije koja nije u stanju izglasati jednu uredbu ili zakon, dok je Šuki od muke želio zabrtviti kapiju da mu neposlušni derani ne bježe iz sabornice. “Stisni tu tipku, majku mu! Zatvorite vrata!” urlao je dobri vojak Šuker kojeg bi svaka stranka rado imala u svojim redovima. Dotle je premijer Tim doma marljivo zbrajao zelene lampice, u skladu sa svojom parolom “Show me the numbers!” Iako mu brojke nisu išle u prilog, sumnjam da se prvi kemičar u Hrvata uznemirio – jer njegov optimizam je neiscrpan.

ONO ŠTO ČUDI NIJE, NARAVNO, NESLOGA stranačkih partnera i partnerčića iz opskurnih strančica koje je oko sebe okupio HDZ, već raskol unutar njih samih, koji je očito sve teže skrivati. I dok su padale ostavke u Klubu HDZ-jaca, Hamlet našeg doba Toma Karamarko u čudu se pitao: Biti ili ne biti?! Naslutivši da su se stranački drugari uznemirili i da bi ga moglo i ne biti, kako u Vladi, tako i u stranci, Hamlet Toma je znakovito zamuknuo i počeo komunicirati s nacijom isključivo preko Facebooka. Očito u nadi da će neki novi skandal, na kojem bi mogli poraditi njegovi špijunski pouzdanici, baciti u zaborav aferu u kojoj igra glavnu ulogu. Inače, ni on nije bio na glasanju jer je imao pametnijeg posla. Na primjer, kako sanirati štetu u aferi Jozo i MOL i uvjeriti naciju da su to tek patke prokletnika iz Nacionala koji žele nauditi njegovoj obiteljskoj harmoniji i bračnoj sreći. U odvlačenju pažnje medija i javnosti s Ine na seks sa štracama, Karamarku je barem na kratko pomogao kardinal Puljić kojeg je zanijelo na misi, sasvim u skladu s raspojasanom ognjištarskom ideologijom koja nam se vratila na velika vrata. Dakle, drage štrace, mi koje smo se trudne poudavale sada barem imamo nešto zajedničko sa suprugom prvog potpredsjednika Vlade koja je, ako dobro zbrajam, također bila u blaženom stanju prije no što je nju i Tomu u svetom braku spojio i blagoslovio egzorcist iz Sigeta, fra Smiljan Kožul. Ne znam je li potpredsjednik Toma osjetio potrebu braniti čast svoje supruge kod preuzvišenog kardinala ili je od zahvalnosti na tom prvorazrednom crkvenom gafu koji je napunio društvene mreže i raspalio maštu duhovitih facebookovaca, previdio da bi se osuda Božjeg čovjeka mogla odnositi i na njegovu nedodirljivu obitelj.

NO ONO ŠTO SVAKAKO UZIMAM KAO POZITIVNO u ovoj inspirativnoj propovijedi jest činjenica da kardinal nije spomenuo udate žene, kojima je vjerojatno dozvoljeno isprobavati tuđe muževe, ili možda one koji su slobodni. U tom dijelu pokazao je veliki liberalizam koji mi, udate već sto godina, oduševljeno pozdravljamo!

Inače, koliki kaos vlada među vladajućima, koji su se posložili u prvim redovima komemoracije u Bleiburgu, najbolje dokazuje blamaža s neuspjelim desantom Počasne bojne na Austriju. Badava im ćorci i drvene puške, kada ih nisu znali prijaviti neumoljivoj austrijskoj policiji koja voli da se brojke i slova slažu. Možda su, naslućujući da bi se nešto slično moglo dogoditi, smjerni Božo Petrov i opušteni premijer Tim zato tamo otišli odvojeno i sami, ne bi li pokazali kako idilična suradnja između premijera i njegovih dvojice potpredsjednika nikako nije narušena. Dapače, toliko dobro se slažu da si dopuštaju izlete izvan svog harmoničnog trokuta i time pokazuju koliko su tolerantni jedan prema drugome. Sva sreća da postoji domoljubna Hrvatska radiotelevizija koja tu odvojenu ekskurziju u Austriju nije posebno propitivala. Umjesto toga, osim prvih pola sata Dnevnika, posvetila je Bleiburgu i nekoliko dana svoga programa, kao i Vici Vukojeviću, Andriji Hebrangu, Ivi Bancu i ostalim divnim ljudima koji su u udarnim terminima objašnjavali neukoj publici kako su partizani bili zločinci. Ustaše, Antu Pavelića koji je prvi zdimio u Argentinu i ostavio svoj narod i vojsku na slovensko – austrijskoj granici, kao i Jasenovac i ostale logore smrti, spominjali nisu. Osim u Bleiburg, oči nacije uprte su sada u Povjerenstvo za sukob interesa koje bi trebalo donijeti pravorijek o Karamarkovu privatno – javnom partnerstvu s Mađarima.

NE ZNAM SAMO ČIME JE TOMA ZAPRIJETIO DALIJI OREŠKOVIĆ, predsjednici navedena saborskog tijela, koja odnedavno pred kamerama izgleda kao da je upravo ugledala duha i kao da će svakoga trena pasti u nesvijest od straha. Možda je i o njoj otkrio da je štraca i tužio je kardinalu Puljiću. Zato je i bio tako opušten pred kamerama u Bleiburgu, jer nema sumnje da će famozno Povjerenstvo odlučiti da sukoba interesa nije bilo. To što je bilo sukoba nacionalnih interesa, to je već drugi par rukava, a gospođa Orešković nije plaćena da misli još i o takvim stvarima.

NO BEZ OBZIRA NA ODLUKU POVJERENSTVA koju s nestrpljenjem očekujemo, u ovoj depresivnoj hrvatskoj svakodnevici poduzetnički rezultati agencije Drimia vrlo su poticajni za svaku hrvatsku suprugu koja se inače bavi zaštitom životinja i šetanjem činčila. Baš sam i ja razmišljala o tome da popunim malo kućni budžet i otvorim Agenciju za savjetovanje o nuklearnim elektranama ili možda istraživanjima u svemiru i ponudim svoje usluge nekom slovenskom industrijskom špijunu.

Iako, slično kao gospođa Karamarko o nafti, nemam blage veze o navedenim područjima, imam obćutek da moj uspjeh ne bi bio tako planetaran. I to iz jednog sasvim prostog razloga – imam krivog muža! Dakle, drage štrace, pazite koga ćete odabrati i već kod prvog isprobavanja ženidbenih kandidata procijenite ima li šanse postati potpredsjednikom vlade. Ako nema, nabijte mu vritnjak i prije no što se snašao. Bog će vam oprostiti, kao što je oprostio i Ani Šarić. Jer, ona je znala procijeniti.

Komentiraj

Source:Zrinka Vrabec Mojzeš